OMS îndeamnă la "transparența" datelor COVID, în timp ce China se pregătește să deschidă granițele
OMS îndeamnă la "transparența" datelor COVID, în timp ce China se pregătește să deschidă granițele. Între timp, Marea Britanie s-a alăturat altor țări care au impus restricții de călătorie, invocând drept motiv lipsa de date, notează Mediafax.
De Redactia Observator la 31.12.2022, 09:02- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat din nou oficialii din sănătate din China să împărtășească în mod regulat informații specifice, în timp real, despre creșterea numărului de cazuri COVID, în timp ce Marea Britanie s-a alăturat altor țări care au impus restricții de călătorie, invocând drept motiv lipsa de date. Experții OMS Covid s-au întâlnit vineri cu oficialii chinezi și "au subliniat din nou importanța transparenței și a schimbului regulat de date pentru a formula evaluări exacte ale riscurilor și pentru a informa un răspuns eficient", a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters.
OMS a invitat oamenii de știință chinezi să prezinte date detaliate privind secvențierea virală
În special, OMS a cerut mai multe date de secvențiere genetică, date privind spitalizările, internările în unitățile de terapie intensivă și decesele - și date privind vaccinările, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile și al celor cu vârsta de peste 60 de ani.
OMS a invitat oamenii de știință chinezi să prezinte date detaliate privind secvențierea virală la o reuniune tehnică a OMS care va avea loc la 3 ianuarie. Comisia Națională de Sănătate din China a declarat despre întâlnire doar că oficialii săi din sănătate au făcut un schimb de opinii cu OMS și că vor avea loc mai multe schimburi tehnice. Un val de infecții COVID în China și îndoielile cu privire la datele sale oficiale au determinat revenirea controalelor de sănătate în Europa și în întreaga lume, ca urmare a încetării rapide a strategiei "zero-COVID" a lui Xi Jinping.
- Mai multe ţări impun noi restricţii sanitare pentru chinezi, după ce ţara se confruntă cu o nouă explozie de...
- Paradox. În timp ce China ridică restricţiile de călătorie pentru străini, restul lumii le impune pentru chinezi
- Cântăreaţa Linda de Suza a murit la vârsta de 74 de ani. Artista era internată într-un spital din Franţa
China urmează să își relaxeze semnificativ restricțiile de călătorie începând cu 8 ianuarie și se așteaptă ca sute de milioane de muncitori chinezi să se întoarcă în orașele natale regionale, mulți dintre ei urmând să ducă boala cu ei în zone care au mai puține facilități medicale.
Presa de stat chineză a raportat că în spitalele mari din Shanghai numărul pacienților cu urgențe s-a dublat în ultimele zile. La spitalul Ruijin din oraș, numărul vizitelor la urgențe a ajuns la 1.500 pe zi, iar pacienții cu COVID reprezintă 80% din aceste cazuri, a relatat vineri Global Times, publicație susținută de stat. Marea Britanie a devenit cea mai recentă țară care a introdus restricții, într-o măsură menită să se alinieze la politica SUA. Decizia a fost luată din cauza a ceea ce guvernul consideră a fi o lipsă de date fiabile din China.
SUA a atribuit recenta modificare a politicii sale lipsei de informații privind variantele COVID și îngrijorării că numărul crescut de cazuri din China ar putea duce la dezvoltarea de noi variante. Deputatul britanic Tobias Ellwood, președintele comisiei de apărare din Camera Comunelor, a sugerat că ar fi trebuit convocat comitetul guvernamental de răspuns în caz de urgență - cunoscut sub numele de Cobra - pe fondul preocupărilor legate de fiabilitatea datelor furnizate de China.
Singapore, un centru de călătorie cheie, a declarat vineri că va adopta o abordare "prudentă" pe măsură ce se reiau călătoriile chinezilor. Apariția unor variante noi și mai periculoase, precum și potențiala povară pe care o reprezintă pentru sistemul de sănătate din Singapore călătorii bolnavi, au fost principalele sale preocupări, a declarat ministerul sănătății.
Ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, a declarat că "încă nu este necesar" să se reintroducă testele obligatorii pentru călătorii care intră în spațiul Schengen fără frontiere din China prin Germania, dar că datele privind variantele COVID furnizate de Beijing nu sunt suficient de fiabile. "Prin urmare, trebuie să ne bazăm foarte mult pe faptul că trebuie să facem noi înșine acest lucru", de exemplu, prin examinarea atentă a zborurilor individuale, a spus el.
Presa de stat chineză a calificat revenirea cerințelor de testare pentru călători drept "discriminatorie" și motivată politic în încercarea de a submina redeschiderea Chinei. Înaltul oficial Liang Wannian spunea joi că China joacă un rol activ în monitorizarea globală a agenților patogeni și va alerta OMS "în timp util atunci când se descoperă o nouă variantă sau când mutația provoacă o schimbare în virulența sau transmisibilitatea virusului", a relatat Global Times.