Antena LIVE

Curs valutar

Polonia va menţine interdicţia asupra importurilor agricole ucrainene şi acuză Kievul de rea credinţă. Unde ajung de fapt cerealele ucrainene

Cerealele ucainene. Deschiderea pieţei europene pentru produsele ucrainene "a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală", a declarat miercuri un eurodeputat membru al partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jacek Saryusz-Wolski, care a acuzat Kievul de rea credinţă şi că foloseşte războiul drept scuză pentru a exercita presiuni asupra UE în chestiunea exportului cerealelor ucrainene, relatează EFE, citat de Agerpres. 

De la 07.09.2023, 15:45
WhatsApp
Polonia va menţine interdicţia asupra importurilor agricole ucrainene şi acuză Kievul de rea credinţă. Unde ajung de fapt cerealele ucrainene Profimedia

Ucraina amenință statele membre UE cu acţiuni în justiţie la Organizația Mondială a Comerțului dacă UE nu va ridica în această lună restricțiile cu privire la exporturile sale de cereale şi produse agricole.

"Exceptările de la plata taxelor vamale pentru cerealele ucrainene în UE sunt un privilegiu unilateral, limitat în timp şi revocabil acordat Ucrainei", a amintit eurodeputatul polonez, în timp ce guvernul de la Kiev insistă pe lângă Comisia Europeană să respingă cererea statelor UE vecine cu Ucraina de a prelungi restricţiile asupra importului unor produse agricole ucrainene, restricţii ce expiră pe 15 septembrie.

"Ucraina acţionează cu rea credinţă în această chestiune, folosind războiul pentru a obliga UE să-şi deschidă piaţa agricolă în mod permanent şi să perpetueze acest precedent pe termen nelimitat", a mai remarcat acelaşi eurodeputat polonez, care s-a exprimat conform poziţiei guvernului de la Varşovia.

"Deschiderea permanentă a pieţei europene pentru cerealele ucrainene ar fi contrară principiilor Politicii Agricole Comune a UE, bazată pe subvenţionarea producţiei agricole şi protejarea pieţei interne în faţa importurilor (...) din state terţe", a explicat eurodeputatul.

Pe acelaşi subiect

Ce va face Kievul dacă cerealele ucrainene nu sunt lăsate să intre liber pe piaţa statelor UE

Intrarea liberă a produselor ucrainene pe piaţa UE "a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală pe care Ucraina să o poată reclama prin mijloace legale", a mai subliniat europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski, după ce guvernul ucrainean a sugerat că s-ar putea adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) dacă cerealele ucrainene nu sunt lăsate să intre liber pe piaţa statelor UE. 

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

Coridoare de solidaritate prin România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria

În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin "coridoarele de solidaritate" (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate. Toate acestea au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor "măsuri excepţionale de salvgardare" aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord ce expiră pe 15 septembrie.

Guvernul polonez a anunţat că va prelungi oricum aceste restricţii, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul. Mai mult, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a anunţat recent că pe lista produselor agricole ucrainene interzise la import în Polonia vor fi adăugate mierea şi zmeura.

Unde ajung cerealele ucrainene

Preşedintele turc Recep Erdogan a declarat săptămâna trecută că unul din motivele pentru care Rusia nu revine în acordul cerealelor ucrainene este faptul că acestea nu ajung în ţările sărace din Africa, ci 44% din exporturi ajung în UE

Însă potrivit datelor ONU, destinaţiile cu cele mai mari încărcături de produse agricole din Ucraina sunt China, cu 8 milioane de tone, Spania cu 6 milioane de tone, Turcia cu 3,2 milioane de tone, Italia cu 2,1 milioane de tone, Olanda cu 2 milioane, Egipt cu 1,6 milioane, Bangladesh cu 1,1 milioane, Israel cu 860.000 de tone, Tunisia cu 713.000 tone, Portugalia cu 708.000 tone, India cu 585.600 tone, Belgia cu 518.700 tone, Franţa cu 325.800 tone, Germania cu 312.300 tone. În România au ajuns 285.100 tone iar în Grecia 156.300 tone. De menţionat că marfa ajunsă îm aceste ţări nu înseamnă şi destinaţia finală, poate fi procesată și reexportată.

Prin urmare, din cele aproape 33 de milioane de tone de produse agricole exportate de Ucraina din august 2022 până în iulie 2023 prin acordul mediat de ONU şi Turcia şi care includ porumb, grâu, seminţe şi ulei de floarea soarelui şi altele, peste o treime din cantitate a ajuns în China şi Turcia. În Afganistan au ajuns 130.000 tone, în Somalia 53.500 tone, în Sudan 95.300 tone şi în Yemen 259.600 tone, în Etiopia 282.800 tone, iar în Kenya 437.500 tone, în Libia 558.600 tone

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cereale ucrainene polonia cereale turcia rusia razboi
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024