Pârtii celebre din Europa, închise în plin sezon de schi. Lipsa zăpezii a distrus vacanţele turiştilor: temperaturile-record i-au trimis acasă
Lipsa zăpezii compromite sezonul de schi 2023. Şi nu doar în România, unde ninsorile s-au lăsat aşteptate la munte, iar zăpada artificială e nelipsită de pe pârtii, ci şi în staţiunile din Europa. În Franţa, valul de căldură neaşteptat pentru miezul iernii a dus la închiderea a jumătate din pârtii, relatează Daily Mail. Iar situaţia nu pare mai bună nici în ţări celebre pentru sporturile de iarnă, precum Germania, Austria sau Elveţia.
De Ioana Petcu la 03.01.2023, 16:15Luna ianunarie a început ca o primăvară blândă în cele mai multe ţări europene. Din Franţa până în vestul Rusiei, temperaturile variază între 10 şi 20 de grade Celsius. Iar dacă vestea pare una excelentă pentru cei dornici să se plimbe la soare, fără straturi peste straturi de haine, nu la fel de încântaţi sunt turiştii care şi-au programat din timp vacanţe la schi. Asta ca să nu-i mai punem la socoteală pe administratorii pârtiilor şi resorturilor montane.
Pârtii închise în Europa
Cel puţin şapte ţări din Europa, inclusiv Danemarca, Olanda sau Cehia, se confruntă cu cea mai călduroasă lună ianuarie înregistrată vreodată. Iar temperaturile din resortul elveţian Adelboden s-au menţinut peste limita îngheţului chiar şi la aproape 2.000 de metri altitudine. Supăraţi, mulţi schiori şi pasionaţi de sporturile de iarnă au distribuit pe reţelele de socializare imagini cu peticele imense de iarbă de pe pârtii. Nu au scăpat de critici nici unele dintre cele mai cunoscute staţiuni de schi din Europa, precum Innsbruck din Austria sau Lenggries din Germania.
Staţiunile situate la altitudini mai mici, în Franţa şi Elveţia, au fost cel mai puternic afectate de schimbarea vremii. În Austria şi Italia, condiţiile meteo au fost ceva mai generoase cu schiorii: aici, mai multe pârtii au condiţii favorabile pentru sporturile de iarnă. Se poate vorbi despre o adevărată criză, mai ales că lipsa zăpezii pune în pericol viaţa turiştilor care se aventurează, totuşi, pe schiuri sau placă, făcând slalom printre stânci şi petice de iarbă. Medicii susţin că au primit numeroase solicitări din partea unor pacienţi accidentaţi astfel.
Arnaud Lemercier, administratorul pârtiilor dintr-o staţiune situată lângă Grenoble, povesteşte că are inima frântă după ce a fost nevoit "să pună lacătul". "Pârtiile nu sunt practicabile de către schiori. Am ajuns la final", spune el, pentru o televiziune din Franţa. "Este prima oară când deschidem pârtiile doar ca să le închidem în mijlocul sezonului. Angajaţii sunt extrem de dezamăgiţi", adaugă Arnaud Lemercier. În schimb, pun la dispoziţia turiştilor biciclete, drept activitate alternativă de vacanţă.