Parisul, sub gunoaie. Angajaţii de la salubritate, în grevă după creşterea vârstei de pensionare: capitala Franţei, sufocată de deşeuri
Parisul, mizerabil! Din Oraşul Luminilor sau Iubirii, capitala Franţei a ajuns capitala europeană a gunoaielor! Peste 5.000 de tone de deşeuri sufocă străzile capitalei Parisului. Angajaţii firmelor de salubritate sunt de mai bine de o săptămână în grevă în semn de protest faţă de creşterea vârstei de pensionare.
De Redactia Observator la 13.03.2023, 21:19Sunt imaginile care îi întâmpină pe toţi cei care vizitează Parisul zilele acestea. Din cartierele mărginaşe, până în faţa cafenelelor de lux de pe Champs Elysee sau a magazinelor exclusiviste, sunt pubele pline până la refuz, iar lângă ele - mormane de gunoi.
Angajat restaurant: Terasa este chiar în faţa pubelelor. Cred că dacă va continua aşa şi săptămâna aceasta, vom fi nevoiţi să închidem terasa.
Localnic: Este gunoi peste tot. Chiar în faţa magazinului! Îngrozitor. Absolut îngrozitor!
Celebrul Turn Eiffel este înconjurat de alte turnuri... de deşeuri
Localnic: Îi înțeleg pe toți cei care sunt în grevă, îi înțeleg foarte bine, dar după un timp devine insuportabil.
Localnic: Este murdar, este foarte murdar pentru un oraş care este foarte frumos, aşă că (situaţia n.r.) trebuie remediată foarte repede.
Doar că, de o săptămână angajaţii din salubritate nu vor să iasă pe străzi, în semn de protest faţă de reforma pensiilor promovată de administraţia Macron. Legea care a scos la proteste milioane de francezi în ultimele două luni a trecut de Senat şi intră în dezbatere în Adunarea Naţională.
Gunoier: Acesta este maximul pe care îl putem face, nu este bine deloc, dar toată lumea e în grevă.
Greva angajaţilor de la salubritate, un haos pentru locuitorii Parisului
În prezent, gunoierii și șoferii de salubritate se pot pensiona la 57 de ani. Dacă reforma pensiilor va fi adoptată, însă, vârsta de pensionare va crește la 59 de ani. Asta în condiţiile în care, din cauza meseriei pe care o practică, spun ei, au o speranţă de viaţă cu 12 până la 17 ani mai mică față de alți salariați. Sindicatele gunoierilor spun că nu se vor da bătute şi vor protesta în continuare.
Agenţia metropolitană pentru deşeurile menajere spune că redirecţionează pubelele către alte 15 locuri de tratare sau de depozitare. Momentan nu a solicitat intervenţia autorităţilor pentru a pune capăt blocării centrelor sale.
Angajaţii Primăriei sunt cei responsabili de colectarea deşeurilor în jumătate din districtele din Paris. Cealaltă jumătate este gestionată de furnizori privaţi de servicii. Sindicatele plănuiesc mai multe greve și o a opta rundă de proteste la nivel național miercuri, ziua în care proiectul de lege privind pensiile va fi trimis la o comisie formată din șapte senatori și șapte deputați din Camera Deputaților.
Greva sindicaliştilor îngrozeşte, însă, comercianţii. Proprietarii de supermarket-uri sau restaurante se tem că gunoaiele de pe străzi vor atrage şi mai mulţi şobolani în afacerile lor. Secretarul General al Confederației Generale a Muncii a transmis că sindicatele gunoierilor nu se vor da bătute. Şi mai mulţi angajaţi se vor mobiliza ca să protesteze faţă de reforma pensionării. În prezent, gunoierii și șoferii de salubritate se pot pensiona la 57 de ani. Dacă reforma pensiilor va fi adoptată, însă, vârsta de pensionare va crește la 59 de ani.