Antena LIVE

Polonia începe extrădarea ucrainenilor apţi de luptă. Kievul ar putea cere arestarea bărbaţilor care au dat mită ca să fugă de război în UE

Război în Ucraina. Polonia ar putea începe să-i trimită înapoi în ţară pe bărbaţii ucraineni, apţi de război. În Polonia ar fi intrat în ultimul an peste 80.000 de bărbaţi apţi din punct de vedere fizic pentru a lupta pe front. Unii dintre ei, implicaţi în "traficul de persoane" au fost deja extrădaţi. 

De la 05.09.2023, 15:17
Galerie (3)
Polonia trimite înapoi în ţară bărbaţii ucraineni, apţi pentru participarea la război.

De la începutul războiului din Ucraina, zeci de mii de bărbați ucraineni au plecat ilegal în Polonia, dar şi în alte țări din Uniunea Europeană, pentru a evita înrolarea şi trimiterea pe front. Unii bărbaţi s-au folosit de certificate medicale false care susţineau că nu erau apţi pentru a lupta. Astfel au reuşit să fugă din ţară fără a fi împiedicaţi. Doar în Polonia, în decurs de câteva luni, au intrat peste 80.000 de bărbaţi eligibili din punct de vedere militar. Acum însă, oficialii de la Kiev vor să îi aducă pe fugari înapoi în Ucraina şi să îi trimită la război.

Un parlamentar ucrainean a sugerat că trebuie declanşate proceduri de extrădare pentru toţi bărbații de vârstă militară care au fugit în Polonia și în alte țări UE dând mită, potrivit Kyiv Post. După numeroase cazuri în care comisiile medicale militare ucrainene au acceptat mită pentru a emite în mod fraudulos certificate de scutire medicală, președintele Zelenski a ordonat o reanalizare a tuturor scutirilor acordate de la începutul invaziei ruse.

Pe 1 septembrie, David Arachamia, liderul partidului Servitorul Poporului din Ucraina, a declarat că agențiile ucrainene ar trebui să ceară extrădarea bărbaților de vârstă militară care au părăsit ilegal Ucraina pentru a scăpa de mobilizare. 

80.000 de bărbați ucraineni de vârstă militară au intrat în Polonia după 24 februarie 2022 și s-au evaporat

Pe acelaşi subiect

Polonia a început deja să extrădeze pe anumiţi ucraineni care sunt implicați în "traficul de persoane" a relatat siteul polonez Rzeczpospolitej. Un raport al Poliţiei de Frontieră din Polonia arată că în perioada 24 februarie 2022 -31 august 2023, peste 2,97 milioane de adulţi ucraineni au trecut graniţa. Dintre aceştia aproximativ 80.000 sunt bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, eligibili pentru serviciul militar, care apoi s-au evaporat, adică nu se ştie unde se află aceştia în prezent.  

Un purtător de cuvânt al poliției de frontieră din Polonia a spus că nu se știe nici câți dintre ei îndeplineau cerințele de scutire pentru serviciul militar. Ucraina are granițe cu cinci țări în care bărbații ucraineni puteau pleca: Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova. Există temeri că numărul celor care au fugit ca să scape de armată poate ajunge la ordinul zecilor de mii.

Fedir Venislavski, membru al Comitetului Național de Securitate, Apărare și Informații al Ucrainei, susţine că numărul celor care au evitat în mod ilegal să meargă la război și s-au refugiat în străinătate este extrem de important. "Acești oameni ar putea fi mobilizați și ar putea crește rândurile forțelor noastre armate, întărindu-ne astfel apărarea și securitatea". 

Inspectorul Mariusz Ciarka, purtător de cuvânt al Inspectoratului General de Poliție din Polonia, a declarat că au fost prinse persoane care au încercat să treacă graniţa ilegal, fără scutire. Nu s-a referit doar la bărbaţii care au fugit de înrolare, ci și la polonezii care i-au ajutat. În cazul celor care păreau să aibă o scutire și au traversat aparent legal, inspectorul a spus că este mai complicat. În aceste cazuri, ar fi necesar ca Ucraina să emită un mandat internațional de arestare pentru fiecare caz în parte.

Datele vor fi introduse în Sistemul național de informații al Poliției Poloneze și partajate cu Interpol. Dacă un ucrainean este oprit în trafic de poliţie pentru o infracțiune rutieră, de pildă, iar sistemul arată că persoana respectivă este căutată, ar trebuie reținută. Cu toate acestea, poliția nu poate acționa în temeiul mandatului până când o instanță poloneză nu aprobă extrădarea.

Cetăţeni ucraineni deja extrădaţi de Polonia

Potrivit informațiilor pe care Rzeczpospolita le-a primit de la poliția de frontieră, Polonia a expulzat deja, în baza unui acord cu Ucraina, cetățeni ucraineni care au introdus ilegal persoane din Ucraina în Polonia. În luna iulie, Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) a pus-o sub acuzare pe deputata Liudmila Marchenko (Partidul Servitorul Poporului, al lui Zelenski) și pe un asistent al ei.

Cei doi au "ajutat" contra cost mai mulţi bărbați să părăsească Ucraina. Pretindeau că sunt șoferi care transportau marfă pentru armată sau ajutor umanitar. Deputata a fost prinsă în flagrant. Când poliţia a ajuns la reşedinţa ei, femeia nu ştia unde să ascundă banii. 

Tot atunci a fost reținut la Liov un bărbat de 26 de ani care trecea ilegal graniţa bărbați de vârstă militară pentru 3500 de dolari. Acesta a încercat să mituiască un grănicer ucrainean. În Odesa, un bărbat de 32 de ani s-a căsătorit cu o femeie cu dizabilități de 56 de ani pentru a o însoți în străinătate.

Ți-a plăcut acest articol?

polonia razboi ucraina polonia militari ucraina
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Orașul din România unde se deschide o nouă fabrică. Zeci de locuri de muncă...
Fanatik.ro
Publicat 21.05.2024
Stațiunea de pe litoralul românesc unde o noapte de cazare costă doar 35 de...
Fanatik.ro
Publicat 21.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Filmul bătăii de la Parlament. Cum s-au încăierat deputații PNL Florin Roman...
Gandul
Publicat 21.05.2024
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai...
Adevărul
Publicat 21.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.05.2024
Cât de mulți bani câștigă Andreea Bostănică într-o săptămână, pe...
spynews.ro
Publicat 21.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Redacţia.ro
Publicat 21.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Selena Gomez a uimit într-o rochie roșie la Festivalul de Film de la Cannes....
ZU
Publicat 21.05.2024
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Hello taste
Publicat 21.05.2024
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri...
Deparinti
Publicat 21.05.2024
Singurul oraș din România care a reintrodus tramvaiul, după Revoluție....
ziare.com
Publicat 21.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?
Medicool
Publicat 21.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024