În China, creşterea unui copil este o povară financiară prea mare. Numărul naşterilor a scăzut în ultimii doi ani
La trei ani după ce a relaxat politica unicului copil, China nu a obţinut nici pe departe rezultatul sperat. Peste 50 la sută dintre cupluri nu îşi doresc să aibă încă un urmaş, arată un studiu.
De Redactia Observator la 22.07.2019, 17:33- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
La trei ani după ce a relaxat politica unicului copil, China nu a obţinut nici pe departe rezultatul sperat. Peste 50 la sută dintre cupluri nu îşi doresc să aibă încă un urmaş, arată un studiu. Şi asta pentru că este o povară financiară prea mare, pe care nu îşi permit să o suporte. Specialiştii se tem că situaţia ar putea provoca o criză majoră.
De la sfârşitul anului 2015, toate cuplurile cu un singur copil din China pot să-l aibă şi pe al doilea. Eliminată după aproape patru decenii, restricţia controversată a oprit creşterea rapidă a populaţiei, dar a provocat în acelaşi timp îmbătrânirea ei. Ameninţată, aşadar, cu încetinirea economică, China încearcă să limiteze efectele secundare. Dar pentru multe familii, presiunea financiară este mai mare decât entuziasmul.
În China, creşterea unui singur copil costă mai mult chiar şi decât în Statele Unite. Mulţi părinţi cumpără doar lapte praf din Germania. La fel se întâmplă cu somonul sau carnea de vită. Într-o societate tot mai competitivă, educaţia a devenit extrem de scumpă. Este unul dintre motivele pentru care numărul naşterilor a scăzut în ultimii doi ani. Chiar şi aşa, China rămâne ţara cu cea mai mare populaţie din lume: 1,4 miliarde de locuitori, potrivit Biroului Naţional de Statistică.
Odată cu economia, în China a crescut şi numărul femeilor concentrate mai multe pe carieră şi mai puţin pe familie. Trecând de la o extremă la alta, autorităţile propun o măsură şoc: taxarea cuplurilor până când vor avea doi urmaşi. Sumele reţinute vor putea fi recuperate doar la naşterea celui de-al doilea copil.