Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 26 LIVE TEXT. Zelenski: Orice ''compromis'' cu Moscova va fi supus unui referendum. Biden: Rusia pregătește atacuri cibernetice

Războiul Rusia-Ucraina a ajuns la ziua 26. Rachetele rusești trimise de la mare distanţă distrug bucată cu bucată Ucraina. O explozie uriașă a avut loc în Kiev aseară, într-un bombardament în care cel puțin opt persoane au murit. Nici în Mariupol, orașul distrus deja in proporție de peste 90% lucrurile nu stau mai bine. În acest timp, delegații ucraineni se pregătesc de a cincea rundă de negocieri cu partea rusă, a cărei eșec ar putea reprezenta începutul celui De-al Treilea Război Mondial, avertizează Volodimir Zelenski. 

de Redactia Observator

la 22.03.2022, 13:24

  • Vezi aici desfăşurarea războiului Rusia - Ucraina în ziua 27

  • Ucraina a refuzat să predea Mariupol, respingând cererea Rusiei de a renunța la oraș până la ora 05:00, ora Moscovei. Rusia s-a oferit să creeze coridoare umanitare, astfel încât locuitorii să poată pleca în schimbul orașului.

  • Aproximativ 300.000 de oameni au rămas prinși cu puțină mâncare, apă și energie electrică în orașul care a fost bombardat necontenit în ultimele două săptămâni.

  • Rusia a lovit mai multe adăposturi civile, școli, un spital și un teatru. Ucraina a spus că atacurile de la Mariupol sunt crime de război care vor rămâne în istorie

  • Președintele ucrainean Zelenski a criticat Israelul pentru reticența de a-și trimite tehnologia de apărare antirachetă în Ucraina. „Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune... cu siguranță puteți ajuta poporul nostru.

Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA 8ZIUA 9ZIUA 10ZIUA 11ZIUA 12 ZIUA 13ZIUA 14 ZIUA 15 ZIUA 16ZIUA 17ZIUA 18ZIUA 19ZIUA 20ZIUA 21ZIUA 22 ZIUA 23ZIUA 24 şi ZIUA 25.

UPDATE 23:10 Ziarul rus Komsomolskaya Pravda dezminte numărul soldaților morți și răniți în Ucraina

Komsomolskaya Pravda a publicat o reacție în care acuză un presupus atac cibernetic care s-ar fi aflat în spatele datelor despre numărul soldaților morți și răniți în Ucraina. Duminică, pe siteul ziarului au apărut date atribuite Ministerului rus al Apărării care anunțau 9.861 de soldați ruși morți și 16.153 răniți în Ucraina. Ulterior articolul a fost ”corectat” și paragraful respectiv a fost șters. Fie sunt informații scurse publicate eronat sau intenționat de un editor, fie este o greșeală de interpretare a unui editor, fie este vorba despre un atac cibernetic, sunt ipotezele jurnaliștilor occidentali care au comentat incidentul.

Pe acelaşi subiect

Oficialii americani au estimat săptămâna trecută că în jur de 7000 de soldați ruși ar fi murit în Ucraina. Armata ucraineană anunța vineri peste 14.200 de soldați ruși care fie au murit, au fost răniți, au dezertat sau au fost capturați.

UPDATE 22:45. Statele Unite avertizează că există riscul unor atacuri cibernetice din partea Rusiei

Statele Unite au avertizat luni că există ”informaţii în dinamică” potrivit cărora guvernul rus analizează opţiuni pentru posibile atacuri cibernetice, potrivit unui comunicat la Casei Albe, citat de Reuters.

”Cer partenerilor din sectorul privat să îşi întărească imediat apărarea cibernetică”, a afirmat preşedintele Joe Biden în comunicat. Biden a adăugat că toată lumea ”trebuie să îşi facă datoria pentru a face faţă uneia dintre ameninţările definitorii ale vremurilor noastre.”

UPDATE 22.20. Statele Unite ar trimite în secret sisteme sovietice de apărare antiaerienă în Ucraina (WSJ)

Jurnaliștii de la Wall Street Journal susțin că Pentagonul a achiziționat de-a lungul anilor echipament militar sovietic, în cadrul unui program clandestin, iar acum armata SUA ar plănui să trimită armele în Ucraina, în secret.

Militarii ucraineni ar putea să primească sisteme de apărare antiaeriană vechi de zeci de ani, însă pe care armata din Ucraina ar putea cu ușurință să le folosească, fiind deja familiarizată cu ele. Oficialii de la Pentagon au refuzat să comenteze situația arsenalului de arme din epoca sovietică, însă e un lucru cunoscut faptul că adminstrația Biden urmărește să consolideze capacitatea de apărare a armatei ucrainene.

UPDATE 21.30. Informații scurse sau publicate din greșeală în presa din Rusia: 9.861 de soldați ruși morți și 16.153 răniți

Komsomolskaya Pravda, un tabloid pro-Kremlin din Rusia, a publicat luni seara un articol în care informa că 9.861 de soldați ruși au murit în Ucraina și 16.153 au fost răniți, potrivit cifrelor Ministerului rus al Apărării. La scurt timp după publicarea articolului, acesta a fost actualizat, iar cifrele au dispărut de pe site. 

Captura foto a materialului inițial a fost publicată pe Twitter de Christo Grozev, un jurnalist bulgar de investigații, anchetator pe Rusia al grupului olandez Bellingcat, specializat în verificarea faptelor și informații de securitate open-source.

Cum arăta paragraful șters: "Ministerul Apărării al Federației Ruse respinge informațiile Statului Major ucrainean despre presupusele pierderi la scară mare ale Forțelor Armate în Ucraina. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, în timpul operațiunii speciale din Ucraina, Forțele Armate Ruse au pierdut 9.861 de persoane, iar 16.153 de persoane au fost rănite".

La ultima raportare oficială, din 2 martie 2022, Rusia anunța doar 498 de militari pierduți în timpul "operațiunii speciale".  Ulterior, Komsomolskaya Pravda, a publicat o reacție în care acuză un presupus atac cibernetic

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 20:35. Volodimir Zelenski: Ucraina nu va ceda niciodată la ultimatumuri din Rusia

"Avem un ultimatum cu puncte în el. Urmează-l și atunci vom termina războiul. Ucraina nu poate urma ultimatumul", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a insistat că Kiev, Mariupol și Harkov nu vor accepta ocupația rusească.

Rusia a stabilit Ucrainei un termen limită pentru a preda oraşul-port Mariupol, ocupat de armata rusă, spunând că civilii şi luptătorii vor avea voie să iasă în siguranţă din oraş dacă vor depune armele. Ucraina a ignorat acel ultimatum, spunând că predarea nu este o opţiune.

UPDATE 19:30. Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, acuză Rusia de "terorism de stat"

Rusia foloseşte ”terorismul de stat” în Ucraina şi ”trebuie oprit, pentru că altfel va ataca alte ţări”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său britanic, Ben Wallace, la Londra, potrivit BBC.

Reznikov a spus că 150 de copii ucraineni au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina. De asemenea, peste 400 de şcoli şi grădiniţe şi mai mult de 110 de spitale au fost distruse, potrivit oficialului ucrainean. ”Mii şi mii de civili” au fost, de asemenea, ucişi, a adăugat el, spunând că nu se ştie numărul exact, deoarece mulţi sunt încă prinşi sub dărâmăturile caselor distruse.

”Acesta este terorism de stat. De aceea (Kremlinul) trebuie oprit, pentru că va merge mai departe. Va ataca alte ţări", a spus Reznikov. El nu a invocat nicio dovadă care să îi susţină afirmaţiile, iar Rusia neagă că a vizat civili.

UPDATE 18:35. Nivelul de radiații din jurul centralei de la Cernobîl "riscă să crească", afirmă compania nucleară din Ucraina

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl „riscă să crească", deoarece sistemele de monitorizare a radiațiilor nu funcționează.

„Nu există date privind starea actuală a poluării cu radiații a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibilă o reacție adecvată la amenințări", a precizat compania într-o declarație preluată de Sky News.

Centrala, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost preluată de forțele rusești la 24 februarie. La doar câteva zile mai târziu, forțele Kremlinului au atacat centrala nucleară Zaporizhzhia, situată în orașul Enerhodar din sud-estul țării, declanșând un incendiu uriaș.

Acțiunea a atras imediat condamnarea liderilor mondiali, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, avertizând că atacul a reflectat o „nouă escaladare periculoasă" a conflictului care ar fi putut duce cu ușurință la un dezastru.

UPDATE 17:55. Un tribunal din Rusia interzice Facebook şi Instagram. Compania Meta, declarată extremistă

Un tribunal din Rusia a decis luni interzicerea reţelelor Facebook şi Instagram în această ţară după ce a ajuns la concluzia că grupul Meta Platforms Inc este ''extremist'', relatează Reuters.

Reţeaua Instagram a fost blocată după ce Meta a afirmat că le va permite utilizatorilor de social media din Ucraina să posteze mesaje care fac apel la violenţă împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi trupelor ruse trimise în Ucraina pe 24 februarie.

UPDATE 17:00. Rușii bombardează Mariupol fără încetare, susțin ucrainenii

Un oficial ucrainean susține că Mariupol este sub un bombardament intens. "Bombele cad la fiecare 10 minute. Navele rusești ne bombardează. Ieri soldații au distrus patru tancuri precum și blindate. Avem în continuare nevoie de muniție, arme anti-tanc și de apărare aeriană", a declarat căpitanul Sviatoslav Palamar, de a Regimentul Azov al Gărzii Naționale din Mariupol, potrivit CNN.

Acesta a precizat că el și oamenii lui nu se vor preda.

UPDATE 16:30. Vicepremierul Ucrainei: Atacul asupra Mariupolului este o răzbunare personală a lui Putin

Atacul asupra oraşului Mariupol este o răzbunare personală a preşedintelui rus Vladimir Putin, deoarece nu a reuşit să cucerească oraşul în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pentru cotidianul francez Libération, citat de BBC.

”Cred că Putin se răzbună personal asupra locuitorilor din Mariupol, după eşecul său de a prelua oraşul în 2014. Este o pedeapsă colectivă pentru refuzul lor de rămâne sub tutela rusă”, a declarat ea. Vereşciuk a precizat că eforturile de a ajunge în oraş cu provizii umanitare continuă să eşueze.

”Dacă Putin ar fi vrut, culoarul umanitar de la Mariupol ar fi deja deschis. Ruşii distrug spitalele, teatrul care găzduia oamenii strămutaţi, (...) moscheea, bisericile, nimic nu îi opreşte”, susţine oficialul ucrainean.

Cel puţin 300.000 de oameni sunt încă prinşi în oraşul asediat, făr

UPDATE 16:00. Rusia ”nu ia în serios negocierile de pace”, acuză un oficial ucrainean

Rusia ”nu ia în serios negocierile de pace”, reprezentând doar o modalitate de distragere a atenţiei Occidentului de la război şi de a convinge statele occidentale că nu sunt necesare sancţiuni suplimentare, a declarat consilierul preşedintelui ucrainean, Alexander Rodnyansky, pentru BBC Newshour.

Alexander Rodnyansky spune că negocierile urmăresc să ”păcălească Occidentul şi să îl convingă că nu sunt necesare sancţiuni suplimentare”. ”Au folosit aceste negocieri ca o modalitate de a distrage atenţia de la ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a adăugat el. ”Nu cauţi pace şi nu bombardezi oraşele pe scară largă în acelaşi timp”, a subliniat oficialul ucrainean.

UPDATE 15:45. Zelenski a cerut Germaniei să ajute Ucraina să salveze Kievul, numit odinioară "micul Berlin"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Germaniei, într-un discurs televizat, să ajute Ucraina să salveze Kievul, relatează CNN.

Kievul era numit odinoară "micul Berlin", cu care se asemăna ca "deschidere, emoţie, libertatea din parcuri, sinceritatea oamenilor, cluburi şi petreceri", declară Zelenski. "Acum Kievul este închis. Este tăcut şi aşteaptă (sunetul unei) sirene de raid aerian care obligă oamenii să se retragă în adăposturi", afirmă el.

Zelenski a difuzat un clip de 20 de secunde în care se aude o sirenă de raid aerian şi a subliniat că este un lucru pe care ucrainenii îl aud ”ore, zile şi săptămâni”. "Sunetul unei sirene este un lucru cu care ucrainenii trăiesc, muncesc şi încearcă să doarmă. Ei îşi îngrijesc rănile, nasc copii şi mor", declară el.

UPDATE 14:45: Ruşii au tras în civilii care protestau la Herson

Forţele armate ruse au deschis focul asupra unor civili care protestau, în Herson, oraşul ucrainean cucerit pe 3 martie. Mai mulți oameni au fost răniți, susţin autorităţile ucrainene. Oamenii le strigau soldaților ruși să plece acasă, iar spre ei au fost aruncate grenade lacrimogene.

UPDATE 14:40: Poluare în Kiev, după atacul asupra centrului comercial

Poluarea aerului a crescut în Kiev în urma atacului de luni asupra centrului comercial, a spus primarul orașului Vitali Klitschko. Creșteri ale nivelului poluării aerului au fost depistate în capitala Ucrainei după lovitura aeriană a armatei ruse asupra unui centru comercial din distrcitul Podil. În urma bombardamentului, cel puțin opt persone au murit.

Într-o informare făcută prin intermediul Telegram, primarul Vitali Klitschko a spus că focul uriaș provocat de explozii a distrus centrul comercial și a avariat șase clădiri cu apartamente, trei dintre acestea fiind imposibil de locuit. Loviturile aeriene au mai avariat două școli și două grădinițe.

„Din cauza focului provocat de loviturile aeriene în capitală și în regiune, a fost detectată o poluare a aerului. Ca urmare, nu deschideți geamurile.și când ieșiți afară, protejați-vă plămânii prin utlizarea măștilor medicale FFP2”, a explicat primarul orașului Kiev.

UPDATE 14:10: Guvernul bulgar: Mine provenite din Ucraina, în derivă în Marea Neagră

Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odessa şi care pun în pericol traficul maritim, anunță luni agenția EFE, citată de Agerpres.

După cum au anunţat autorităţile de la Sofia într-un comunicat de presă, dispozitivele explozive „au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”.

Minele provin de pe coasta Odessei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.

UPDATE 14:00: Ambasadorul SUA la Chişinău, despre un posibil atac asupra Moldovei

Ambasadorul SUA la Chişinău, Kent Logsdon, a declarat duminica aceasta că nu există deocamdată indicii că Rusia ar putea întreprinde un atac asupra Republicii Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, care a intra luni în a 26-a zi. 

"Suntem cu toţii atenţi la orice semn şi la orice ştire ca să ne dăm seama ce se întâmplă în imediata vecinătate a frontierei Republicii Moldova. În acest moment nu avem indicii că Republica Moldova ar putea fi ţinta unui atac, dar suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce ar putea să se întâmple în regiune, în special în contextul imaginilor pe care le vedem în fiecare zi a ceea ce se întâmplă în Ucraina", a spus diplomatul american.

UPDATE 13:50: Rachete ale rușilor au lovit un cartier de locuințe din Odessa

Autoritățile din Odessa acuză forțele rusești că luni dimineața au declanșat un atac asupra unor clădiri rezidențiale din apropierea orașului. Este primul atac asupra portului de la Marea Neagră.

Consiliul orașului a anunțat că nu au fost victime în urma loviturilor care au provocat mai multe incendii. „Este vorba despre clădiri rezidențiale unde locuiesc oameni pașnici”, a spus primarul orașului Odessa, Gennadiy Trukhanov.

Rusia a negat faptul că atacă obiective civile. Orașul Odessa este considerat a fi o țintă cheie pentru forțele lui Vladimir Putin în condițiile în care portul este principala poartă de intrare a mărfurilor în Ucraina.

UPDATE 13:40: Ofiţer ucrainean: În Mariupol, cad bombe la fiecare 10 minute

Bombe ale armatei ruse cad în orașul Mariupol la fiecare 10 minute, anunță un ofițer al armatei ucrainene, potrivit CNN. Ofițerul anunță că orașul este supus unui bombardament intens din partea armatei rusești. Ofițerul se află în interiorul orașului.

„Bombe cad la fiecare 10 minute. Navele de război ale Rusiei bombardează. Ieri, soldații au lovit patru tancuri, mașini blindate și trupe. Avem nevoie de muniție, arme antitanc și apărare aeriană”, a spus, pentru CNN, căpitanul Svyatoslav Palamar. Ofițerul a mai spus că el și camarazii săi nu se vor preda în Mariupol.

UPDATE 13:30: Kremlin, despre o posibilă întâlnire Putin şi Zelenski 

Momentan, nu există nicio bază pentru o întâlnire între preşedintele rus Putin şi preşedintele ucrainean Zelenski, care va avea loc atunci când vor exista progrese semnificative în negocierile dintre delegaţiile de la Moscova şi Kiev. Este poziţia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov. Preşedintele Ucrainei a spus ieri că este gata să negocieze cu Putin, într-un interviu acordat CNN, citat de Mediafax.

„Progresul în negocierile de pace nu este atât de mare pe cât ar fi trebuit”, a spus el, adăugând că „Rusia este pregătită să lucreze mai repede la negocieri decât partea ucraineană”. În briefing-ul zilnic, Kremlinul a avertizat, de asemenea, că embargoul european asupra petrolului rusesc „va afecta pe toată lumea”.

UPDATE 13:21: Zelenski apel către UE: "Fără comerţ cu voi, Rusia nu ar mai avea bani pentru acest război"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene, mai ales Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Rusia, conform unui mesaj video postat pe reţeaua Telegram, informează AFP.

"Niciun euro pentru ocupanţi, închideţi toate uşile, nu le mai trimiteţi bunuri, refuzaţi resursele energetice. Fără comerţ cu voi, fără companiile şi băncile voastre, Rusia nu ar mai avea bani pentru acest război", a adăugat el.

Intervenţia sa survine în contextul în care luni are loc la Bruxelles o reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării din UE pentru a analiza posibile noi sancţiuni împotriva Moscovei, la aproape o lună de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

"Vă rog, nu mai sponsorizaţi armele de război ale acestei ţări, Rusia", a spus Zelenski, înainte de a se adresa apoi direct Germaniei: "Aveţi forţă, Europa are forţă".

UPDATE 13:10: Josep Borrell: Ceea ce se întâmplă la Mariupol este crimă de război majoră

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a denunţat luni distrugerile comise fără discernământ de armata rusă în oraşul Mariupol (sud-estul Ucrainei), sub asediu de mai multe săptămâni, calificând aceasta drept o 'crimă de război majoră', potrivit AFP, DPA şi EFE, citate de Agerpres.

"Rusia comite într-adevăr multe crime de război, acesta este cuvântul, trebuie să-l spunem. Ceea ce se întâmplă la Mariupol este crimă de război majoră. Bombardamentele fără discernământ devastează oraşul şi ucid pe toată lumea. Este ceva oribil, trebuie să condamnăm în cei mai puternici termeni", a adăugat el, referindu-se situaţia din Mariupol, care se află sub asediul trupelor ruse de peste două săptămâni, fiind bombardat intens. Borrell a spus că "oraşul este complet distrus, iar oamenii mor".

UE va continua 'să susţină Ucraina cu toate resursele noastre' şi se va gândi la un nou tip de sancţiuni pe care l-ar putea promova în special în 'sectorul energetic', a indicat el.

UPDATE 13:04: Lituania avertizează că nu trebuie să existe nicio încetinire a ritmului de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a avertizat luni că nu trebuie să existe nicio încetinire a eforturilor de a impune sancţiuni Rusiei pentru invazia din Ucraina, relatează DPA, citat de Agerpres. Senzaţia că Uniunea Europeană ar vrea o pauză pentru a mai respira ar fi "un mesaj foarte prost pentru cei care se luptă efectiv în Ucraina", a spus şeful diplomaţiei lituaniene la o reuniune la Bruxelles a miniştrilor de externe din UE.

Landsbergis a declarat că este nevoie de mai multe acţiuni pentru a pedepsi Rusia pentru atac, pentru că "în joc este credibilitatea Occidentului". El a îndemnat din nou UE să interzică importurile de energie din Rusia, începând cu petrolul."Cred că este inevitabil să începem să vorbim despre sectorul energetic", a afirmat ministrul de externe al Lituaniei.

UPDATE 12:26 Noi interdicţii de circulaţie în Kiev

A fost anunţată o nouă interdicţie de circulaţie în capitala Ucrainei, valabilă de luni, ora 20:00 şi până miercuri, ora 7:00. Anunţul a fost făcut de primarul oraşului Vitali Klitschko. „Rog pe toată lumea să stea acasă sau în adăposturi când sună alarma”, a scris edilul pe Telegram.

UPDATE 12:07: Bilanţul morţilor în urma bombardamentelor din Kiev a ajuns la 8

Cel puțin opt persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra unui centru comercial din cartierul Podilskyi din capitala ucraineană Kiev, potrivit procurorului general ucrainean. Un centru comercial și mașini dintr-o parcare adiacentă au luat foc, în urma bombardamentelor de duminică seara, a anunţat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei, adăugând că 63 de pompieri au lucrat pentru a stinge flăcările care au ajuns până la etajele trei și patru ale clădirii, informează CNN.

Procurorul General a sugerat că numărul deceselor ar putea crește, adăugând că numărul morților se bazează pe informații preliminare.

UPDATE 11:34: Rusia confirmă că a lovit cu rachete de croazieră o unitate militară din Rivne

Rusia anunţă că a lovit cu rachete de croazieră o unitate militară din regiunea Rivne a Ucrainei. Este vorba despre o zonă din nord-vestul ţării care până în prezent nu a fost vizată de atacurile armatei ruse. Anunţul a fost făcut de Ministerul Apărării din Rusia. Oficialii au spus că forţele aeriene ruse au lovit cu rachete de croazieră o unitate militară din regiunea Rivne, aflată în nord-vestul Ucrainei,

„Rachete de croazieră de mare precizie au lovit un centru de atrenament pentru mercenari şi unităţile naţionaliste din Ucraina”, a declarat Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:13: Armata Ucrainei, aplicaţie pentru civili despre locurile unde au observat trupele ruseşti

Armata Ucrainei a creat o aplicaţie prin care civilii pot informa despre locurile unde au observat trupe ruseşti. Fiecare mesaj va fi mai întâi verificat de Serviciul de Securitate al Ucrainei și transferat ulterior forțelor armate.

„Împreună vom învinge: transferați informațiile despre deplasările de trupe inamice prin intemediul chatbot-ului oficial! Încercăm să ajutăm cât mai mulți ucraineni să învețe cum să folosească acest chatbot și să știe cum să contribuie cu informații despre prezența trupelor ruseşti. Scanează codul QR și adaugă-l în conversație”, scrie Statul Major al Armatei ucrainene pe pagina de Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:00: Ucraina ar fi reușit să doboare o altă dronă de supraveghere Orlan-10 în zona Harkovului

Ucraina susţine că ar fi reușit să doboare o altă dronă de supraveghere Orlan-10 în zona Harkovului. Imagini cu drona prăbuşită au fost publicate pe Telegram, dar şi pe Twitter. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:50: Parlamentar ucrainean: Rusia încearcă să înfometeze Mariupol ca să-i forţeze capitularea

Dmitro Gurin, un membru al parlamentului ucrainean din Mariupol, crede că Rusia încearcă să înfometeze orașul pentru a-i forța capitularea.

Ucraina a respins termenul limită al Rusiei pentru ca forțele sale să înceteze luptele în orașul-port asediat, declarând că nu poate fi vorba de soldații să-și depună armele. Gurin a spus că orașul, unde se estimează că 300.000 de oameni sunt blocaţi, nu se va preda.

UPDATE 10:30: Noi coridoare umanitare agreate

Au fost agreaze opt cordoare umanitare pentru ca civilii să părăsească luni Ucraina, dar niciunul dintre ele nu include orașul Mariupol, a anunțat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, potrivit The Guardian. Eforturile de a furniza provizii umanitare în Mariupol au eșuat, mai informează oficialul. 

UPDATE 10:20: Unitate de elită din cadrul grupului Wagner, trimisă în Ucraina din ordinul direct al lui Putin

Direcţia de Informaţii a Armatei ucrainene anunţă că mai mulţi luptători ai companiei militare private Wagner au ajuns duminică, 20 martie, în Ucraina. Misiunea lor ar fi aceea de a elimina conducerea politică şi militară a Ucrainei.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, principalele ţinte ale celor din Wagner ar fi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Ermak - şeful cancelariei prezidenţiale şi Denis Smihal - premierul Ucrainei. "Toate încercările anterioare s-au încheiat cu eşecul şi eliminarea teroriştilor", a fost mesajul transmis de Direcţia de Informaţii a Ucrainei, care a mai precizat că actuala echipă de mercenari a fost trimisă la ordinul direct al lui Vladimir Putin.

UPDATE 10:09 BBC: Două atacuri cu rachete asupra poligonului militar din Rivne

Două atacuri cu rachete au avut loc, luni dimineaţă, asupra poligonului militar din oraşul Rivne din nordul Ucrainei, a informat şeful Administraţiei Militare de Stat din localitate, Vitali Kovali. Pe parcursul nopţii de duminică spre luni, în Rivne au răsunat sirenele mai mult timp, între orele 01,40 şi 05,50.

UPDATE 9:53: Scurgerea de amoniac de la uzina de produse chimice din Sumî, limitată după două ore

Scurgerea de amoniac de la uzina de produse chimice din Sumî a fost limitată de autorităţi, după două ore, informează guvernatorul Dmitro Jiviţki, citat de BBC. Incidentul ar fi avut loc ca urmare a bombardamentelor ruseşti.

UPDATE 9:40: Ministerul britanic al Apărării: Forţele ruse au rămas la 25 de kilometri de centrul Kievului

Forţele ruse au rămas la mai mult de 25 de kilometri de centrul capitalei Ucrainei, informează Ministerul britanic al Apărării, în cea de-a 26 zi a invaziei ruse, potrivit Reuters. "Lupte grele continuă la nord de Kiev", susţine Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE 9:20: Şase persoane ucise într-un bombardament din Kiev

Deşi iniţial se credea că doar o persoană a murit într-un bombardament la Kiev, bilanţul ulterior arată că cel puţin şase persoane au murit, în noaptea de duminică spre luni. Şase cadavre erau întinse luni dimineaţă în faţa centrului comercial Retroville, în nord-vestul Kievului, potrivit unui jurnalist AFP.

UPDATE 8:40: Rușii bombardează zona plajelor din Odessa

Rușii bombardează zona plajelor din Odessa. Armata ucraineană a publicat luni dimineață imagini despre care spune că au fost filmate la în cel de-al treilea oraş ucrainean, unde se văd obuze explodând în mare. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 8:00: Joe Biden ajunge vineri în Polonia 

Casa Albă anunţă că Joe Biden va călători, vineri, în Polonia pentru a discuta răspunsul internaţional la invazia Rusiei în Ucraina care a declanşat o "criză umanitară şi a drepturilor omului".

Biden va călători la Varşovia, unde va avea o întâlnire bilaterală cu preşedintele Andrzej Duda, a spus Casa Albă. Vizita în Polonia va avea loc la o zi după ce preşedintele american se va întâlni la Bruxelles cu aliaţii NATO, liderii G7 şi liderii Uniunii Europene pentru a discuta eforturile internaţionale de sprijinire a Ucrainei după invazia Rusiei.

UPDATE 7:40: Scurgere de amoniac la o uzină de produse chimice din Sumî

Scurgere de amoniac anunţată la o fabrică de produse chimice din orașul asediat Sumî, din nord-estul ţării, a declarat guvernatorul regional Dmitro Jiviţki. Jiviţki a avertizat cei pe o rază de cinci kilometri de uzina Sumîhimprom ar trebui să părăsească zona, deoarece gazul este periculos. Oficialul nu a precizat ce a provocat scurgerea.​​

UPDATE 7:36: Noua Zeelandă va trimite mai mult sprijin Ucrainei

Noua Zeelandă s-a angajat să ofere Ucrainei fonduri suplimentare de 3,46 milioane de dolari, precum și echipamente neletale. Prim-ministrul Jacinda Ardern a spus că banii vor fi direcționați către un fond NATO care furnizează combustibil, echipamente de comunicații și truse de prim-ajutor forțelor ucrainene.

De asemenea, va sprijini Ucraina cu surplus de echipamente tactice. Noua Zeelandă a trimis până acum asistență de aproximativ  7.5 milioane de dolari Ucrainei.

UPDATE 7:20: O persoană a fost ucisă în urma atacurilor din Kiev

Mai multe explozii au fost semnalate, duminică seară, în zone din capitala Ucrainei, Kiev, iar cel puţin o persoană a fost ucisă în urma atacurilor armatei ruse, a anunţat primarul Vitali Klitschko.

"Mai multe explozii au avut loc în districtul Podil. Conform informaţiilor pe care le-am primit, au fost lovite mai multe case şi un centru comercial. Echipele de salvare şi de poliţie sunt pe teren", a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, citat de BBC News şi CNN.

Pompierii depun eforturi pentru stingerea unui incendiu de amploare la un centru comercial din districtul Podilskyi. Primarul a anunţat că, potrivit unui bilanţ preliminar, cel puţin o persoană a fost ucisă în noile atacuri ale armatei ruse. În urmă cu câteva ore, sistemele de artilerie antiaeriană ale armatei ucrainene au lansat obuze spre avioane de vânătoare ruse, la periferia Kievului.

UPDATE 7:00: Ucraina respinge ultimatumul rus de a depune armele la Mariupol

Ucraina a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează luni Reuters.

"Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor", a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda la primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse.

Ucraina a primit termen până la primele ore ale zilei de 21 martie pentru preda Mariupolul, apoi, între orele 10 - 12, ora Moscovei, vor fi deschise coridoarele umanitare, garantând tuturor celor care vor ieși că nu vor fi uciși, a spus, duminică seara, generalul rus Mihail Mizintsev.

„Depuneți armele”, a spus liderul militar rus Mihail Mizintsev rezistenței din Mariupol. El este directorul Centrului național rus pentru managementul apărării. Comentariile sale au fost făcute într-un briefing distribuit de Ministerul Apărării, potrivit Reuters.

„S-a dezvoltat o catastrofă umanitară teribilă", a mai spus Mizintsev. Politicieni ucraineni și occidentali și forțele de apărare au acuzat Rusia pentru catastrofa umanitară. „Tuturor celor care depun armele le este garantată ieșirea în siguranță din Mariupol”, a adăugat liderul militar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 26 LIVE TEXT. Zelenski: Orice ''compromis'' cu Moscova va fi supus unui referendum. Biden: Rusia pregătește atacuri cibernetice