Antena Meniu Search
x

GRAŢIEREA PEDEPSELOR pentru condamnaţi, din nou pe masa senatorilor jurişti

Senatorii jurişti ar putea relua luni, dezbaterile asupra proiectului de lege privind graţierea unor pedepse.

Senatorii jurişti ar putea relua luni, dezbaterile asupra proiectului de lege privind graţierea unor pedepse.

Proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate aflat în dezbaterea Comisiei juridice din Senat de la începutul lunii februarie se află în preajma datei de adoptare tacită (25 aprilie), actul normativ fiind amânat pentru luni în vederea continuării dezbaterilor.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a prezentat săptămâna trecută o simulare pe care a transmis-o Comisiei juridice. Conform documentului, 2.765 de persoane ar putea beneficia de prevederile proiectului de lege în forma amendată de senatorul Şerban Nicolae, dacă ar fi adoptat de Parlament, de cele în forma Guvernului ar beneficia 1.190 de persoane, iar în forma propusă de Consiliul Superior al Magistraturii - 888.

Totodată, în varianta propusă de Asociaţia Magistraţilor din România ar fi graţiaţi 945 de condamnaţi, dintre care 71 ar fi femei însărcinate sau unici întreţinători de familie. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are o propunere de care ar beneficia 974 de persoane, iar Uniunea Naţională a Barourilor din România a prezentat o variantă cu 899 de persoane ale căror pedepse ar putea fi graţiate, conform simulării.

Potrivit propunerii preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, simularea relevă că ar putea beneficia de graţiere 246 de persoane care au fost condamnate pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

Pe 21 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege privind graţierea, arătând că se pregătesc şi alte măsuri complementare, menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar. El susţinea că noul pachet legislativ va fi finalizat în cel mult trei săptămâni.

Secretarul de stat în MJ Sofia Mariana Moţ a informat comisia că pachetul legislativ se află în procedura avizării. Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, i-a transmis miercuri secretarului de stat că ministrul Justiţiei este aşteptat marţea viitoare, pe 25 aprilie, la ora 14,00, la Senat.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » GRAŢIEREA PEDEPSELOR pentru condamnaţi, din nou pe masa senatorilor jurişti