Povestea lui Beppe Bonazzoli, jurnalistul italian care a reinterpretat celebra pictură Mona Lisa
A plecat într-o vacanţă de o săptămână-două şi acolo a rămas de ani de zile. Asta trăieşte un fost jurnalist italian pe care Anamaria Gudu l-a întâlnit în Phuket. Ce-i drept, este greu să nu te îndrăgosteşti de zonă, după cum aţi văzut din materialele colegei noastre. Şi tot în Thailanda a găsit inspiraţia artistică.
De Redactia Observator la 20.12.2019, 15:13A plecat într-o vacanţă de o săptămână-două şi acolo a rămas de ani de zile. Asta trăieşte un fost jurnalist italian pe care Anamaria Gudu l-a întâlnit în Phuket. Ce-i drept, este greu să nu te îndrăgosteşti de zonă, după cum aţi văzut din materialele colegei noastre. Şi tot în Thailanda a găsit inspiraţia artistică.
Un reportaj de Anamaria Gudu
Despre Beppe Bonazzoli am aflat din presa locală. În urmă cu patru ani a expus nişte lucrări inedite cu Mona Lisa, într-un restaurant italian din Patong. Mi s-a părut interesant asa ca i-am scris un e-mail. La care mi-a răspuns prompt. Iar de aici povestea s-a scris singură. A venit în Thailanda în urmă cu 7 ani, doar ca să termine de scris o carte în casa unui amic din Bangkok şi nu mai plecat. S-a stabilit in Phuket, locul in care trăiesc cei mai mulţi expaţi din lume, circa 500 de mii.
Beppe Bonazzoli - Mulţi vin aici, pentru că toată lumea îţi zâmbeşte, mâncarea este proapătă şi bună şi costul vieţii este mic
După 40 de ani de jurnalism, timp în care a fost corespondent în Paris, în Roma şi în Monte Carlo, a decis că aici este locul lui, cel puţin pentru următorii ani.
Locuişte într-o casă in Kathu, un sat în mijlocul insulei și este de profesie turist. Iar in timpul liber, artist. S-a remarcat imediat prin reinterpretarea inedită a celebrei picturi Mona Lisa. Mai exact, fostul jurnalist s-a întrebat cum ar fi arătat ea, dacă ar fi trăit în secolul 21.
A pictat-o pe Mona Lisa, în variantă modernă
A imprimat portretul original pe canvas, apoi l-a pictat în ulei, pe alocuri, şi i-a aplicat accesorii tipice unui colaj. Aşa au rezultat 12 tablouri, versiuni ale Mona Lisei care trăieşete sau lucrează în diferite părţi ale lumii.
Beppe Bonazzoli - Aceasta este Mona Lisa Chef, pentru că bucătăria a devenit importantă. Are bonetă, aici sunt nişte paste, obiecte reale de bucătărie, cuţit.
A urmat aceeasi reţetă apoi pentru a crea Mona Lisa Punker, Mona Lisa Musulmană, Manager, victimă a violenţei domestice, Mona Lisa Sexy, Mona Lisa - soldat, Doctor, jurnalist, thailandeză sau chiar femeia dependentă de chirurgia plastică. Toate cele 12 tablouri au fost cumparate de un italian, patron de restaurant în San Francisco. Prețul: 20 de mii de dolari.
Cat despre planuri de viitor, isi doreşte ca, într-o zi, să locuiască alături de unica lui fiică - agent imobiliar în New York. Despre Italia nu vrea să audă. Spune că l-a dezamăgit prea mult clasa politică, cea care a provocat scăderea nivelului de trai. Până acum a scris patru cărţi, despre plecarea din Italia, despre fluviul Po, despre lumea discotecilor, iar acum lucrează la o comedie pentru teatru: „Bătrâni, dar nu expiraţi".
Beppe Bonazzoli - Nici Romania nu-i este straina. Ca jurnalist a ajuns si pe la noi. Se intampla in vara lui 1976, imediat după 10-le Nadiei de la Montreal. Am văzut în ea o fată cu o personalitate puternică. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că m-am gândit că, dacă aş fi tatăl unei fetiţe atât de mici, atât de slăbuţe, mi-aş face griji pentru ea, aş duce-o la medic. In schimb, tocmai aceste caracteristici şi munca ei au făcut-o să devină un fenomen mondial.
În Phuket trăiesc aproximativ 1200 de italieni şi circa 10 mii, în toată Thailanda. Au fondat Asociaţia Dante Allighieri şi acolo se întâlnesc din când în când pentru dezbateri. Aprinse - cum altfel - pe diferite teme.