Antena Meniu Search
x

Planul lui Putin pentru Erdogan: o piaţă de gaze în Turcia care să stabilească şi prețurile, inclusiv pentru Europa

Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit joi cu Vladimir Putin la Astana în Kazahstan, în cadrul unui summit regional. Cei doi au discutat cu ușile închise timp de o oră și jumătate. Putin vrea să creeze cât mai rapid un hub de gaze în Turcia, adică o piaţă către care ar redirecţiona gazele destinate conductelor Nord Stream 1 şi 2. Hubul din Turcia ar urma să stabilească inclusiv preţul energiei care ar ajunge şi în Europa, iar Ankara a reacționat foarte pozitiv la această propunere, susține presa rusă.

de Redactia Observator

la 13.10.2022, 16:13

Planul lui Putin pentru Erdogan: un ”hub” de gaze în Turcia care să stabilească prețul pentru UE
Vladimir Putin s-a întâlnit cu Recep Tayyip Erdogan la Astana - Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus joi lui Tayyip Erdogan că Turcia este cea mai sigură cale de a livra gaz către Uniunea Europeană și i-a propus să construiască acolo ceea ce el a numit un hub de aprovizionare, relatează Reuters

"Turcia s-a dovedit a fi astăzi cea mai de încredere rută pentru livrările de gaze, chiar și în Europa. Am putea lua în considerare posibilitatea de a crea un hub de gaze în Turcia pentru aprovizionarea către alte țări", a declarat liderul rus la o întâlnire față în față cu Erdogan. Președintele turc s-a poziționat să mențină un dialog deschis cu Rusia și țările occidentale chiar de la începutul invaziei ruse, în ciuda unei serii de diferențe între Moscova și Ankara, inclusiv în conflictul din Siria. 

”Ar fi o platformă, nu numai pentru livrări, ci și pentru determinarea prețurilor la gaze”, a spus Putin la întâlnirea cu Erdogan, adăugând că: ”Astăzi aceste prețuri sunt exorbitante și, în mod normal, am putea reglementa acest lucru fără nicio implicare politică”.

Prețurile gazelor au crescut vertiginos de la începutul războiului în Ucraina, iar Europa s-a chinuit să găsească surse alternative de energie după ce Rusia a tăiat livrările ca răspuns la sancțiunile occidentale.

Pe acelaşi subiect

Rusia vrea să-şi redirecționeze gazele naturale departe de gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, care au fost avariate în exploziile de luna trecută. Moscova a învinuit Occidentul, fără a furniza însă dovezi, și a respins afirmațiile "stupide" conform cărora ar fi sabotat chiar ea conductele.

Erdogan nu a răspuns la propunerea lui Putin în partea televizată a întâlnirii lor, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus pentru agenția de presă rusă RIA că cei doi lideri au ordonat o analiză rapidă și detaliată a ideii.

Rusia furniza aproximativ 40% din gazul Europei înainte de invadarea Ucrainei, dar a redus drastic exporturile chiar înainte de explozii, dând vina pe probleme tehnice despre care spune că sunt rezultatul sancțiunilor occidentale. Guvernele europene au respins această explicație, acuzând Moscova că folosește gazul ca armă geopolitică.

Implicarea Turciei ca mediator între Rusia şi Ucraina

Relațiile cu Turcia, care este membru NATO, sunt vitale pentru Rusia, într-un moment în care Occidentul a lovit Moscova cu valuri de sancțiuni economice. Ankara s-a abținut să se implice în sancțiuni, dar a criticat decizia Rusiei de a anexa cele patru regiuni ucrainene numind-o ”o încălcare gravă” a dreptului internațional.

Erdogan a încercat să medieze conflictul dintre Moscova și Kiev și a obținut o victorie rară în luna iulie, când, împreună cu Națiunile Unite, a intermediat un acord care să permită reluarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră, blocate de ruși.

Rusia s-a plâns, totuși, că exporturi sale de cereale și îngrășăminte, deși nu sunt direct vizate de sancțiunile occidentale, nu ajung în porturile străine din cauza unor probleme legale legate de sancțiuni și de obținerea asigurărilor.

”Suntem hotărâți să consolidăm și să continuăm exporturile de cereale... și transferul de cereale și îngrășăminte rusești către țările mai puțin dezvoltate prin Turcia”, i-a spus Erdogan lui Putin.

Oficialii ruși au declarat înainte de întâlnire că sunt deschiși la eventuale propuneri din partea Turciei privind găzduirea unor discuții de pace care implică Rusia și Occidentul. Cu toate acestea, Peskov, citat de RIA, a spus că cei doi nu au discutat deloc despre asta.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a semnalat săptămâna aceasta că e din ce în ce mai receptiv la discuții, după ce Moscova a suferit o serie de înfrângeri pe front. Washingtonul a respins comentariile sale spunând că sunt înşelătoare. 

Volodimir Zelenski a exclus orice negociere cu Putin după ce acesta a proclamat anexarea celor patru regiuni ucrainene și după ce Rusia a atacat masiv cu rachete orașele ucrainene în această săptămână, după explozia de la podul din Crimeea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Planul lui Putin pentru Erdogan: o piaţă de gaze în Turcia care să stabilească şi prețurile, inclusiv pentru Europa