Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin, către liderii G20: Trebuie să ne gândim cum să oprim "tragedia" din Ucraina. Dă vina pe Kiev pentru lipsa negocierilor

Război în Ucraina. Vladimir Putin a declarat miercuri în cadrul summitului G20, care îi reuneşte pe liderii celor mai mari 20 de economii din lume, că trebuie gândită o modalitate prin care să fie oprită "tragedia" războiului din Ucraina şi a susţinut că Moscova nu a refuzat niciodată să participe la negocieri de pace cu Kievul.

de Redactia Observator

la 22.11.2023, 17:29

Vladimir Putin: Trebuie să ne gândim cum să oprim "tragedia" din Ucraina. Dă vina pe Kiev pentru lipsa negocierilor
Vladimir Putin: Trebuie să ne gândim cum să oprim "tragedia" din Ucraina. Dă vina pe Kiev pentru lipsa negocierilor - Profimedia

Vladimir Putin a spus în cadrul discursului său de la reuniunea G20 că Rusia este "gata pentru discuții" care să pună capăt "tragediei" războiului din Ucraina, dar a dat vina pe Kiev că refuză discuții de pace. Adresându-se Grupului 20 pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, liderul de la Kremlin a observat că unii lideri au spus în discursurile lor că sunt şocaţi de "agresiunea" continuă a Rusiei în Ucraina.

Vladimir Putin: Trebuie să ne gândim cum să oprim "tragedia" din Ucraina

"Da, desigur, acţiunile militare sunt întotdeauna o tragedie", a declarat Putin la reuniunea virtuală convocată de premierul indian Narendra Modi, actualul preşedinte al G20. "Şi, desigur, ar trebui să ne gândim cum să oprim această tragedie", a continuat Putin. "Apropo, Rusia nu a refuzat niciodată discuţiile de pace cu Ucraina", a adăugat liderul de la Kremlin. Liderul rus a dat vina pe o lege adoptată de Kiev care interzice discuțiile cu Putin. 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat în octombrie anul trecut un decret care exclude orice fel de negocieri cu Vladimir Putin, dar a lăsat ușa deschisă negocierilor cu Rusia.

Pe acelaşi subiect

Decizia lui Putin de a invada Ucraina în februarie 2022 a declanşat cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial şi cea mai gravă confruntare între Rusia şi Occident de la încheierea Războiului Rece. Un oficial rus de rang înalt a declarat marţi că Moscova nu poate coexista cu actualul guvern de la Kiev şi că va continua ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială pentru a "demilitariza" Ucraina.

Ucraina, la rândul ei, a promis că va lupta până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul său, iar aliaţii săi occidentali au declarat că vor continua să sprijine Kievul. Împreună cu Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean recunoscut internaţional. Putin spune că acest teritoriu face acum parte din Rusia. Contraofensiva de vară a Ucrainei nu a reuşit să obţină rezultate semnificative în acest an împotriva forţelor ruseşti bine fortificate.

Putin a lipsit de la precedentele summituri G20 de la New Delhi şi Nusa Dua, Indonezia, trimiţându-l în schimb pe ministrul de externe Serghei Lavrov. Liderul rus s-a adresat summiturilor din 2021 şi 2020 de la Moscova. El a participat ultima dată la o adunare G20 în persoană la Osaka, Japonia, în 2019.

Putin s-a folosit de discursul său de la reuniunea G20 pentru a discuta probleme geopolitice mai ample, spunând că o mare parte a activității economice ruse se mută în Asia și Africa. El a spus că Rusia a transportat gratuit cereale în Africa și a subliniat dorința Moscovei de a contribui la obiectivele globale de climă și dezvoltare. Cuvintele sale vor fi interpretate de mulți ca fiind încercări de a extinde zona de influență a Rusiei mai departe în ţările din Sudul Global, remarcă The Guardian. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin, către liderii G20: Trebuie să ne gândim cum să oprim "tragedia" din Ucraina. Dă vina pe Kiev pentru lipsa negocierilor