Antena Meniu Search
x

Talibanii fac paradă cu armele capturate după retragerea soldaților americani: se laudă cu zeci de Humvee-uri

În timp ce trupele americane se retrag încetul cu încetul de pe teritoriul Afganistanului, talibanii pun stăpânire din ce în ce mai mult pe districte controlate de armată, capturând şi lăudându-se cu armele şi echipamentele militare ale soldaţilor care părăsesc zona.

de Redactia Observator

la 07.07.2021, 17:18

Talibanii au prezentat mai multe containere pline de arme şi echipamente confiscate de la armata afgană. Armamentul include 900 de arme, 70 de puști cu lunetă, 30 de vehicule tactice uşoare şi 20 de camionete ale armatei, potrivit NBC News.  Talibanii au arătat jurnaliștilor, de asemenea, containere de transport în care se aflau telefoane prin satelit, grenade, mortare, gloanțe și alte muniții.

District după district, teritoriul armatei a fost preluat de către talibani, potrivit unei evaluări continue a autorităţilor. În acelaşi timp, multe posturi militare au fost predate de bună-voie, permiţând talibanilor să aibă acces în mod direct la arme, potrivit mai multor surse militare şi guvernamentale afgane.

Cât teritoriu controlează talibanii în Afganistan 

Mai mulţi jurnalişti au filmat militanţii care făceau paradă cu noile arme ridicate de la baza Sultan Khil, loc în care a fost arborat un steag alb care semnifică preluarea zonei de către talibani. În jurul cutiilor din lemn, pline de muniţi, comandantul taliban Mutman Ehsanulla spune că după ce au intrat în baza militară, au făcut rost de mai multe arme noi pe care le-ar putea folosi pe câmpul de luptă.

Pe acelaşi subiect

Militanții au capturat 120 de districte de pe 1 mai încoace. Situația este una dinamică, la ultima actualizare talibanii controlau 193 de districte și luptau pentru control în alte 130, în timp ce 75 erau sub controlul guvernului afgan sau incert. 

Un raport recent al ONU atrage atenţia cu privire la cazurile extraordinare de atacuri asupra afganilor, principalii responsabili pentru mare parte din această situaţie fiind talibalii. Cu toate acestea, militanţii au câştigat sprijin din partea unor afgani care s-au săturat după decenii de război și de guvernul susținut de SUA în Kabul, care este acuzat pe scară largă  de corupție.  Având în vedere că talibanii devin din ce în ce mai puternici în fiecare zi, există temeri cu privire la decizia grupului de a ajunge la un acord cu guvernul de la Kabul.

Un comandat afgan promite să lupte cu talibanii: "Vom lupta cu ei și îi vom trimite înapoi”

În luna aprilie, preşedintele american Joe Biden a promis retragerea trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie, punând capăt celui mai lung război din istoria SUA, care a luat viaţa a peste 2.300 de soldaţi americani, începând cu anul 2001. În prioada 2001-2018, aproximativ 58.000 de militari şi poliţişti afgani au fost ucişi, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Brown. Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat recent că militarii vor fi „relocați într-un spaţiu din afara Afganistanului înainte de finalizarea retragerii noastre militare, până în septembrie, pentru a le putea completa procesul de solicitare a vizelor”

Între timp, la Kabul, în capitala Afganistanului, la doar o oră distanţă de baza confiscată din Wardak, un comandant afgan s-a angajat să recucerească teritoriile pierdute în faţa talibanilor. Generalul Haibatullah Alizail comandantul Operaţiunilor Speciale ale Armatei Naţionale Afgane a declarat că încă au sub control oraşele mari, autostrăzile importante şi punctele cheie de frontieră din toată ţara. Totodată, el a precizat că a asigurat capitala împotriva asediului talibanilor. "Vom lupta cu ei și îi vom trimite înapoi. Vom face tot posibilul să salvăm această țară”,  a spus Alizai. 

Săptămâna trecută, trupele americane, fără a-i anunţa pe oficiali au părăsit în linişte baza aeriană din Bagram, cândva unul dintre importantele centre militare care găzduiau peste 100.000 de militari americani. Plecarea lor a fost catalogată de către talibani drept o victorie majoră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Talibanii fac paradă cu armele capturate după retragerea soldaților americani: se laudă cu zeci de Humvee-uri