Antena LIVE

Curs valutar

Video

Povestea Margaritei, o copilă ucraineană din Herson adoptată de un aliat-cheie al lui Putin, în 2022

Un aliat politic-cheie al lui Vladimir Putin a adoptat în 2022 un copil luat de la o casă de copii ucraineană, potrivit unor documente descoperite de reporterii emisiunii Panorama de la BBC.

De la 23.11.2023, 14:36
WhatsApp
Povestea Margaritei, o copilă ucraineană din Herson adoptată de un aliat-cheie al lui Putin, în 2022 Profimedia Images (arhivă)

Numele lui Serghei Mironov, liderul în vârstă de 70 de ani al partidului Rusia Justă, care susţine Kremlinul, figurează în dosarul de adopţie al unei fetiţe de doi ani care a fost încredinţată în 2022 unei femei cu care politicianul este acum căsătorit.

Documentele arată că identitatea fetiţei a fost schimbată în Rusia. Numită iniţial Margarita, copila a fost unul dintre cei 48 de copii dispăruţi de la Casa Regională de Copii din Herson atunci când forţele ruseşti au preluat controlul oraşului, transmite News.ro.

Misterul din jurul Margaritei a început atunci când o femeie într-o rochie lila a apărut la spitalul de copii din Herson, unde copilul, care avea atunci 10 luni, era tratat pentru o bronşită, în august 2022. Margarita era cel mai mic copil al orfelinatului, care se ocupa de copiii care aveau probleme medicale sau ai căror părinţi pierduseră custodia sau muriseră. Mama Margaritei renunţase la custodie la scurt timp după naşterea ei, iar tatăl ei nu se ştia unde se află.

Femeia îmbrăcată în lila s-a prezentat ca fiind "şefa serviciului pentru copii de la Moscova", scrie BBC

Pe acelaşi subiect

La scurt timp după ce femeia a plecat, medicul-şef de la pediatrie spune că a primit apeluri telefonice repetate de la un oficial numit de ruşi, care fusese recent pus la conducerea căminului de copii. Oficialul a cerut ca Margarita să fie trimisă imediat înapoi la cămin. În decurs de o săptămână, Margarita a fost externată.

În dimineaţa următoare, personalului de la casa de copii i s-a cerut să o pregătească pentru o călătorie. Bărbaţi ruşi - unii în pantaloni de camuflaj în stil militar, unul cu ochelari negri şi ţinând o servietă - au sosit pentru a o lua pe fată.

Şapte săptămâni mai târziu, Igor Kastiukevici, un deputat rus îmbrăcat în uniformă militară, a sosit la casa de copii şi, împreună cu alţi oficiali, a început să organizeze deportarea celorlalţi rezidenţi, inclusiv a fratelui vitreg al Margaritei, Maksîm. Copiii au fost ucraţi în autobuze şi ambulanţe şi duşi departe. "Copiii vor fi duşi în condiţii de siguranţă în Crimeea", a declarat Kastiukevici, prezentând evenimentul ca pe o misiune umanitară.

BBC a încercat timp de 5 luni să dea de urma Margaritei

Timp de cinci luni, BBC a încercat să dea de urma Margaritei şi a celorlalţi 47 de copii, colaborând cu Victoria Novikova, investigator în probleme de drepturile omului. Găsirea copiilor rătăciţi într-un loc atât de vast precum Rusia, o ţară cu o suprafaţă de peste 17 milioane de kilometri pătraţi, nu este o sarcină uşoară, notează BBC.

Primul pas a fost identificarea misterioasei femei în lila care a vizitat-o pe Margarita la spital în august anul trecut. "Femeia în lila" a fost identificată ulterior ca fiind Inna Varlamova. Victoria Novikova a descoperit un document rusesc care autoriza transferul Margaritei la un spital din Moscova pentru analize medicale. Pe document era menţionată o femeie: Inna Varlamova. O căutare pe reţelele sociale a confirmat că ea era femeia misterioasă în lila. Doctoriţa de la spitalul de pediatrie din Herson a identificat-o, la rândul său, ca fiind aceeaşi femeie care o vizitase pe Margarita.

În urma unor căutări suplimentare, reporterii BBC au descoperit că Inna Varlamova lucra la parlamentul rus, deşi nu este clar în ce calitate, şi că deţine o proprietate în Podolsk, lângă Moscova. Cu numele Innei Varlamova în mână, reporterii de la Panorama au obţinut apoi înregistrările trenurilor de la surse din interiorul Rusiei. Acestea au arătat că Varlamova a ajuns în Ucraina ocupată în aceeaşi zi în care martorii spun că Margarita a fost luată din casa de copii. Mai târziu în acea noapte, la ora 12:20, Inna Varlamova a luat trenul înapoi spre Moscova, cu bilete de întoarcere suplimentare. Dovezile sugerează că Margarita a fost luată cu acest tren de la miezul nopţii.

O sursă rusă a furnizat apoi reporterilor o altă informaţie crucială: un document care arată că Inna Varlamova se căsătorise recent cu liderul partidului politic Rusia Justă, Serghei Mironov. Politicianul, un fost paraşutist şi un apropiat al lui Putin, a fost sancţionat de o serie de ţări occidentale, inclusiv de Marea Britanie şi UE.

Reporterii BBC au accesat apoi o înregistrare de naştere, document creat în decembrie 2022, pentru o fetiţă de 14 luni pe nume "Marina". Părinţii copilului au fost numiţi Inna Varlamova şi Serghei Mironov. Certificatul de naştere nu există în original. Ziua de naştere a "Marinei" a fost trecută ca fiind 31 octombrie 2021 - aceeaşi zi în care s-a născut Margarita.

Prin intermediul unor surse ruseşti anonime, echipa BBC a primit în cele din urmă dosarul de adopţie al Margaritei. Margarita Prokopenko a fost redenumită Marina Mironova, după numele tatălui ei adoptiv Serghei Mironov. Locul ei de naştere figurează ca fiind Podolsk.

Guvernul rus a declarat că nu are cunoştinţă de cazul Margaritei şi că nu poate comenta

Guvernul ucrainean susţine că aproximativ 20.000 de copii au fost luaţi de forţele ruseşti de la invazie şi au fost deportaţi. Moscova susţine că nu deportează copiii ucraineni, ci îi evacuează pentru a-i proteja de ostilităţi.

În martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru că a supervizat răpirea copiilor ucraineni. Laboratorul de cercetare umanitară Yale Humanitarian Research Lab susţine într-un raport că cel puţin 6.000 de copii din Ucraina au fost trimişi în tabere de "reeducare" ruseşti în ultimul an, notează BBC.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vladimir putin adoptie ucraina rusia bbc
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025