Antena LIVE

Curs valutar

Panică printre investitorii străini din Rusia. Lovitura pregătită de Vladimir Putin pentru a pune mâna pe active de miliarde de dolari

Panică în rândul investitorilor occidentali care au acțiuni la companiile din Rusia după ce au apărut o serie de informații care indică faptul că la Kremlin este analizată posibilitatea publicării unui decret care să ducă la pierderea acestor active. Mai exact, Moscova vrea să își acorde un "drept de super preempţiune", ceea ce i-ar permite să pună mână pe activele controlate de străini la prețuri mult mai mici, transmite Agerpres.

De la 16.11.2023, 12:10
WhatsApp
Panică printre investitorii străini din Rusia. Lovitura pregătită de Vladimir Putin pentru a pune mâna pe active de miliarde de dolari Profimedia

Decretul prezidenţial, care ar putea da Rusiei un "drept de super preempţiune" pentru a prelua acţiuni la companiile strategice de la acţionarii străini, reprezintă ultima lovitură dată investitorilor care au active ruseşti şi care înainte de invadarea Ucrainei valorau miliarde de dolari. Începând din luna februarie 2022, Rusia a încercat să reducă participaţia şi influenţa străină la marile sale companii listate. Printre măsurile introduse se numără anularea programelor speciale de investiţii, concepute iniţial pentru a creşte fluxurile de capital internaţional în companiile ruseşti şi ocolirea băncilor globale în supervizarea acelor scheme, rezultatul fiind pierderi pentru unii investitori şi dispariţia unor acţiune pe care le deţineau.

Ivan Chebeskov, directorul departamentului de politică financiar din Ministerul rus de Finanţe, a declarat pentru Reuters că se discută în prezent amendamente la decretul prezidenţial şi că posibilele modificări ar da guvernului rus un "drept de super preempţiune" pentru a cumpăra acţiuni la companiile strategice la investitorii străini care doresc să iasă din acţionariat.

"Acest drept de super preempţiune va funcţiona numai în anumite cazuri, fiind vizate anumite companii", a spus Chebeskov cu ocazia unui forum financiar care a avut loc la Moscova săptămâna trecută. "Lista exactă a companiilor nu a fost încă aprobată", a precizat Chebeskov.

"Ideea este că această vizează doar acele companii strategice la care statul este deja acţionar. Cu alte cuvinte, este vorba de un număr redus de companii", a spus Chebeskov, adăugând că este puţin probabil ca decretul prezidenţial să fie publicat înainte de sfârşitul anului.

Pe acelaşi subiect

Planurile Rusiei creează panică în rândul investitorilor străini

Lipsa de claritate şi calendarul incert scot în evidenţă natura impredictibilă a modificărilor cadrului de reglementare cu care se confruntă investitorii şi companiile care vor să îşi reducă expunerea pe Rusia. Dacă şi când decretul va fi adoptat, investitorii din ţările considerate ostile Rusiei este posibil să se confrunte cu o provocare şi mai mari în a recupera valoarea participaţiilor lor ruseşti, au declarat mai mulţi consilieri internaţionali de investiţii pentru Reuters.

Achiziţiile de către Moscova ale participaţiilor deţinute de investitorii străini ar urma să se facă la discounturi de cel puţin 50% faţă de valoarea de piaţă a acţiunilor, susţin consilierii. "Acest aranjament nu este în teorie o însuşire a unor active, dar efectele sunt similare pentru un vânzător îngrijorat", spune Thomas J Brock, consultat financiar la firma americană Kaiser Consulting, unul din consilierii îngrijoraţi de impactul posibilului decret asupra investitorilor care mai au active ruseşti.

Luna trecută, directorul Carlsberg a spus că Moscova a "furat" afacerile din Rusia ale producătorului danez de bere, adăugând că refuză să negocieze un acord cu Guvernul de la Moscova, care ar legitima confiscarea activelor sale ruseşti. De asemenea, investitorii se îndoiesc că Moscova va plăti în dolari pentru participaţiile lor. În luna octombrie Putin a semnat un decret care forţează unele companii exportatoare să îşi convertească o parte importantă din valuta lor, în încercarea de a consolida rubla rusească.

Doi din consilierii intervievaţi de Reuters au descris ultima iniţiativă drept un instrument de stângere de fonduri pentru Rusia, pe fondul semnalelor că Moscova începe să se confrunte cu probleme financiare de pe urma războiului din Ucraina. Potrivit analiştilor Moscova îşi direcţionează resursele spre armată, a majorat taxele pe companii şi se bazează pe prognoze optimiste privind veniturile la buget, în timp ce Banca Rusiei menţine dobânda de referinţă la un nivel de două cifre pentru a contracara o inflaţie ridicată.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025