Antena Meniu Search
x

Zelenski admite un progres mai lent decât se dorea al contraofensivei, dar spune că nu este un "film de la Hollywood"

Război în Ucraina. Contraofensiva este "mai lentă decât se dorea", admite Volodimir Zelenski care spune și că operațiunea militară nu este un "film de la Hollywood", iar în joc sunt viețile oamenilor.

de Redactia Observator

la 21.06.2023, 16:40

Zelenski admite un progres lent al contraofensivei, dar spune că nu este un "film de la Hollywood"
Volodimir Zelenski - Profimedia

Volodimir Zelenski a recunoscut că progresul pe câmpul de luptă în cadrul contraofensivei care a intrat în a treia săptămână este "mai lent decât se dorea".  "Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate imediate. Nu este așa. În joc sunt viețile oamenilor", a spus el pentru BBC.

Armata ucraineană a anunțat că a recuperat până acum opt sate din regiunea Zaporojie (sud) și Donețk (est). Zelenski a explicat că ofensiva militară nu merge ușor, deoarece rușii au minat 200.000 km pătrați din teritoriul ucrainean. "Indiferent de ce vor unii, inclusiv încercările de a pune presiune pe noi, cu tot respectul, vom avansa pe câmpul de luptă în modul în care considerăm că este cel mai bine", a adăugat Zelenski.

Zelenski, către NATO: "Nu ne luați pământul de sub picioare"

El a întărit necesitatea ca Ucraina să primească garanții de securitate din partea NATO, dar a spus că în cele din urmă obiectivul este de a adera la alianța militară. Secretarul general al NATO a precizat săptămâna aceasta că nu a fost pus pe masă o invitație pentru Ucraina la summitul de luna viitoare din Lituania. "Stoltenberg știe poziția mea", a spus liderul ucrainean. "Le-am spus de multe ori: "Nu ne luați pământul de sub picioare". 

Pe acelaşi subiect

Liderul ucrainean a cerut din nou ca Ucraina să primească avioane americane F-16 fabricate din SUA. El crede că piloții ar putea începe antrenamentele din august iar primele avioane ar putea ajunge peste șase sau șapte luni. 

Zelenski a vorbit cu BBC în cadrul unei conferințe organizate la Londra despre redresarea Ucrainei și rolul pe care sectorul privat îl poate juca în reconstrucția țării. Economia Ucrainei s-a redus cu 29,2% în 2022, iar la începutul acestui an, Banca Mondială a estimat costul reconstrucției și redresării la 411 miliarde de dolari. Liderul ucrainean a declarat pentru BBC că sprijinul de care are nevoie nu este doar pentru recuperare, ci și pentru transformare.

El a spus că "pașii rapizi" care trebuie făcuți imediat includ găsirea de locuințe, reconstruirea barajului Kahovka distrus și descentralizarea rețelei energetice. "Dar la scară mai mare vorbim despre transformarea Ucrainei", a explicat el. "Aceasta nu este doar Ucraina cu complexele sale energetice, agricole și industriale, ci și cu reformele pe care le putem vedea". El a vorbit despre digitalizarea Ucrainei, precum și despre reformele judiciare și anticorupție.

Zelenski: Nu negociem atât timp cât Rusia rămâne pe teritoriul Ucrainei

Întrebat cum arată finalul războiului în această etapă, liderul de la Kiev spus clar că "victoriile pe câmpul de luptă sunt necesare" și că Ucraina nu s-ar așeza niciodată la negocieri, oricine ar fi președinte la Moscova, atât timp cât Rusia rămâne pe teritoriul Ucrainei.

"Oricât de mult vom avansa în contraofensivă, nu vom fi de acord cu un conflict înghețat, deoarece asta înseamnă război, adică o evoluție fără perspective pentru Ucraina."

Rusia a anunțat în urmă cu câteva zile că a mutat arme nucleare tactice în Belarus, iar președintele Joe Biden a avertizat că amenințarea ca Vladimir Putin să le folosească este reală.

Întrebat de BBC dacă este îngrijorat de această amenințare, Zelenski a răspuns că "Putin a fost periculos pentru noi din 2014, când a ocupat primul dintre teritoriile noastre."

"Va vorbi despre folosirea armelor nucleare, dar nu cred că este pregătit să o facă pentru că se teme pentru viața lui, îi place mult. Dar nu aș putea spune asta cu siguranță, mai ales despre o persoană fără legături cu realitatea, care, în secolul 21, a lansat un război la scară largă împotriva vecinului său."

Zelenski: Putin, al doilea rege antisemitismului după Hitler

Întrebat ce reacție are după ce președintele Putin a spus despre el la o conferință internațională din Sankt Petersburg că este o rușine pentru poporul evreu, Zelenski a tras adânc aer în piept, a lăsat capul în jos și câteva secunde mai târziu a spus că nu este foarte sigur cum să răspundă.

"Parcă nu-și înțelege pe deplin cuvintele. Scuze, dar parcă ar fi al doilea rege al antisemitismului după Hitler. Acesta este un președinte care vorbește. O lume civilizată nu poate vorbi așa. Dar a fost important pentru mine să aud reacția lumii și sunt recunoscător pentru sprijin."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri externe » Zelenski admite un progres mai lent decât se dorea al contraofensivei, dar spune că nu este un "film de la Hollywood"