Antena Meniu Search
x

Putin: Occidentul ne-a înşelat. Nu va exista acord nou privind cerealele ucrainene. Contraofensiva nu doar că stagnează, ci este un eșec

Război în Ucraina. Recep Tayyip Erdogan a discutat luni la Soci cu Vladimir Putin timp trei ore. Președintele Turciei a transmis la final, într-o conferinţă de presă, că a fost ridicată problema acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, dar că alternativele propuse nu au îndeplinit așteptările Rusiei. La rândul său, Putin a spus că Rusia a fost forțată să iasă din acord, dar că este gata să revină de îndată ce "promisiunile făcute vor fi îndeplinite". Liderul de la Kremlin a mai menționat că Moscova este gata de a livra gaz prin Turcia către alte țări.

de Redactia Observator

la 04.09.2023, 18:08

Putin: Nu va exista un nou acord privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră până ce condiţiile Moscovei vor fi îndeplinite
Vladimir Putin şi Recep Erdogan - Profimedia

Vladimir Putin a transmis luni la conferinţa de presă de după întâlnirea cu Recep Erdogan că nu va exista un nou acord privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră până când Occidentul nu va îndeplini solicitările Moscovei. Președintele rus susţine că Occidentul a înșelat Rusia cu privire la natura umanitară a acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Putin: Occidentul ne-a înşelat. Nu va exista acord nou dacă Occidentul nu va îndeplini solicitările Moscovei

Putin susţine că Occidentul a blocat și continuă să blocheze exportul de cereale ruseşti pe piețele mondiale. Adică refuză să ridice sancțiunile cu privire la exporturile ruseşti de cereale și îngrășăminte, să reia livrările de utilaje agricole și piese de schimb către Rusia şi să rezolve problemele legate de logistică a transporturilor ruseşti pe mare, adică plățile (serviciile bancare) și asigurarea transportului maritim.

Rusia este gata să reia acordul de îndată ce condiţiile cerute vor fi îndeplinite. Între timp, potrivit lui Putin, Rusia intenționează să continue să exporte alimente și îngrășăminte și este aproape de a finaliza negocierile cu șase țări africane privind livrarea de cereale.

Pe acelaşi subiect

În timp ce Rusia a oferit în mod clar garanții de securitate pentru navigație în cadrul acestui acord, cealaltă parte (n.r. Ucraina) a folosit coridoarele umanitare pentru atacuri teroriste împotriva instalațiilor civile și militare ruse, susţine liderul rus. "Ei bine, asta nu mai poate fi tolerat", a transmis Putin. 

Putin: Contraofensiva nu doar că stagnează, ci este un eșec

Putin mai pretinde că Rusia nu a refuzat niciodată oferte de mediere sau negociere pentru a rezolva situația din Ucraina, dar Kievul a fost cel care "a îngropat" toate acordurile. Referitor la contraofensiva Ucrainei, liderul de la Kremlin susţine că nu doar stagnează, ci este un eșec. "Sper că va continua așa", a mai spus Putin.

Putin: Rusia este pregătită să tranziteze gaze prin Turcia către alte țări

Potrivit lui Putin, Rusia a fost și va fi întotdeauna un furnizor de încredere de gaze, va continua să le furnizeze Turciei și este gata să le exporte în țări terțe."Rusia a fost și va fi întotdeauna un furnizor de încredere și responsabil de gaze. Intenționăm să continuăm să oferim economiei turce acest tip de combustibil ieftin, dar extrem de eficient și ecologic. Mai mult, suntem gata să-l exportăm prin Turcia către consumatori din țări terțe", a spus el.

Aceasta a fost prima întâlnire faţă în faţă între Putin și Erdogan după aproape un an şi a durat aproximativ trei ore. La început, au vorbit delegațiile extinse iar apoi cei doi lideri au continuat discuţiile la masă, potrivit presei ruse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Putin: Occidentul ne-a înşelat. Nu va exista acord nou privind cerealele ucrainene. Contraofensiva nu doar că stagnează, ci este un eșec