Antena Meniu Search
x

Erdogan anunță cum se va încheia războiul din Ucraina, cere Rusiei să cedeze teritoriile ocupate și ia apărarea ”bunului prieten” Putin

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lăsat de înțeles pentru canalul american PBS că președintele rus este dispus să negocieze cu Ucraina după contraofensiva fulger a Kievului care a împins trupele ruse din regiunea Harkov. Erdogan susține că războiul Rusiei nu este justificat și că Moscova trebuie să returneze toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea, dar îi ia apărarea bunului prieten Putin atunci când acesta este acuzat de atrocități comise în Ucraina și subliniază că și ruși mor în Ucraina, nu doar ucraineni. 

de Redactia Observator

la 20.09.2022, 14:29

Erdogan anunță cum se va încheia războiul din Ucraina, cere Rusiei să cedeze teritoriile ocupate și ia apărarea ”bunului prieten” Putin
Erdogan anunță cum se va încheia războiul din Ucraina, cere Rusiei să cedeze teritoriile ocupate și ia apărarea ”bunului prieten” Putin - Profimedia

"El (Vladimir Putin) chiar îmi arată că este dispus să pună capăt cât mai curând posibil (răboiului). Aceasta este impresia mea, deoarece modul în care merg lucrurile în acest moment este destul de problematic", a spus Erdogan. Potrivit lui Erdogan, Rusia trebuie să returneze toate pământurile pe care le-a ocupat, inclusiv Crimeea. ”Nicio invazie nu poate fi justificată”, a spus Erdogan. Președintele turc a adăugat că 200 de ostatici vor fi schimbați în baza unui acord între Ucraina și Rusia.

Întrebat de jurnalista americană Judy Carline Woodruff, în cadrul unui interviu la PBS Newshour dacă ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze teritoriile cucerite în Ucraina sau Crimeea, Erdogan a declarat: "Nu, fără îndoială, nu. Când vorbim de acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va stabili pacea în Ucraina, desigur că returnarea pământului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. La asta ne așteaptăm. Asta ne dorim. Domnul Putin a făcut anumiți pași. Am făcut anumiți pași. Teritoriile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei."

"Din 2014, am vorbit despre asta cu dragul meu prieten Putin și asta i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Aceștia sunt în același timp descendenții noștri, oamenii care locuiesc acolo. Dacă ar fi să faci acest pas înainte, să pleci, i-ai ajuta și pe tătarii din Crimeea și pe Ucraina. Asta am spus mereu. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte."

Întrebat cum se va încheia războiul din Ucraina, Erdogan a lăsat de înțeles că Putin e deschis la negocieri: ”Atitudinea Rusiei va fi foarte, foarte importantă aici. În Uzbekistan, m-am întâlnit cu președintele Putin și am avut discuții foarte ample cu el. Și chiar îmi arată că este dispus să pună capăt cât mai curând posibil. Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care merg lucrurile acum este destul de problematic; 200 de ostatici vor fi schimbați în baza unui acord între părți. Cred că se va face un pas semnificativ înainte.” "Ei bine, nicio invazie nu poate fi justificată. O invazie nu poate fi justificată" a subliniat liderul de la Ankara întrebat dacă invazia ruşilor are justificare. 

Referitor la problema tragerii la răspundere a președintelui Putin pentru atrocităţile din Ucraina, Erdogan susţine că: "Dacă o investigație va duce la această concluzie, Putin va reacționa. Nu este corect să-l vedeți pe Putin ca pe o persoană complet diferită pentru că el acordă prioritate intereselor țării sale și luptă pentru interesele sale, pentru interesele țării sale. Chiar acum, în bătălia dintre aceste două țări, vorbim inclusiv cu Putin. În același timp, vorbim cu Zelenski. Și, în același timp, vorbim cu Guterres. Și Guterres vorbește de fapt cu toate părțile implicate. Dacă vom ajunge la o concluzie, nu vom ajunge la acea concluzie ţinând o anumită parte. Nu vom apăra niciun lider. Dar, în schimb, trebuie să căutăm o concluzie care să satisfacă toate părțile implicate.”

După ce i-a atras atenţia că Putin este în spatele uciderii a mii de civili, Erdogan i-a rspuns jurnalistei că "trebuie să vedem situaţia așa cum este. Nu doar ucrainenii mor, sunt atât de multe victime și pe partea rusă." Întrebat dacă Putin recunoaște că a calculat greșit declanşând războiul din Ucraina, Erdogan a reacţionat: ”Niciun lider nu va spune după că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune, da, am făcut o greșeală. Același lucru poate fi aplicat și în Ucraina. Credeți că atunci când domnul Zelenski a mers mai departe, simte că a făcut o greșeală? Liderilor, după ce decid să meargă pe o cale, le este foarte greu să se întoarcă.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Erdogan anunță cum se va încheia războiul din Ucraina, cere Rusiei să cedeze teritoriile ocupate și ia apărarea ”bunului prieten” Putin