Antena Meniu Search
x

Video "Aici se vede că nu a plouat deloc!" Fermierii din Vaslui, la un pas de faliment după ce lipsa precipitaţiilor din ultimele 4 luni le-a dat planurile peste cap

Pe valea Prutului, seceta extremă a făcut ravagii în culturile fermierilor pentru al doilea an consecutiv. Unde ar fi trebuit să fie pământ roditor şi hectare întinse de cereale, se află acum adevărate cratere. Dacă în această primăvară, agricultorii erau optimişti, acum se tem doar că vor fi obligaţi să-şi declare falimentul. 

de Redactia Observator

la 07.09.2023, 08:39

Vezi și

"Ia uite ce sămânţă are aici floarea! N-are decât coaja!"

"Aici se vede că nu a plouat deloc!"

Sunt patru luni de când în comuna Vetrişoaia nu a căzut strop de ploaie. Zeci de hectare de floarea soarelui şi porumb au fost distruse de aproape în totalitate de arşiţă.

Vasile Puiu, fermier: "Seceta cruntă ca la Vetrişoaia nu a existat anul acesta nicăieri. Este o pierdere totală la porumb. Pe raza comunei Vetrişoaia, 90% dintre fermieri sunt falimetari nedeclaraţi."

Pe acelaşi subiect

Cristian Florin Nicolae, fermier: "La culturile de floarea soarelui şi porumb, anul ăsta ne-au dat toate calculele peste cap. La floarea soarelui am obţinut în jur de vreo 930 de kg pe hectar, în condiţile în care ani precedenţi am obţinut în jur de 3 tone."

Soluţia de avarie găsită de unii fermieri

Pentru a mai salva din pierderi, unii agricultori şi-au cosit porumbul de verde, în speranţa că vor exista cereri pentru un astfel produs furajer. 

Cornelius Stângă, primar: "Porumbul avea undeva în jur de un metru înălţime, l-am cosit şi l-am balotat, încercând să valorificăm ca şi furaj. Pentru că nu putem să obţinem niciun fel de producţie din boabe."

La nici zece kilometri distanţă, în comuna Berezeni, agricultorii au fost loviţi de secetă şi mai rău. Pierderile sunt uriaşe, iar fermierii sunt la un pas de a îşi pune lacătul pe uşi.

Marin Musteață, ing. Sef Agroind Berezeni: "La floare să spunem că avem o producţie între 4 şi 6 sute de kilograme la hectar şi porumb zero."

Însă oamenii mai au o speranţă. Pe 31 august, ministrul Florin Barbu, a anunţat că peste 80.000 de fermieri din întreaga ţară îşi vor primi despăgubirile de secetă pe anul trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » "Aici se vede că nu a plouat deloc!" Fermierii din Vaslui, la un pas de faliment după ce lipsa precipitaţiilor din ultimele 4 luni le-a dat planurile peste cap