Antena LIVE

Curs valutar

Armata americană a dus o campanie secretă anti-vaccinare pentru a submina China în timpul pandemiei - Reuters

Armata americană a dus o campanie secretă anti-vaccinare în timpul pandemiei de COVID, arată o investigaţie Reuters. Scopul a fost acela de a discredita vaccinarea cu Sinovac, vaccinul produs de China, iar ţinta a fost publicul filipinez. SUA au încercat astfel să se răzbune pe Beijing care a dus la rândul său o companie de învinuire a Washingtonului pentru pandemie. Experții în sănătate spun că au fost puse în pericol vieți nevinovate iar miza nu poate fi justificată.

De la 14.06.2024, 15:30
WhatsApp
Armata americană a dus o campanie secretă anti-vaccinare pentru a submina China în timpul pandemiei - Reuters Shutterstock

În perioada de apogeu a pandemiei de COVID-19, armata americană a lansat o campanie secretă pentru a contracara ceea ce a perceput ca fiind influența tot mai mare a Chinei în Filipine, o ţară afectată puternic de virus. Scopul operaţiunii declanşate de Pentagon a fost acela de a semăna îndoieli cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinurilor și a altor ajutoare medicale furnizate de China, a stabilit o investigație Reuters. 

Eforturile de propagandă ale armatei americane s-au transformat într-o campanie anti-vaccinare dusă prin intermediul unor conturi false de pe social media. Postările de pe rețelele de socializare au criticat calitatea măștilor faciale, a truselor de testare și a primului vaccin devenit disponibil în Filipine, Sinovac produs de China.

Reuters a identificat cel puțin 300 de conturi pe platforma X, fostă Twitter, care corespund descrierilor făcute de foști oficiali militari americani aflaţi la curent cu operațiunea Pentagonului în Filipine. Aproape toate conturile au fost create în vara anului 2020 și au fost centrate pe sloganul #Chinaangvirus, adică "China este virusul". 

"COVID a venit din China și VACCINUL a venit tot din China, nu aveți încredere în China!" sau "Din China, PPE (n.r. echipament de protecţie), mască, vaccin: FAKE. Dar coronavirusul este real", sunt câteva exemple de mesaje postate pe X.  Întrebată de Reuters despre conturile suspecte, compania a eliminat profilurile, stabilind că acestea fac parte dintr-o campanie coordonată de boţi.

Pe acelaşi subiect

Campania antivax a armatei americane a început în primăvara anului 2020, s-a extins dincolo de Asia de Sud-Est şi s-a încheiat la jumătatea anului 2021, a stabilit Reuters. A fost adaptată pentru publicul local din Asia Centrală și Orientul Mijlociu. Pentagonul a folosit o combinație de conturi false pe rețele de socializare pentru a răspândi frica de vaccinurile Chinei în rândul musulmanilor într-un moment în care virusul ucidea zeci de mii de oameni fiecare zi.

O parte cheie a strategiei a fost aceea de a amplifica mitul demontat conform căruia vaccinul din China este interzis de legea islamică deoarece ar putea avea gelatină de porc.

Campania a început sub fostul președinte Donald Trump, dar a continuat şi după ce Joe Biden a preluat mandatul, a constatat Reuters. Chiar și după ce oficiali din cadrul rețelelor de socializare au avertizat noua administrație că Pentagonul răspândeşte dezinformare în legătură cu COVID. Joe Biden a ordonat în primăvara anului 2021 interzicerea campaniei anti-vaccinare care critica vaccinurile produse de rivali, iar Pentagonul a inițiat o anchetă internă, potrivit Reuters.

Armatei americane i se interzice să răspândească propagandă în rândul cetăţenilor americani, iar Reuters nu a găsit vreo dovadă că operațiunea Pentagonului a făcut acest lucru. Un înalt oficial al Pentagonului a recunoscut că armata americană s-a angajat în propagandă secretă pentru a denigra vaccinul Chinei în ţări în curs de dezvoltare, dar a refuzat să ofere detalii.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului a declarat că armata americană "folosește o varietate de platforme, inclusiv rețelele de socializare, pentru a contracara atacuri de influență maligne care vizează SUA, aliații și partenerii". Ea a menționat că Beijingul a început o "campanie de dezinformare pentru a da vina în mod fals pe Statele Unite pentru răspândirea COVID-19".

"Nu cred că poate fi justificat în vreun fel. Sunt extrem de consternat și dezamăgit să aud că guvernul SUA ar face asta", a spus pentru Reuters Daniel Lucey, specialist în boli infecțioase la Școala de Medicină Geisel din Dartmouth.

Efortul de a provoca teamă cu privire la vaccinurile chinezeşti riscă să submineze încrederea generală a publicului, inclusiv în vaccinurile fabricate în SUA care au devenit disponibile ulterior, a spus Lucey. Deși vaccinurile chinezești s-au dovedit a fi mai puțin eficiente decât vaccinurile americane de la Pfizer și Moderna, toate au fost aprobate de Organizația Mondială a Sănătății. Studii academice publicate recent au arătat că, atunci când oamenii devin sceptici față de un singur vaccin, încep să aibă apoi îndoieli şi cu privire la alte vaccinuri. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025