Antena Meniu Search
x

Rusia a decis să-și mute unilateral granița cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică. Reacţia Finlandei

Rusia a decis să-și mute unilateral granița cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică scrie The Moscow Times. Potrivit unui document elaborat de Ministerul Apărării, Rusia intenționează să declare o parte din zona maritimă din estul Golfului Finlandei, precum și din apropierea orașelor Baltiîsk și Zelenogradsk din regiunea Kaliningrad, drept ape maritime naţionale.

de Redactia Observator

la 22.05.2024 , 11:52

Rusia a decis să-și mute unilateral granița cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică
Rusia a decis să-și mute unilateral granița cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică - Profimedia

Autoritățile ruse au decis extinderea apelor teritoriale în Marea Baltică, lângă granița de stat cu Lituania și Finlanda, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat online. Documentul întocmit de Ministerul Apărării arată că Rusia intenționează să declare drept ape maritime naţionale o parte din zona maritimă din estul Golfului Finlandei, precum și din apropierea orașelor Baltiîsk și Zelenogradsk din regiunea Kaliningrad.

Moscova vrea revizuirea frontierei maritime a Rusiei în Marea Baltică

Potrivit proiectului de decret, datat 21 mai, ministerul a propus ajustarea frontierei maritime în jurul insulelor ruse din partea estică a Golfului Finlandei şi în zona exclavei Kaliningrad. "Traseul frontierei de stat al Federaţiei Ruse pe mare se va schimba", se menţionează în decret.

Articolul continuă după reclamă

Nu este clar în prezent din proiectul de lege de ce delimitarea apelor teritoriale ruse trebuie ajustată, ce presupune aplicarea ei sau dacă au avut loc consultări cu alte state riverane la Marea Baltică.  Ministrul de externe al Finlandei, Elina Valtonen, a reacţionat prompt, afirmând că Rusia trebuie să respecte Convenţia ONU privind dreptul mării. 

Pe acelaşi subiect

Ruşii vor "recalcula" coordonatele geografice din Marea Baltică

Pentru a face acest lucru, se vor recalcula coordonatele geografice, scrie sursa citată. La granița cu Finlanda, ruşii intenționează să ajusteze coordonatele în zona insulelor Jähi, Sommers, Olanda, Rodsher, Maly Tyuters, Vigrund, precum și în apropierea zonei nordice a râului Narva, mai arată documentul. La granița cu Lituania, sunt în curs de revizuire zona lagunei Curlandei, Capul Taran, capul de la sud de Capul Taran, precum și Capul Baltic.

Coordonatele geografice actuale stabilite de Consiliul de Miniștri al URSS în 1985 "nu corespund pe deplin situației geografice actuale", susțin autorii documentului. Au fost folosite "hărți de navigație maritimă la scară mică", care, la rândul lor, s-au bazat pe lucrări de la mijlocul secolului al XX-lea, iar acest lucru "nu ne permite să stabilim limita externă a apelor maritime interne" ale Federației Ruse, se arată în document.

Actul fost introdus în dezbatere publică aproape simultan cu începerea unor exerciții cu arme nucleare tactice la graniţa cu Ucraina, observă The Moscow Times. 

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că Districtul Militar de Sud a început prima etapă a unor exerciţii cu arme nucleare tactice anunţate iniţial pe 6 mai. Scopul exercițiului este de a pregăti personalul pentru utilizarea armelor nucleare nestrategice, precum și de a răspunde "la declarații provocatoare și amenințări ale unor oficiali occidentali", a transmis Ministerul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Rusia a decis să-și mute unilateral granița cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică. Reacţia Finlandei