Antena LIVE

Curs valutar

Piloții afgani antrenați de SUA sunt asasinați de talibani. Maior, împușcat în cap în fața fiului său de 14 ani

Piloții afgani sunt asasinați de talibani după retragerea armatei SUA, relatează Reuters într-un reportaj. Talibanii au anunțat vineri că dețin controlul asupra 85% din teritoriul Afganistanului după ce au cucerit  punctele cheie de trecere a frontierei cu Iranul și Turkmenistanul, parte a unei ofensive radicale lansate în timp ce trupele americane se retrag din națiunea distrusă de război.

De la 09.07.2021, 19:47
WhatsApp
Un pilot din forțele aeriene afgane la Kandahar, Afganistan Profimedia

Cel puțin șapte piloți afgani au fost asasinați în afara bazei militare în ultimele luni, potrivit informațiilor oferite de doi înalți oficiali ai guvernului afgan. Această serie de crime, care nu a fost raportată anterior, ilustrează ceea ce oficialii americani și afgani cred că este un efort deliberat din partea talibanilor de a distruge unul dintre cele mai valoroase active militare ale Afganistanului: corpul de piloți militari instruiți de SUA și NATO, relatează Reuters

Talibanii - care nu au nicio forță aeriană - caută să echilibreze jocul în timp ce duc ofensive majore la sol. Militanții cuceresc rapid teritoriul odată controlat de guvernul președintelui Ashraf Ghani susținut de americani. Sunt temeri că talibanii ar putea în cele din urmă să ajungă la putere.

Maior, împușcat în cap în fața fiului său de 14 ani

Dastagir Zamaray, maior în Forțele Aeriene Afgane s-a temut atât de mult să nu fie asasinat de talibani, încât a decis să-și vândă casa pentru a se muta într-un loc mai sigur din Kabul, relatează Reuters. În loc să fie întâmpinat de un potențial cumpărător la biroul unui agent imobiliar la începutul acestui an, pilotul în vârstă de 41 de ani a fost confruntat de un bărbat înarmat care a intrat în interior și, fără niciun cuvânt, l-a împușcat pe agentul imobiliar în gură.

Pe acelaşi subiect

Zamaray a întins mâna spre armă, dar a fost împușcat în cap. Tată a șapte copii, victima s-a prăbușit mort peste fiul său de 14 ani, care îl însoțea și care a fost cruțat. Băiatul abia mai vorbește, spune familia. Zamaray „a mers acolo doar pentru că îl știa personal pe agentul imobiliar și credea că este în siguranță", a declarat pentru Reuters Samiullah Darman, cumnatul bărbatului. „Nu știam că nu se va mai întoarce niciodată".

Talibanii revendică asasinatele. Piloții sunt pedepsiți pentru că își ”bombardează propriul popor”

Reuters a confirmat identitatea a doi dintre piloții uciși, prin intermediul membrilor familiei. Nu a putut verifica în mod independent numele celorlalți cinci care ar fi fost vizați. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a confirmat pentru Reuters că grupul l-a ucis pe Zamaray și că duce o misiune de a elimina piloții Forțelor Aeriene Afgane deoarece își ”bombardează propriul popor”. 

Un raport al ONU a documentat 229 de decese civile cauzate de talibani în Afganistan în primele trei luni ale anului 2021 și 41 de decese civile provocate de Forțele Aeriene Afgane în aceeași perioadă.

Guvernul Afganistanului nu a dezvăluit public numărul piloților asasinați. Pentagonul a declarat că este conștient de moartea mai multor piloți afgani în urma unor crime revendicate de talibani, dar a refuzat să comenteze cu privire la anchetele SUA.

Piloții militari afgani sunt ținte atractive, spun actualii și foști oficiali americani și afgani. Aceștia pot lovi forțele talibane la adunări, pot transfera comenzi către misiuni și pot oferi acoperire aeriană care să salveze viețile trupelor terestre afgane. Piloții au nevoie de ani de antrenament și sunt greu de înlocuit astfel că fiecare perdere este o lovitură grea.

Prăbușirile și accidentele aeriene sunt riscuri mereu prezente. Cu toate acestea, piloții sunt adesea cei mai vulnerabili pe străzile propriilor cartiere, unde atacatorii pot veni de oriunde, a declarat generalul american David Hicks, care a comandat programul de instruire pentru Forțele Aeriene Afgane din 2016 până în 2017. "Viața lor a prezentat un risc mult mai mare în acea perioadă în afara bazei, decât în ​​timpul zborului misiunilor de luptă", a spus Hicks.

Deși au existat cazuri de piloți asasinați în ultimii ani, uciderile recente capătă o semnificație mai mare, deoarece Forțele Aeriene Afgane sunt sub o presiune mai mare. Forțele americane au părăsit săptămâna trecută principalul bastion militar american din Afganistan, baza aeriană Bagram din afara Kabulului, în timp ce își finalizează retragerea din țară la 20 de ani după ce au declanșat atacul asupra talibanilor în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

"Piloții se află în topul listei talibanilor", a declarat un înalt oficial al guvernului afgan. El și alți doi oficiali au vorbit sub condiția anonimatului și au transmis că lucrează pentru a proteja piloții și pe familiile lor. Îi mută pe unii în locuințe din bază și pe alții în cartiere civile mai sigure. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a condamnat cu tărie „toate asasinatele din Afganistan” și a subliniat angajamentele SUA de a continua să ofere asistență armatei afgane.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

afganistan sua armata talibani retragere soldati piloti asasinati
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025