Planul Rusiei de a schimba frontierele în Marea Baltică agită spriritele. Kremlinul confirmă propunerea, documentul şters de pe net
Kremlinul a confirmat planul Rusiei de modificare a frontierelor maritime în Marea Baltică, dar ruşii au retras de pe internet documentul. Propunerea Ministerului rus al Apărării de a revizui frontiera maritimă a Rusiei a creat miercuri confuzie şi îngrijorare în Finlanda, Suedia, Lituania şi Estonia, ţări membre NATO. Proiectul de decret al Ministerului Apărării, datat 21 mai şi publicat pe un portal oficial rus, propunea ajustarea frontierei în jurul insulelor ruseşti din partea de est a Golfului Finlandei şi din zona Kaliningradului. Ulterior, însă, principalele trei agenţii de ştiri din Rusia au citat o sursă rusă neidentificată care a declarat că Rusia nu intenţionează să modifice frontiera.
De Redactia Observator la 22.05.2024, 17:36Rusia nu are nicio intenţie de a-şi modifica frontiera maritimă în Marea Baltică, nici zona sa economică exclusivă sau platoul continental, a declarat o sursă "militaro-diplomatică" rusă agenţiilor ruse de presă, citate miercuri de Reuters, după ce pe portalul juridic al guvernului de la Moscova a fost publicat un proiect de decret referitor la ajustarea coordonatelor acelei frontiere maritime, document care între timp a fost şters.
Rusia creează confuzie cu un proiect de modificare a frontierei în Marea Baltică
Acest document, elaborat de Ministerul rus al Apărării şi apărut marţi pe portalul juridic guvernamental, propunea actualizarea coordonatelor frontierei maritime ruse în Marea Baltică, mare la care sunt de asemenea riverane Finlanda, Suedia, Danemarca, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Proiectul a provocat confuzie şi iritare în aceste ţări, care au toate relaţii tensionate cu Rusia şi nu au înţeles ce presupune concret iniţiativa Ministerului rus al Apărării.
Documentul acestui minister menţiona totuşi zona de est a Golfului Finlandei precum şi apele adiacente porturilor Baltisk şi Zelenogradsk din exclava rusă Kaliningrad (situată între Polonia şi Lituania), adăugând că, în cazul aprobării propunerii sale, aceasta ar modifica frontiera maritimă a Rusiei şi hărţile de navigaţie, după ultima actualizare a acestora care datează din ianuarie 1985.
- Ruşii au simulat un atac cu arme nucleare tactice lângă Ucraina şi au blurat vârful focoaselor. "Aşa...
- Rusia a lansat o armă spațială anti-satelit pe aceeași orbită cu un satelit american. Pentagon: "Este o...
- Rusia a decis să-și mute unilateral granița cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică. Reacţia Finlandei
Potrivit Ministerului rus al Apărării, stabilirea coordonatelor frontierei din 1985 a fost făcută pe baze unor hărţi maritime de la jumătatea secolului al XX-lea şi care nu mai corespund pe deplin coordonatelor topografice din prezent.
Kremlinul confirmă planul de modificare a graniței Rusiei în Marea Baltică
Întrebat despre respectivul document, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că "nu este nimic politic în asta", dar el a admis existenţa unor tensiuni în zona Mării Baltice şi în consecinţă nevoia ca Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea. Proiectul acelui decret a fost între timp şters de pe portalul juridic al guvernului rus.
"Nu este nimic politic în (propunerea Ministerului rus al Apărării de a redefini granița Rusiei în Marea Baltică), deși situația politică s-a schimbat semnificativ de atunci (la jumătatea secolului al XX-lea când a avut loc cartografierea anterioară). Vedeți cum au escaladat tensiunile și care este nivelul confruntării, în special în regiunea baltică. Desigur, este nevoie de măsuri adecvate din partea organismelor noastre relevante pentru a ne asigura securitatea" a spus Peskov.
"Rusia nu poate decide în mod unilateral noi graniţe"
"Rusia nu poate decide în mod unilateral noi graniţe", a declarat premierul suedez Ulf Kristerssonpentru agenţia de presă TT. Preşedintele finlandez, Alexander Stubb, a declarat că ţara sa nu a fost contactată de Rusia. "Finlanda acţionează ca întotdeauna: cu calm şi pe baza faptelor", a dat el asigurări.
Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a calificat propunerea drept o "escaladare evidentă" împotriva NATO şi a Uniunii Europene. El a spus că mişcarea Moscovei "trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm corespunzător".
"La prima vedere, pare a fi o noţiune absurdă. Nu putem exclude faptul că documentul ar putea fi o încercare de a semăna confuzie", a spus şi ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna.
"Estonia este în strânsă legătură cu Finlanda și Lituania în legătură cu presupusele planuri ale Rusiei de a schimba frontierele în Marea Baltică. Ne așteptăm ca pașii lor să fie în conformitate cu dreptul internațional. Nu putem exclude faptul că documentul ar putea fi o încercare de a semăna confuzie, dar să ne păstrăm mintea rece", a postat ulterior Tsahkna pe platforma X.