Antena Meniu Search
x

Americanii au părăsit baza Bagram în toiul nopții fără a-i anunța pe oficialii afgani. 5.000 de deținuți talibani, lăsați în urmă

Armata SUA a părăsit Aeroportul Bagram - bază cheie din Afganistan - în toiul nopții fără a anunța oficialii afgani, a declarat noul comandant al bazei.

de Redactia Observator

la 06.07.2021, 17:33

Generalul Asadullah Kohistani a declarat pentru BBC că americanii au părăsit baza Bagram vineri la 03:00, ora locală, și că armata afgană a aflat câteva ore mai târziu. La baza din Bagram se află o închisoare și în facilități ar fi rămas până la 5.000 de prizonieri talibani. După ce trupele americane s-au retras, talibanii au avansat rapid în Afganistan. Generalul Kohistani a declarat luni că se așteaptă ca talibanii să atace baza, grupările fac deja „mișcări în zonele rurale” din apropiere. "Știi, dacă ne comparăm cu americanii, este o mare diferență. Dar, în funcție de capacitățile noastre ... încercăm să facem tot posibilul și, pe cât posibil, să securizăm și să protejăm toți oamenii.", a spus Kohistani.

Ce au lăsat în urmă americanii la baza Bagram

SUA au anunțat vineri că au eliberat baza Bagram, finalizând efectiv campania militară din Afganistan înainte de data oficială din 11 septembrie, anunțată de președintele Joe Biden la începutul acestui an.  Americanii au lăsat în urmă aproximativ 3,5 milioane de produse a spus Gen Kohistani, inclusiv zeci de mii de sticle de apă, băuturi energizante și mese militare gata preparate, cunoscute sub numele de MRE (Meals Ready-to-Eat) . De asemenea, au lăsat în urmă mii de vehicule civile, fără chei, și sute de vehicule blindate, a relatat Associated Press.

Au luat cu ei arme grele și au detonat stocuri de muniție, dar au lăsat în urmă arme mici și muniție pentru afgani, a spus generalul Kohistani. Întrebat de Associated Press cu privire la retragerea de la bază pe timp de noapte, purtătorul de cuvânt al armatei americane, colonelul Sonny Leggett, s-a referit la o declarație emisă săptămâna trecută conform căreia forțele SUA și-au coordonat plecarea din diferite baze cu liderii afgani.

Pe acelaşi subiect

Baza Bagram a fost jefuită după ce electricitatea a fost oprită

La 20 de minute de la plecarea armatei SUA vineri seară, electricitatea a fost oprită și baza a fost lăsată în întuneric, a relatat AP - un semnal pentru hoții care au distrus barierele și au jefuit clădirile abandonate. Articolele rămase la bază au ajuns la groapa de gunoi din apropiere și în magazinele second hand.

Cum a ajuns baza Bagram un mini-oraș

La apogeul ei, baza Bagram găzduia zeci de mii de soldați. A fost transformată dintr-o bază aeriană afgană într-un mini-oraș cu piscine, cinematografe, spa-uri, inclusiv fast-food-uri Burger King și Pizza Hut.

Baza a trecut prin mai multe mâini de-a lungul anilor. A fost construită pentru prima dată de americani, pentru Afganistan, în anii 1950, înainte de a cădea sub control sovietic când armata roșie a invadat în 1979.

Ulterior a fost ocupat de guvernul afgan susținut de Moscova și apoi de o administrație mujahidină, înainte de a ajunge în cele din urmă în mâinile talibanilor, când grupul a ajuns la putere la mijlocul anilor '90. Când SUA a invadat în 2001, a preluat controlul bazei aeriene, transformând-o într-un complex din care a purtat războiul împotriva talibanilor. 

Talibanii avansează rapid după retragerea americană

Retragerea americană pe timp de noapte predă controlul bazei către o forță mai puțin echipată și pregătită care s-ar chinui într-o confruntare cu talibanii. Aceștia au făcut progrese rapide în ultimele săptămâni în întreaga țară, capturând districte rurale și înconjurând unele orașe.

Grupul susține că a preluat controlul în alte 10 districte în ultimele 24 de ore. În ciuda mișcărilor la fața locului, discuțiile de pace blocate s-au reluat săptămâna trecută între reprezentanții talibanilor și ai guvernului afgan din Doha, capitala Qatarului.Zabiullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat pentru BBC că vor prezenta un plan echipei care negociază în numele guvernului afgan și că ambele părți vor discuta despre acesta.

1.000 de soldați afgani au fugit în Tadjikistan de teama talibanilor

Generalul Kohistani are aproximativ 3.000 de soldați sub comanda sa - semnificativ mai puțin decât zecile de mii de soldați americani și aliați care au ocupat baza aeriană Bagram.  Aproximativ 1.000 de soldați afgani care se luptau cu talibanii din nordul țării au fugit peste granița în Tadjikistan luni, potrivit oficialilor, ridicându-se temeri cu privire la capacitatea armatei de a preveni progresele ulterioare ale grupării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Americanii au părăsit baza Bagram în toiul nopții fără a-i anunța pe oficialii afgani. 5.000 de deținuți talibani, lăsați în urmă