Antena LIVE

"Poarta spre Crimeea", avariată. Un pod dintre Crimeea și Herson, lovit de ucraineni cu rachete Storm Shadow. Momentul atacului

Război în Ucraina. Un pod care leagă Crimeea de regiunea Herson a fost lovit azi-noapte. Rușii susțin că podul a fost avariat în urma unui atac ucrainean cu rachete britanice Storm Shadow. Potrivit imaginilor publicate de ruşi, podul rutier este găurit, dar nu distrus. Oficialii locali susţin că şi calea ferată a fost afectată. 

De la 22.06.2023, 11:07
Galerie (5)
"Poarta spre Crimeea", avariată. Un pod dintre Crimeea și Herson, lovit de ucraineni cu rachete Storm Shadow Telegram

Podul Ciongar care leagă Peninsula Crimeea anexată de Rusia de zonele ocupate de ruşi în regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost lovit într-un atac ucrainean cu rachete, au anunţat joi oficiali numiţi de Moscova în ambele regiuni, relatează Reuters şi AFP.

Vladimir Saldo, guvernatorul din regiunea Herson numit de Rusia, a declarat că podul a fost avariat, dar că nu au fost raportate victime. El a spus că în acest atac ucrainenii pare că au folosit rachete Storm Shadow.

Poarta spre Crimeea, avariată

La rândul său, guvernatorul numit de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov, a anunţat că specialişti s-au deplasat la faţa locului pentru a examina podul şi a decide când va putea fi reluat traficul pe acest drum.

Pe acelaşi subiect

Cunoscut drept "poarta spre Crimeea", podul Ciongar este unul dintre cele câteva care leagă Crimeea - anexată de Rusia în 2014 - de continent. Podurile oferă o alternativă pentru conectarea istmului peninsulei, o fâşie îngustă de pământ, de continent.

Podul Ciongar reprezintă cea mai scurtă rută către Melitopol

Canalul rus de Telegram Rybar susţine că podul Ciongar reprezintă cea mai scurtă rută către Melitopol. "Unul dintre drumurile care leagă Crimeea de regiunile Herson și Zaporojie trece prin punctul de control Ciongar, alte două rute trec prin Armiansk. Cu toate acestea, atacul asupra podului Ciongar nu este întâmplător. Acesta reprezintă cea mai scurtă rută către Melitopol. În contextul activității Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Zaporojie vor continua încercările de a perturba aprovizionarea. În plus, astfel de atacuri sunt utilizate în mod activ de centrele de informare ucrainene: canalele ucrainene de Telegram au început să vorbească masiv despre un atac iminent asupra peninsulei Crimeea pentru a crea panică și a stresa populația" a scris Rybar, un canal condus de un fost membru al serviciului de presă din Ministerul rus al Apărării.

Ruşii au publicat imagini cu momentul în care o rachetă loveşte podul Ciongar.

Rusia ameninţă Ucraina să nu-i atace teritoriul cu HIMARS şi Storm Shadow: Vom răspunde cu atacuri asupra centrelor de decizie

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat marţi că atacurile cu rachete HIMARS şi Storm Shadow asupra teritoriului rus va semnifica implicarea directă a Washingtonului şi Londrei în conflict şi va duce la un răspuns "imediat" împotriva "centrelor de luare a deciziilor" din Ucraina. 

"Utilizarea acestor rachete în afara zonei în care se desfăşoară operaţiunea militară specială va semnifica implicarea deplină a SUA şi Marii Britanii în conflict şi va provoca atacuri imediate asupra centrelor de luare a deciziilor de pe teritoriul Ucrainei", a avertizat Şoigu într-o reuniune cu Statul Major al comandamentului militar rus.

Putin recunoaşte că ofensiva ucraineană nu şi-a pierdut potenţialul

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia remarcă o relativă "acalmie" pe fronturile din Ucraina, dar a recunoscut că armata ucraineană, în ciuda pierderilor suferite în contraofensiva lansată în urmă cu mai mult de săptămâni, încă "nu şi-a pierdut potenţialul" ofensiv, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

"În mod curios, în aceste momente observăm o anumită acalmie. Aceasta se datorează faptului că inamicul suferă pierderi grele atât de personal, cât şi de echipamente", a spus Putin în timpul unei ceremonii la care au participat la Kremlin absolvenţi ai academiilor militare ruse.

El a susţinut că trupele ruse resping în continuare atacurile ucrainene, iar în perioada de puţin mai mult de două săptămâni scursă de la începutul contraofensivei armatei ucrainene aceasta din urmă ar fi pierdut 245 de tancuri şi 678 de blindate. Ucrainenii "nu au nicio posibilitate (de succes) şi ei îşi dau seama de asta", crede Putin.

Cu toate acestea, el a estimat că armata ucraineană nu şi-a pierdut încă potenţialul ofensiv şi dispune de rezerve pe care chiar acum se gândeşte "cum şi unde să le folosească". Pe de altă parte, "magnitudinea" pierderilor pe care le suferă forţele ucrainene se poate repercuta nu doar asupra potenţialului lor ofensiv, ci ar putea antrena inclusiv "pierderea capacităţii de luptă a armatei" ucrainene, mai crede Putin.

La două săptămâni de la începutul contraofensivei, armata ucraineană a obţinut câştiguri teritoriale modeste împotriva trupelor ruse, care şi-au consolidat în ultimele luni poziţiile defensive, inclusiv cu vaste câmpuri de mine, iar avansul reuşit până în prezent de armata ucraineană nu a ajuns până la poziţiile fortificate ale ruşilor, reuşind să elibereze doar o mână de sate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis la rândul său, într-un interviu publicat miercuri de postul BBC, că progresele armatei ucrainene în contraofensivă sunt "mai lente decât s-ar fi dorit". "Unii cred că acesta este un film de la Hollywood şi se aşteaptă la rezultate acum. Nu este aşa", a indicat Zelenski. Înaintarea trupelor ucrainene nu este uşoară, în condiţiile în care o suprafaţă de circa 200.000 de km pătraţi din teritoriul ucrainean a fost minată de trupele ruse, a motivat el.

Aceste câmpuri de mine, precum şi armele antitanc eficiente, cum ar fi elicopterele ruseşti KA-52, au provocat deja pierderi printre tancurile, transportoarele blindate de trupe şi vehiculele de luptă ale infanteriei pe care Ucraina le-a primit din partea aliaţilor săi occidentali şi pe care mizează mult în această contraofensivă.

Totuşi, Kievul insistă că încă nu şi-a angajat în luptă grosul forţelor pregătite pentru contraofensiva care se concentrează pe trei axe principale în provinciile Doneţk şi Zaporojie, cu obiectivul de a atinge Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru rus spre Crimeea şi sudul Ucrainei. Conform Reuters, au fost angajate în lupte numai o parte din cele 12 brigăzi ale armatei ucrainene pregătite pentru această contraofensivă şi echipate de asemenea cu armament occidental.

Prezent la ceremonia desfăşurată miercuri la Kremlin, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a spus că destinul Rusiei şi viitorul ei geopolitic se decid acum, în contextul conflictului din Ucraina. El a acuzat Occidentul că a declarat un "război autentic" Rusiei şi că încearcă să o învingă prin toate mijloacele. "Se impun sancţiuni fără sfârşit, se provoacă tulburări şi conflicte militare în statele vecine şi se oferă un ajutor militar enorm regimului de la Kiev", a detaliat Şoigu.

În acest timp, Putin a insistat că, pentru a-şi garanta securitatea, Rusia trebuie să continue dezvoltarea triadei nucleare şi a armamentului modern convenţional. În prezent "circa jumătate din unităţile Forţelor de Rachete Strategice ale Rusiei sunt echipate cu sisteme moderne Yars, este în desfăşurare modernizarea arsenalelor cu sisteme de rachete hipersonice Avangard" şi curând vor deveni operaţionale sistemele Sarmat, a amintit Putin, subliniind totuşi că "încă este mult de făcut pentru creşterea potenţialului calitativ al tuturor componentelor forţelor armate".

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina pod crimeea
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă....
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în...
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024