Antena Meniu Search
x

Video Prigojin anunță cucerirea orașului Bahmut, după luni de lupte sângeroase. Ucrainenii neagă afirmațiile și susțin că luptele continuă

Evgheni Prigojin, liderul Grupării Wagner, susține că mercenarii săi au cucerit orașul strategic Bahmut, acolo unde se duc lupte sângeroase de luni întregi. Ucrainenii resping afirmațiile lui Prigojin și transmit că luptele continuă, informează Reuters.

de Redactia Observator

la 20.05.2023, 17:19

Evgheni Prigojin șeful grupului Wagner
Prigojin anunță cucerirea orașului Bahmut, după luni de lupte sângeroase - Twitter / Max Seddon

"Luați informația cu un dram de reticență. Prigojin susține că forțele Wagner controlează întregul Bahmut după un asediu sângeros care a distrus orașul. Declarația lui privind triumful este o lungă vorbărie despre cum Șoigu și Gherasimov nu au fost de ajutor și Wagner a făcut totul pe cont propriu", a scris pe Twitter Max Seddon, jurnalist Financial Times.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Acest lucru nu este adevărat. Unităţile noastre luptă în Bahmut", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. Reuters nu a putut confirma în mod independent afirmaţia făcută de Prigojin într-un videoclip în care acesta apare în echipament de luptă în faţa unei linii de luptători ce ţin steaguri ruseşti şi bannere Wagner.

"Astăzi, la ora 12, Bahmut a fost luat complet. Am preluat complet tot oraşul, din casă în casă", a spus Prigojin. El a precizat că forţele sale se vor retrage din Bakhmut din 25 mai, pentru odihnă şi pregătire, predând controlul armatei obişnuite ruse.

Pe acelaşi subiect

Explozii îndepărtate în videoclipul în care Prigojin anunță cucerirea orașului Bahmut

Prigojin i-a batjocorit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe preşedintele SUA Joe Biden, care participau sâmbătă la un summit al Grupului celor Şapte din Japonia, unde războiul din Ucraina a fost în fruntea discuţiilor liderilor lumii.

Adresându-se lui Zelenski, Prigojin a spus: "Astăzi, când îl vezi pe Biden, sărută-l în vârful capului, salută-l din partea mea".

Prigojin a repetat plângerile pe care le-a făcut frecvent în trecut, că forţele sale au suferit pierderi mult mai mari decât era necesar din cauza sprijinului inadecvat şi a lipsei proviziilor de muniţie din partea armatei.

Evgheni Prigojin amenințase că va retrage luptătorii din Bahmut, dacă nu primește muniție și ajutor de la armata regulată a Rusiei

La începutul acestei luni, el a ameninţat că îşi va retrage trupele, după ce a publicat o tiradă furioasă împotriva ministrului Apărării, Serghei Şoigu, în timp ce stătea într-un câmp cu cadavre însângerate.

Din cauza birocraţiei ruse şi "a capriciilor" lui Şoigu şi şefului de stat major Valeri Gerasimov, "au murit de cinci ori mai mulţi băieţi decât ar fi trebuit", a spus el în videoclipul de sâmbătă.

Pretenţia sa de victorie urmează luptelor acerbe din jurul oraşului din ultima săptămână, în care Ucraina a declarat că a respins unele forţe ruse.

Britanicii cred că rușii au consolidat prezența în sectorul Bahmut, după atacurile ucrainenilor din ultimele zile

Serviciile secrete britanice de apărare au declarat sâmbătă că este ”foarte probabil” ca Rusia să fi desfăşurat până la mai multe batalioane pentru a consolida sectorul Bahmut, în urma câştigurilor tactice ucrainene pe flancurile oraşului.

Acestea au spus că acesta reprezintă "un angajament remarcabil al comandamentului rus".

"Conducerea Rusiei va continua probabil să vadă capturarea Bahmut drept obiectivul cheie imediat al războiului, care le-ar permite să pretindă un anumit grad de succes în conflict", au spus acestea pe Twitter.

Prigojin a recunoscut el însuşi că Bahmut, un oraş de 70.000 de locuitori înainte de război, nu avea nicio semnificaţie strategică, dar a căpătat o importanţă simbolică uriaşă pentru ambele părţi din cauza intensităţii luptei şi a amplorii pierderilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Prigojin anunță cucerirea orașului Bahmut, după luni de lupte sângeroase. Ucrainenii neagă afirmațiile și susțin că luptele continuă