Presa internaţională, bulversată de rezultatul alegerilor din Franţa, o ţară "profund tulburată"
Presa internaţională e bulversată de rezultatul alegerilor parlamentare din Franţa. Există o satisfacţie pentru calificarea lui Emmanuel Macron în turul al doilea, însă prezența candidatei de extrema dreaptă Marine Le Pen la 7 reprezintă în continuare o amenințare.
De Redactia Observator la 24.04.2017, 08:06- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Presa internaţională e bulversată de rezultatul alegerilor parlamentare din Franţa. Există o satisfacţie pentru calificarea lui Emmanuel Macron în turul al doilea, însă prezența candidatei de extrema dreaptă Marine Le Pen la 7 reprezintă în continuare o amenințare.
Marea Britanie
The Guardian (centru stânga) este de părere că Emmanuel Macron reprezintă "cea mai bună speranță a unei mari țări profund tulburate", dar consideră că "amenințarea pusă de extrema dreaptă nu s-a stins".
Financial Times vedea deja în turul al doilea de la 7 mai "încoronarea" lui Emmanuel Macron. Cotidianul mediilor de afaceri previne, totuși, că tânărul centrist (39 de ani) va fi forțat "să negocieze dur" pentru a-și pune în practică programul dacă va fi ales.
Germania
Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung se arată, într-un articol intitulat "Franța deșirată", rezervat în legătură cu calificarea lui Emmanuel Macron: "Peste 40% dintre francezi au votat pentru candidați total la dreapta sau total la stânga.
Victoria lui Macron este atât de strânsă, încât la cele două alegeri prezidențiale precedente (din 2007 și 2012) nu ar fi intrat în turul al doilea", scrie Agerpres.
Pentru revista de centru stânga Der Spiegel, succesul candidatului centrist este "o palmă usturătoare pentru 'establishmentul' politic. Calificarea sa în turul al doilea a măturat, cel puțin provizoriu, instituții politice de lungă durată, gaulliștii-conservatori Republicanii și socialiștii la putere ai președintelui François Hollande".
Belgia
Într-un editorial publicat pe site-ul său, cotidianul Le Soir consideră că francezii "și-au făcut revoluția lor, măturând, 'ŕ la Trump', partidele și oamenii politici tradiționali, de stânga și de dreapta, pentru a pune față în față două personalități din afara sistemului".
Elveția
Le Temps, reluând termenul de "nouă frontieră" utilizat de fostul președinte american John Fitzgerald Kennedy, speră în victoria lui Emmanuel Macron: "Acest tânăr președinte de nici 40 de ani poate da o nouă frontieră Franței și îmbunătăți soarta francezilor".
Cotidianul atrage însă atenția că, "odată cu Frontul Național, la porțile puterii se află urmașii Franței colaboraționiste și ai Algeriei franceze".
Polonia
Gazeta Wyborcza (centru stânga) a salutat calificarea lui Emmanuel Macron: "Uniunea Europeană trebuie să supraviețuiască divorțului recent demarat cu Marea Britanie.
Dar 'Frexit-ul', ieșirea Franței din Uniunea Europeană ar îngropa proiectul european. Este tocmai ce a anunțat Marine Le Pen, lidera Frontului Național".