"Prietenia" dintre Putin şi Erdogan agită Occidentul. Cum fentează Ankara, membru NATO, sancţiunile contra Rusiei
Pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică, relația dintre liderii Turciei și Rusiei devine tot mai puternică și mai greu de ignorat. Întâlnirile frecvente și legăturile strânse alimentează îngrijorarea aliaților occidentali ai Turciei că Ankara eludează sancțiunile împotriva Rusiei, potrivit RFI.
De Redactia Observator la 20.10.2022, 12:24Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a patra oară în tot atâtea luni. Erdogan și Putin și-au zâmbit și s-au salutat cu o strângere de mână caldă. Cea mai recentă întâlnire a acestora a avut loc joi la Astana, Kazahstan, în cadrul summitului Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia.
Ankara a jucat un rol esențial în sprijinirea Națiunilor Unite în negocierea reluării transportului de cereale, dintre Ucraina și Rusia. „Suntem hotărâți să consolidăm și să continuăm exporturile de cereale în cadrul Acordului de la Istanbul și transferul de cereale și îngrășăminte rusești către țările mai puțin dezvoltate prin Turcia”, a anunțat Erdogan.
Subliniind nevoia de a menține legături strânse cu Moscova, Ankara refuză să aplice sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.
Cum fentează Ankara sancțiunile pentru a menține relațiile cu Moscova
Uniunea Europeană, într-un raport publicat săptămâna trecută, a criticat ferm Turcia pentru că nu a aplicat sancțiuni și a avertizat că companiile europene ar putea folosi Turcia pentru a eluda restricțiile. Washingtonul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea.
"Există un potențial mare de dezvoltare. Cifrele comerciale au crescut", a declarat analistul turc Atilla Yesilada de la GlobalSource Partners. "Potențialul provine din doi factori. Evident, pentru multe companii europene, modalitatea legală de a ocoli sancțiunile este să se înființeze în Turcia și apoi să se reexporte prin Turcia. Și pentru companiile rusești, desigur, se pot aproviziona din Turcia. Nu spun că tot comerțul se datorează evitării impunerii sancțiunilor, dar faptul că există o animozitate profundă între Europa, Statele Unite, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte, afectează, desigur, relațiile comerciale, iar Turcia ar putea câștiga de pe urma acestei situații”.
Cel mai probabil, aceste nemulțumiri au crescut, după e Putin a anunțat înființarea unui hub de gaz rusesc în Turcia. Erdogan a confirmat vineri că țara sa este pregătită să participe la acest proiect. Ankara încearcă să negocieze cu Moscova un acord la preț redus pentru gaze.
„Pentru Putin, relația cu Turcia este importantă pentru că este vorba despre împărțirea Europei”, a declarat analistul Timothy Ash de la Bluebay Asset Management. „Turcia este un membru cheie al NATO. Cu cât îl poate îndepărta mai mult pe Erdogan și Turcia de Occident, cu atât mai bine.”
Ankara neagă că evită sancțiunile. Dar analiștii politici spun că Erdogan merge pe o linie din ce în ce mai fină, încercând să păstreze legăturile strânse cu Rusia, știind în același timp că relațiile sale cu Moscova ar putea declanșa represalii din partea SUA și a Europei sub formă de sancțiuni secundare.