Prigojin spune că va ceda Bahmutul armatei ruse până la 1 iunie. Kievul insistă că deţine în continuare controlul unei părţi
Război în Ucraina. Șeful grupului de mercenari Wagner a promis că va transfera controlul asupra orașului ucrainean Bahmut către armata rusă până la 1 iunie. Evgheni Prigojin anunţat sâmbătă, 20 mai, căderea completă a oraşului, dar Kievul a insistat luni că încă controlează anumite părți din "fortăreaţa Bahmut".
De Redactia Observator la 22.05.2023, 16:14Grupul paramilitar rus Wagner a anunţat luni că forţele sale se vor retrage din Bahmut începând cu 25 mai până cel târziu pe 1 iunie şi vor ceda poziţiile lor armatei ruse, după ce au revendicat capturarea acestui oraş-simbol din estul Ucrainei
"La periferia de vest (a oraşului Bahmut), liniile de apărare sunt în funcţiune. Prin urmare, grupul Wagner părăseşte Artiomovsk (numele sovietic al Bahmut, n.r.) între 25 mai şi 1 iunie", a declarat Evgheni Prigojin, şeful forţelor Wagner, într-o înregistrare audio postată de serviciul său de presă.
Capturarea Bahmut a fost revendicată sâmbătă de Prigojin, care a dat atunci asigurări că va preda controlul asupra oraşului trupelor regulate ruse pe 25 mai.
"Dacă nu sunt suficiente unităţi ale Ministerului Apărării (pentru a ocupa Bahmut), există aici mii de generali (pentru a o face), trebuie format un regiment de generali, să li se dea arme şi totul va fi bine", a ironizat luni Prigojin, într-o nouă critică la adresa comandamentului militar rus, pe care îl vizează asiduu.
- Următoarea mare bătălie după Bahmut. Ce planuri au ruşii şi ucrainenii după cucerirea fortăreţei. Propaganda...
- Cum încearcă ucrainenii să blocheze armata inamică în Bahmut. Rusia continuă atacurile aeriene asupra Ucrainei
- Putin îi felicită pe militarii ruşi şi pe mercenarii Wagner pentru "eliberarea" Bahmutului. Cine s-a distins pe...
Kievul nu a confirmat pierderea oraşului Bahmut. Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a afirmat, duminică, că trupele sale nu mai controlează decât o parte "insignifiantă" din oraş, dar continuă să avanseze pe flancuri.
Kievul susţine că deţine în continuare controlul unei părţi din sud-vestul Bahmutului
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că forţele Kievului continuă să controleze o parte din sud-vestul oraşului Bahmut, dezminţind din nou afirmaţiile şefului grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit cărora luptătorii săi ar fi preluat controlul întregului oraş.
"Trupele noastre din Bahmut controlează anumite infrastructuri şi zona de case din Litak", a declarat responsabila ucraineană pe contul său de Telegram, referindu-se la cartierul cu acest nume din sud-vestul oraşului asediat de forţele ruse din luna august a anului trecut.
Maliar a adăugat că luptele continuă în suburbiile din nordul şi sudul Bahmutului pentru zonele mai înalte de pe flancurile localităţii, care oferă o poziţie de tragere avantajoasă celui care le deţine.
"Luptătorii noştri nu dau inamicului posibilitatea de a câştiga poziţii acolo. Inamicul desfăşoară forţe şi echipamente suplimentare", a adăugat ministrul adjunct, care a reafirmat că "potenţialul ofensiv" al Rusiei "s-a redus semnificativ" din cauza "pierderilor masive" suferite.
Purtători de cuvânt ai armatei Kievului au raportat în ultimele zile progrese ucrainene pe flancurile oraşului Bahmut, recunoscând în acelaşi timp avansarea trupelor ruse în interiorul localităţii. În timp ce comandantul grupului Wagner anunţa cucerirea completă a oraşului, Maliar a afirmat duminica trecută că trupele ucrainene au "semi-încercuit" forţele ruse din interiorul oraşului cu progresele realizate pe flancuri. Cu toate astea, pentru moment, există voci sceptice cu privire la cât de mare este progresul ucrainean pentru o semi-încercuire operaţională a ruşilor la Bahmut.
Faptul că oraşul Bahmut a fost ocupat efectiv de trupele ruse este anunţat şi de site-ul publicaţiei ucrainene The Kyiv Independent. Potrivit acestora, chiar dacă Kievul nu a confirmat încă oficial, căderea oraşului este evidentă atât din declarațiile oficiale, cât și cele făcute de soldații care au luptat în zonă.