Pandemia Covid-19 avansează în toată Europa. Nemulțumirile au răbufnit în mari orașe
Ţările europene caută cu disperare soluţii pentru a limita răspândirea virusului. Al doilea val al pandemiei este, în multe locuri, mai violent decât cel din primăvară. Guvernele înăspresc restricţiile cu speranţa că vor evita o nouă carantină generală. Dar nemulţimirile răbufnesc deja în marile oraşe şi se transformă în revolte violente în stradă.
De Ana Constantin la 24.10.2020, 22:38- Cu 19.000 de infectaţi raportaţi vineri, italienii caută soluţii pentru a frâna răspândirea virusului
- Preşedintele Polonie a fost infectat cu coronavirus
Zeci de tineri au incendiat pubele şi au aruncat cu fumigene, pietre şi sticle incendiare în sediul consiliului regional din Napoli, Italia.
Apelul la mobilizare a fost făcut de proprietarii barurilor şi restaurantelor, cel mai afectat sector de restricţii. Revolta a izbucnit aproape de miezul nopţii.
În Napoli, viaţa de noapte a încetat deja, la fel şi în Milano sau Roma. Cu 19.000 de infectaţi raportaţi vineri, italienii caută soluţii pentru a frâna răspândirea virusului.
Epidemia avansează galopant în toată Europa. Numărul zilnic de infectaţi a ajuns la 200.000 pe zi, dublu faţă de acum 10 zile.
Şi Barcelona fierbe. Patronii restaurantelor au protestat asurzitor.
În Cehia, ţara cu cea mai mare rată de infectare de pe continent, restricţiile au fost încălcate chiar de ministrul sănătăţii: ziariştii l-au fotografiat când ieşea dintr-un restaurant, fără să poarte mască.
Preşedintele Polonie, infectat cu coronavirus
În Polonia, chiar preşedintele a fost infectat.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: Suntem într-un punct critic al acestei pandemii. Lunile următoare vor fi extrem de dure, iar unele ţări sunt pe o pantă periculoasă.
Situaţia este gravă şi în Olanda: bolnavii de Covid-19 au fost trimişi, cu elicopterul, în Germania, pentru că nu mai e loc în spitale pentru ei.
Veşti îngrijorătoare vin şi de la Vatican: Papa Francisc a fost expus noului coronavirus la o întâlnire cu un arhepiscop care a fost, ulterior, testat pozitiv.
În Statele Unite, criza sanitară e ca un coşmar fără sfârşit. Ieri, s-au înregistrat peste 85.000 de noi infectări, un record absolut, şi se estimează că numărul deceselor va ajunge, în februarie, la o jumătate de milion.