Rusia a lansat o armă spațială anti-satelit pe aceeași orbită cu un satelit american. Pentagon: "Este o ameninţare"
Pentagonul susține că Rusia a lansat, cel mai probabil săptămâna trecută, o armă spațială anti-satelit care a fost plasată pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Statele Unite au stabilit, în urma unor evaluări, că Rusia a lansat săptămâna trecută o armă spaţială, care se află acum pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.
Pentagon: Rusia a lansat săptămâna trecută o armă spaţială anti-satelit
"Pe16 mai, Rusia a lansat pe orbita joasă a Pământului un satelit pe care noi îl evaluăm ca fiind cel mai probabil o armă spaţială de contracarare, capabilă să atace alţi sateliţi de pe orbita joasă a Pământului", a declarat Ryder.
Informaţiile au fost menţionate mai întâi de Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, cu ocazia votului asupra unei rezoluţii prezentate de Moscova pe tema amplasării armelor în spaţiu.
- Arma secretă a lui Putin care îi sperie pe americani. Cosmos-2553, nucleara care distruge sateliții
- "Ce ascund ruşii?" Rusia a blocat rezoluția SUA pentru interzicerea armelor nucleare în spațiu. Acuzaţiile Moscovei
- Reacţia lui Putin după ce SUA și-au informat aliații despre noua super-armă nucleară spaţială a ruşilor
"Rusia a desfăşurat această nouă armă spaţială de contracarare pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american", a precizat reprezentantul Pentagonului. "Evaluările indică în continuare caracteristici care seamănă cu încărcături utile ale unor arme spaţiale desfăşurate anterior în 2019 şi 2022", a spus Pat Ryder. "Evident, este un lucru pe care vom continua să îl monitorizăm", a adăugat generalul.
"Cu siguranţă, avem responsabilitatea de a fi pregătiţi să protejăm şi să apărăm domeniul spaţial şi să asigurăm un sprijin continuu şi neîntrerupt pentru forţa comună combinată. Şi vom continua să echilibrăm nevoia de a ne proteja interesele în spaţiu cu dorinţa noastră de a păstra un mediu spaţial stabil şi durabil", a asigurat el.
Arma anti-satelit a ruşilor, pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american
Întrebat dacă arma rusească de contracarare spaţială reprezintă o ameninţare pentru satelitul american, Ryder s-a limitat să răspundă: "Ei bine, este o armă spaţială de contracarare aflată pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american".
Există reglementări care obligă la notificări aeriene şi maritime în avans când este vorba de lansări spaţiale, dar Ryder a refuzat să spună dacă SUA au ştiut în avans că lansarea ruşilor conţinea un anumit tip de armă spaţială anti-satelit.
Rezoluţia Rusia pentru interzicerea amplasării de arme în spaţiu a fost respinsă în ONU
O rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, redactată de Rusia, care cerea tuturor ţărilor să împiedice "pentru totdeauna" amplasarea, ameninţarea sau utilizarea oricăror arme în spaţiul cosmic, a fost respinsă luni, organismul format din 15 membri fiind divizat în privinţa acestui demers.
Proiectul nu a reuşit să obţină minimum de nouă voturi necesare: şapte membri au votat pentru, şapte împotrivă, în timp ce unul s-a abţinut. Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franţa pot exercita un drept de veto doar dacă un proiect obţine cel puţin nouă voturi.
Rusia a înaintat textul după ce luna trecută şi-a exercitat dreptul de veto la o rezoluţie elaborată de SUA care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic. Veto-ul rusesc a determinat Statele Unite să se întrebe dacă Moscova nu cumva ascunde ceva.
"Ne aflăm astăzi aici pentru că Rusia încearcă să distragă atenţia globală de la dezvoltarea unui nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear", a declarat adjunctul ambasadorului american, Robert Wood, în faţa Consiliului de Securitate înainte de votul de luni.
De asemenea, el a acuzat Rusia că a lansat joi pe orbita joasă a Pământului un satelit despre care SUA "evaluează că este probabil o armă spaţială, probabil capabilă să atace alţi sateliţi de pe orbita joasă a Pământului".
"Rusia a desfăşurat această nouă armă spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american", a declarat Wood. El a adăugat că lansarea din 16 mai urmează lansărilor de sateliţi ruşi, "probabil de sisteme contraspaţiale", pe orbita joasă a Pământului în 2019 şi 2022.
Ruşii se fac că nu înteleg despre ce vorbesc americanii
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a răspuns că "nici măcar nu am înţeles pe deplin despre ce vorbea".
Tratatul privind spaţiul cosmic din 1967 interzice deja semnatarilor, printre care Rusia şi Statele Unite, să plaseze "pe orbita Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere în masă".
Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pentru a o plasa în spaţiu, acuzaţie pe care Rusia a negat-o. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este împotriva amplasării de arme nucleare în spaţiu.
Nebenzia a declarat că proiectul de rezoluţie rusesc acoperă atât armele de distrugere în masă, cât şi toate formele de alte arme şi are ca scop oprirea unei curse a înarmării în spaţiul cosmic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰