Povestea bebelușului din Spania care a avut nevoie de 2 miracole pentru a trăi. Chirurg: "Este primul caz din lume"
Un bebeluş din Spania a avut nevoie de 2 miracole pentru a trăi. Fetiţa de două luni, cu o problemă gravă la inimă, a fost salvată cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale unică în lume, în acest moment. Asta pentru că medicii i-au transplantat o inimă, care încetase să mai bată, iar donatorul avea o grupă de sânge diferită.
De Redactia Observator la 18.05.2021, 21:55- Atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional
Ea este Naiara. Are doar două luni, iar faptul că ne poate zâmbi şi ne poate privi din pătuţul ei de spital este o adevărată minune. Era încă burta mamei, când medicii şi-au dat seama că inima ei este prea slabă şi nu va putea bate pentru mult timp.
Dr. Manuela Camino, şefă Secţie Transplant: Inimioara era atât de bolnavă, încât nu am crezut că va supravieţui naşterii.
În mod miraculos, copila a supravieţuit naşterii. Lupta ei pentru viaţă nu s-a oprit însă aici. Inima ei era tot mai slabă cu fiecare bătaie. Timp de două luni, părinţii au trăit fiecare minut ca şi cum ar putea fi ultimul alături de bebeluşul lor.
Dr. Manuela Camino, şefă Secţie Transplant: Cu 24 de ore înainte (de transplant, n.r.), starea ei de sănătate s-a înrăutăţit şi dacă o inimă nu ar fi ajuns la timp, este posibil ca acum să nu mai fi fost în viaţă.
A urmat al doilea miracol pentru micuța Naiara
Medicii au găsit o inimă. Intervenția a fost o dublă premieră medicală. Și asta pentru că inima donatorului încetase să mai bată cu câteva minute înainte de a-i fi prelevată, iar cei doi bebeluşi nu aveau aceeaşi grupă de sânge. După ore de emoţii, medicii au putut respira uşuraţi, mica inimă a început să bată, din nou, în pieptul Naiarei.
Dr. Juan Miguel Gil Haurena, şeful Secţiei de Chirurgie: Este primul caz din lume în care un transplant are loc cu o inimă care nu bate şi între copii care au grupe de sânge diferite.
Oamenii de ştiinţă spun că transplantul între copii cu grupe diferite de sânge poate fi posibil dacă este realizat în primele luni de viață.
Dr. Manuela Camino, şefă Secţie Transplant: Este o adevărată bucurie. A fost o experienţă nouă pentru noi, în primul rând pentru că a fost cel mai mic bebebeluş, din punctul de vedere al greutăţii, care primeşte un transplant.
Medicii din Spana sunt optimişti că fetiţa va fi bine
A fost deja transferată de la Terapie Intensivă în salon. Este copilul miracol al clinicii şi cadrele medicale nu se îndură să o lase o clipă singură.
Dr. Juan Miguel Gil Haurena, şeful Seţiei de Chirurgie: A fost de două ori magie în acest caz, pentru că am făcut o inimă să bată din nou, după ce s-a oprit, şi, mai târziu, am făcut-o să bată în pieptul primitorului de transplant.
Salvarea Naiarei a fost posibilă graţie sistemului de transplant din Spania, cel mai eficient din lume în acest moment. Cu aproape 38 de donatori la un milion de locuitori, statul iberic a fost anul trecut lider mondial în transplanturi.