Antena LIVE

Curs valutar

Pericol în Marea Neagră. Un puitor caută mine de război care ar fi ajuns din Odessa. Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere

Este pericol în Marea Neagră după ce mai multe mine de război au ajuns în apropierea apelor teritoriale române şi bulgare. Proiectilele sunt din Odessa, cred specialiştii, şi au ajuns acolo după ce apele din apropierea coastei oraşului ucrainean au fost bombardate. Puitorul de mine "Viceamiral Constantin Bălescu" face verificări, fără a fi descoperite mine în aria de patrulare pentru moment. 

De la 21.03.2022, 17:31
WhatsApp
Pericol în Marea Neagră. Un puitor caută mine de război care ar fi ajuns din Odessa. Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere MApN/Facebook

Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României, după cea fost primit avertizarea cu privire la posibila existenţă a unor mine în zonă. Avertizarea a fost transmisă de către Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole care coordonează activitatea operaţională a zonei maritime NAVAREA III, ce are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană. Puitorul de mine ”Viceamiral Constantin Bălescu" a făcut, luni, verificări, fără a fi descoperite mine în aria de patrulare.

Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere a spațiului maritim al României, după avertizarea privind existența minelor în Marea Neagră

Ministerul Apărării a transmis, luni, precizări, cu privire la avizul emis de Directia Hidrografica Maritimă (DHM), referitor la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.   ”Direcţia Hidrografica Maritimă (DHM), autoritate naţională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislaţia internaţională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeaşi zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituţia care coordonează activitatea operaţională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană)”, a transmis ministerul.  

Sursa citată a precizat că, din informaţiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuţie a fost formulată de autorităţile spaniole pe baza unui avertisment de navigaţie transmis de staţia Navtex Novorossiysk (Federaţia Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeaşi dată, la ora 06.59. ”După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligaţiilor legale, tuturor instituţiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine şi a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităţilor române situaţiile în care ar observa existenţa unor asemenea pericole. Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă  intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României”, a mai precizat ministerul.  

Pe acelaşi subiect

Un puitor de mine a ieșit în larg pentru a cerceta apele teritoriale românești

În acest sens, puitorul de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu" a ieşit, luni, din portul militar Constanţa, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale româneşti. ”Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens. În situaţia în care se vor constata astfel de situaţii, Forţele Navale Române sunt pregătite să acţioneze cu mijloace de contracarare adecvate”, a mai precizat ministerul.  

Instituţia precizează că, în ultimii ani, Statul Major al Forţelor Navale a acţionat pentru dezvoltarea de capabilităţi de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică şi aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu"), prin dezvoltarea procedurilor operaţionale şi a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum şi prin participarea unor structuri specializate la misiuni şi exerciţii internaţionale de luptă împotriva minelor marine şi a ameninţărilor subacvatice. 

Ministrul Mediului: Există pericol din punct de vedere al siguranţei navigaţiei

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, luni, că nu există informaţii certe cu privire la existenţa minelor pe litoralul românesc, fiind de datoria Ministerului Apărării să ia în serios aceste ameninţări. Ministrul precizează că, deocamdată, nu se poate vorbi despre pericol pentru mediu, chiar dacă acestea pot afecta siguranţa navigaţiei. ”Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă nu există informaţii certe că pe litoralul românesc ar exista ceva (...) Există pericol din punct de vedere al siguranţei navigaţiei, si, doar în cazul în care Armata nu găseşte soluţia de îndepărtare, de neutralizare, de dezamorsare a acestor eventuale mine, atunci putem să discutăm despre pericolul asupra mediului”, a afirmat ministrul.  

Potrivit acestuia, Armata trebuie să ia în serios aceste avertizări. Direcţia Hidrografică Maritimă a transmis, într-un document intern, informaţia că există un pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În urmă cu o zi, şi Guvernul Bulgariei a transmis că ia măsurile necesare, în urma informaţiilor conform cărora o serie de mine marine amplasate pe plaja din Odessa au fost luate de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, reprezentând o ameninţare pentru nave. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata romana cautari mine marea neagra puitor
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025