Antena LIVE

Curs valutar

Premiul Nobel pentru Economie 2022. Ben Bernanke, Douglas Diamond şi Philip Dybvig premiați pentru lucrări cu privire la crize financiare şi bănci

Premiul Nobel pentru Economie le-a fost decernat luni lui Ben Bernanke, un fost preşedinte al Băncii centrale americane (Fed), şi compatrioţilor săi Douglas Diamond şi Philip Dybvig, pentru lucrări cu privire la crize financiare şi bănci, relatează AFP.

De la 10.10.2022, 15:27
WhatsApp
Premiul Nobel pentru Economie 2022. Ben Bernanke, Douglas Diamond şi Philip Dybvig premiați pentru lucrări cu privire la crize financiare şi bănci

O importantă constatare a celor trei economişti americani se referă la motivul pentru care este vitală evitarea colapsurilor băncilor.

Marea Depresiune din anii '30 a paralizat economiile mondiale mulţi ani şi a avut consecinţe semnificative în societate. Totuşi, au fost mai bine gestionate crizele financiare următoare datorită informaţiilor din cercetările laureaţilor din 2022. Ei au demonstrat importanţa prevenirii colapsurilor extinse ale băncilor.

"Toţi avem un tip de relaţie cu băncile. Venitul nostru este într-un cont bancar şi folosim mijloacele de plăţi ale băncii, cum ar fi aplicaţiile de mobile banking sau cardurile bancare, când facem cumpărături la magazin sau plătim nota de plată la restaurant. La un moment dat în vieţile noastre, mulţi dintre noi vor avea nevoie să ia un credit bancar mare, de exemplu pentru achiziţionarea unei case sau a unui apartament. Aceleaşi principii se aplică şi afacerilor - ele trebuie să fie capabile să facă şi să primească plăţi şi să-şi finanţeze investiţiile. În cele mai multe cazuri, aceste servicii sunt furnizate de bănci. Considerăm de la sine înţeles că aceste servicii funcţionează cum ar trebui, poate cu excepţia unor problemele tehnice de scurtă durată. Uneori, totuşi, părţi sau întregul sistem bancar se prăbuşeşte şi apar crizele financiare. Băncile importante cad, împrumuturile devin mai scumpe sau imposibile, scad preţurile pentru proprietăţile imobiliare sau alte active. Dacă aceste evoluţii nu sunt oprite, întreaga economie poate intra într-o spirală descendentă, cu creşteri rapide ale şomajului şi falimentelor. Unele dintre cele mai mari colapsuri economice din istorie au fost crize financiare. Dacă colapsurile bancare pot provoca atât de multe pagube, cum ne putem descurca fără bănci? Trebuie băncile să fie instabile şi, dacă este aşa, de ce? Poate societatea să îmbunătăţească stabilitatea sistemului bancar? De ce durează atât de multe consecinţele unei crize bancare? Şi, dacă băncile se prăbuşesc, de ce nu pot fi înfiinţate imediat altele noi astfel încât economia să-şi revină rapid? La începutul anilor '1980, laureaţii din acest an - Ben Bernanke, Douglas Diamond şi Philip Dybvig - au pus bazele ştiinţifice pentru cercetările moderne din acest domeniu", notează site-ul nobelprize.org.

Diamond şi Dybvig au dezvoltat modele teoretice care explică de ce există băncile, cum rolul lor în societate le face vulnerabile la zvonuri privind colapsul lor iminent şi cum societatea poate atenua această vulnerabilitate. Aceste cunoştinţe formează fundaţia reglementării bancare moderne.

Pe acelaşi subiect

Prin analize statistice şi cercetări ale surselor istorice, Bernanke a demonstrat cum colapsul băncilor a jucat un rol decisiv în Marea Depresiune din anii '1930, cea mai gravă criză economică din istoria modernă. Colapsul sistemului bancar explică de ce efectele economice negative au fost nu doar extinse, ci şi de lungă durată, scrie Agerpres.

Cine sunt cei trei câștigători ai premiului Nobel pentru Economie 2022

Cercetările lui Bernanke arată că crizele bancare pot avea în mod potenţial consecinţe catastrofale, ceea ce indică importanţa reglementărilor privind funcţionarea corespunzătoare a băncilor, fiind de asemenea motivul din spatele deciziilor cruciale din timpul crizei financiare din 2008-2009. În acea perioadă, Bernanke a fost preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed) şi a putut implementa rezultatele cercetărilor sale. Ulterior, când pandemia a lovit în 2020, au fost luate măsuri semnificative pentru evitarea unei crizei financiare globale.

Cercetărilor laureaţilor au jucat un rol important în asigurarea faptului că aceste crize recente nu vor avea ca efect noi crize economice majore, cu consecinţe devastatoare asupra societăţii.

Ben Bernanke, fost preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), este acum la Institutul Brookings, în Washington, în timp ce Douglas Diamond este economist la Universitatea din Chicago, iar Philip Dybvig lucrează la Universitatea Washington, în St. Louis.

Majoritatea laureaţilor din anii precedenţi au fost din Statele Unite. Doar două femei au obţinut Premiul Nobel pentru Economie, Elinor Ostrom în 2009 şi Esther Duflo în 2019.

Premiile vor fi decernate pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel. Fiecare premiu este însoţit de un cec în valoare de zece milioane de coroane suedeze (912.000 de euro).

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

premiul nobel nobel 2022. nobel economie criza financiara
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să vă uitaţi pe telefon sau la televizor înainte de somn?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigantul olandez care face recrutări în România. Oferă salariu atractiv și...
Fanatik.ro
Publicat 05.02.2025
Comandant ucrainean: Suntem gata să folosim laserul pe câmpul de luptă
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
100.000 de ouă au fost furate de la un magazin din SUA, după ce prețurile au...
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
L-am găsit pe celebrul general DIE Ristea PRIBOI, dispărut din viața publică...
Gandul
Publicat 04.02.2025
Au fost anunțate data și locul prezentării strategiei lui Donald Trump de a...
Adevărul
Publicat 05.02.2025
Cu ce problemă de sănătate se confruntă Lidia Buble. A avut nevoie de o...
A1
Publicat 05.02.2025
Horoscopul zilei de 6 februarie 2025. Racii se gândesc la viitor. Află ce se...
CaTine
Publicat 05.02.2025
Simona Halep s-a retras din tenis: „Iau această decizie cu sufletul...
spynews.ro
Publicat 05.02.2025
A venit poate cea mai așteptată reacție! Patrick Mouratoglou, ȘAPTE cuvinte...
GSP
Publicat 05.02.2025
Ce beau italienii după fiecare masă, pentru a nu le pica greu mâncarea la...
Click.ro
Publicat 05.02.2025
De ce e periculos să întinzi hainele umede în casă, potrivit experților....
Useit
Publicat 05.02.2025
"Doamne, ce amar..." Soția vicepreședintelui Consiliului Județean...
Redacţia.ro
Publicat 04.02.2025
Marcel Ciolacu s-a dus la Parlament cu documente legate de zborurile cu avioanele...
libertatea.ro
Publicat 05.02.2025
Cele mai importante momente de la Premiile Grammy 2025 pe care nu le-ai văzut la...
ZU
Publicat 05.02.2025
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Hello taste
Publicat 04.02.2025
Impactul somnului asupra emoțiilor copiilor. Cum poate regleaza odihna...
Deparinti
Publicat 05.02.2025
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au...
Happy
Publicat 03.02.2025
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce...
BZI
Publicat 05.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât timp poți să stai jos fără ca sedentarismul să îți afecteze...
Medicool
Publicat 05.02.2025