Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Salariile funcționarilor din Senat, revoltaţi de concedieri. Au și pensii speciale de 6.100 lei în medie

Noul preşedinte al Senatului a fost huiduit pe holuri de angajații din parlament după ce le-a spus că vrea să concedieze 200 dintre ei. Liberalul Ilie Bolojan, care a folosit aceeaşi metodă şi când era primar la Oradea, i-a anunţat că vrea să cureţe instituţia de angajări pe pile şi de funcţionari care nu fac nimic. Oamenii ameninţă acum că vor bloca activitatea Parlamentului în semn de protest. 

de Redactia Observator

la 22.01.2025 , 19:22

Angajații Senatului au luat foc când au aflat că aproape 180 dintre ei vor rămâne fără loc de muncă. Un memorandum propus de Ilie Bolojan și adoptat de conducerea Senatului prevede că din aproape 800 de posturi vor rămâne doar 618. Camera superioară a Parlamentului are 18 direcții, fiecare cu șeful ei, și patru secretari generali adjuncți. Funcționarii vor fi obligați să susțină concursuri pentru postul pe care îl ocupă. Doar cei cu rezultate bune își vor salva serviciul.

Același memorandum prevede reducerea cu 20% a numărului de mașini senatoriale și a consumului de carburant. "Sinecurile politice se vor încheia! Îmi pare rău! Asta e situația! Accept orice discuție. Dar dacă credeți că veți schimba ceva în felul acesta, nu se va întâmpla! Vor fi concursuri corecte", a declarat Bolojan. "Eu respect pe toată lumea, dar nu merge cu mine cu asemenea atitudine!", a spus liderul PNL, flancat de angajați revoltați.

În toiul scandalului, o angajată a Senatului l-a înfruntat pe Ilie Bolojan

Vezi și

Cristina Ionela Tărtăță a fost secretar de stat în Ministerul Turismului, membru în Consiliul de Administrație al companiei de stat ROMATSA și a candidat pentru PSD la alegerile europarlamentare din 2019. Acum este consilier la Comisia de Transporturi din Senat, iar anul trecut a încasat de la Senat aproape 100.000 de lei.

Pe acelaşi subiect

"Banii care ne intră în buzunar sunt 6.000 de lei. Cu tot cu sporuri! Cu orice, da? 6.000 de lei este media, pentru că sunt și salarii mai mici. 5.000, 5.000 și ceva. Dar rostogolim informația că noi trăim ca niște nababi. Întotdeauna consilierul parlamentar, funcționarul parlamentar a fost demonizat", a spus Cristina Ionela Tărtăță.

În plus, potrivit declarației de avere, Cristina Tărtăță deține un automobil marcă de lux și două apartamente în București, ceasuri și bijuterii în valoare de 25.000 de euro. "Să nu mai aveți impresia, presa să nu mai aibă impresia că noi trăim pe niște salarii regale. Și că se mănâncă ieftin aici. Vă invităm la restaurant. Veniți să vedeți cât costă, da? Vi se pare că puteți cu 5-6.000 de lei să întrețineți și un copil minim?", a spus femeia.

Datele de pe site-ul Senatului arată că secretarul general câștigă aproape 25.000 de lei brut pe lună. Un director din Senat încasează peste 17.000 de lei brut, un șef de serviciu - aproape 16.000, iar un consilier parlamentar - 10.000 de lei brut. La aceste salarii se adaugă sporul de muncă în condiții vătămătoare, care ajunge până la 1.500 de lei pe lună. Cele mai mici salarii le au șoferii și muncitorii necalificați - în jur de 7.000 de lei plus sporuri de până la 700 de lei.

Ilie Bolojan vrea să reorganizeze Senatul și să taie din costurile cu salariile

Ilie Bolojan susține că, în unele cazuri, angajații de la Senat nici măcar nu se prezintă la locul de muncă. Chiar și așa, potrivit legii, funcționarii din Parlament beneficiază inclusiv de pensii speciale - în acest caz o pensie medie depășește 6.100 de lei lunar. Funcționarii de la Senat sunt, însă, revoltați.

"Eu lucrez la Direcția Economică și la noi chiar se muncește. Ni s-au tăiat și nouă niște sporuri: sporul de antenă, sporul de hrană. Ca să dau din nou un concurs pe același post pe care l-am câștigat prin concurs este clar un abuz în serviciu", a declarat Luminita Miu - angajat Direcția Economică Senat.

Angajații vizați de concedieri spun că vor da în judecată Senatul și vor lupta în instanță pentru a-și păstra locurile de muncă.

"S-a mai întâmplat acest lucru în România. Au mai fost oameni dați afară și au revenit cu salarii compensatorii în plus la locurile de muncă. Mare parte din aparatul bugetar este parazitat de aceste pile, cunoștințe și relații care sunt angajate în funcții cheie, decizionale, care își angajează rude, prieteni", a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Un caz celebru este actualul vicepremier Marian Neacșu. În 2016, liderul PSD Ialomița a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare după ce i-a dat un loc de muncă fiicei la biroul lui din Parlament. De atunci, unii senatori și deputați își angajează între ei rudele și prietenii, spun surse Observator, pentru a dribla legea care le interzice să lucreze împreună cu familia în Parlament. Și Camera Deputaților va adopta un plan de reduceri similar cu cel de la Senat. Aproape 200 de angajați ar urma să fie concediați.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Specialiştii recomandă ca preţul chiriei să nu depăşească 30% din venitul lunar. Reuşiţi să vă încadraţi în acest procent?
Observator » Evenimente » Salariile funcționarilor din Senat, revoltaţi de concedieri. Au și pensii speciale de 6.100 lei în medie