Prima concesie făcută de Putin? Rusia ar accepta ca banii săi înghețaţi să fie folosiţi la reconstrucţia Ucrainei, dar pune o condiţie
Rusia ar putea accepta ca cele 300 de miliarde de dolari din activele sale înghețate în Europa să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei, dar va insista ca o parte din acești bani să fie alocați regiunilor aflate sub controlul său, au declarat trei surse pentru Reuters. Ar putea fi o primă concesie reală făcută de Moscova, dacă este confirmată.
De Redactia Observator la 21.02.2025, 18:06Rusia ar putea fi de acord ca activele sale îngheţate în Europa, care au o valoare de aproximativ 300 miliarde de dolari, să fie utilizate pentru reconstrucţia Ucrainei, dar va insista ca o parte din aceşti bani să fie cheltuită pentru o cincime din teritoriul ucrainean controlat de forţele Moscovei, au declarat mai multe surse pentru Reuters.
Rusia și Statele Unite au avut primele discuții față în față privind încheierea războiului din Ucraina pe 18 februarie, în Arabia Saudită. Atât președintele american Donald Trump, cât și omologul său rus, Vladimir Putin, au afirmat că speră să se întâlnească în curând.
Ce sunt de fapt activele îngheţate ale Rusiei
După ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei în 2022, Statele Unite și aliații lor au blocat activele suverane rusești în valoare de 300-350 de miliarde de dolari, constând în mare parte din obligațiuni guvernamentale europene, americane și britanice aflate în depozite de valori din Europa.
- De ce îl urăşte Trump pe Zelenski: "Crede că Ucraina este cauza tuturor problemelor sale"
- Reacţia Kremlinului, întrebat dacă Rusia a cerut la Riad retragerea trupelor NATO din România
- Americanii și rușii s-au întâlnit în secret în Elveția pentru a discuta războiul din Ucraina, înainte de...
- Rusia susține că a eliberat 800 de kilometri pătrați din regiunea Kursk
- Scenariul în care SUA ar putea recunoaște Ucraina drept stat membru NATO
- BILD: Europenii, alarmaţi că Donald Trump ar putea retrage trupele americane. Singurele baze excluse din negocieri
Deși discuțiile dintre Rusia și SUA sunt încă la un stadiu incipient, la Moscova se vehiculează ideea ca Rusia să propună utilizarea unei părți considerabile din rezervele sale înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, ca parte a unui eventual acord de pace, conform unor surse aflate la curent cu negocierile.
Reconstrucţia Ucrainei: peste 486 de miliarde de dolari
Regiunile din estul Ucrainei au fost grav afectate de război, iar pierderile umane sunt semnificative: sute de mii de soldați au fost uciși sau răniți de ambele părți, iar milioane de ucraineni au fost nevoiți să fugă în ţări UE sau Rusia. Banca Mondială estima anul trecut că reconstrucția și redresarea Ucrainei vor costa aproximativ 486 de miliarde de dolari.
Sursele, care au vorbit sub protecția anonimatului, au precizat că negocierile sunt doar preliminare. Kremlinul a refuzat să comenteze.
Ideea că Rusia ar putea fi de acord să folosească banii înghețați pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei nu a fost relatată anterior și ar putea indica disponibilitatea Moscovei de a face compromisuri, în timp ce ambele tabere caută soluții pentru a pune capăt războiului. Informaţia apare în contextul în care Donald Trump insistă ca Ucraina să acorde Americii acces la resursele sale minerale în schimbul sprijinului american.
Principalele condiții ale Rusiei pentru a opri conflictul includ: retragerea trupelor ucrainene din regiunile pe care Moscova le revendică şi renunțarea Ucrainei la ambiția de a adera la NATO. De cealaltă parte, Ucraina cere retragerea totală a trupelor ruse și garanții de securitate din partea Occidentului. Administrația Trump consideră că cerințele Ucrainei sunt "iluzorii".
Reuters nu a putut confirma dacă utilizarea activelor ruseşti înghețate a fost discutată la întâlnirea dintre oficialii americani și ruși din Arabia Saudită.
Grupul celor Șapte (G7) a declarat în 2023 că fondurile suverane ale Rusiei vor rămâne înghețate până când Moscova va plăti pentru daunele provocate Ucrainei. Totuși, Trump și-a exprimat dorința ca Rusia să fie reprimită în G7. Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat joi că instituția pe care o conduce nu a participat la nicio discuție privind ridicarea sancțiunilor sau deblocarea rezervelor Rusiei.
În ultimii trei ani, Rusia a transmis clar că o eventuală confiscare a activelor sale ar echivala cu un "furt". Ministerul de Externe ucrainean și Casa Albă nu au comentat, iar Ministerul de Externe britanic a refuzat să ofere declarații.
"Nimic despre Ucraina și UE nu poate fi decis fără Ucraina și UE", a declarat Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene. Ea a precizat că UE și statele membre sprijină Ucraina pentru a-și consolida poziția în negocieri, inclusiv printr-o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei.
Analistul principal al Renaissance Capital, Oleg Kouzmin, a subliniat că eventualele diferențe de opinie dintre SUA și Europa, ultima controlând cea mai mare parte a activelor înghețate, ar putea complica un eventual acord privind deblocarea acestora.
Cum ar putea fi împărțite fondurile
O sursă apropiată negocierilor de la Moscova a declarat că Rusia ar putea accepta ca două treimi din active să fie utilizate pentru reconstrucția Ucrainei, cu condiția unor garanții de responsabilitate.
Restul fondurilor ar putea fi alocate regiunilor controlate de Rusia în estul Ucrainei. Un alt oficial a menționat că este prematur să se stabilească exact cum vor fi împărțite sumele, dar că discuțiile includ și ce companii ar urma să primească contracte de reconstrucție.
Rusia continuă să ceară ridicarea sancțiunilor și accesul la activele sale înghețate. Între timp, mai mulți oficiali occidentali, inclusiv din Germania și Banca Centrală Europeană, au exprimat îngrijorări privind confiscarea directă a acestor fonduri, avertizând că un astfel de precedent ar putea afecta încrederea în euro ca monedă de rezervă.
În replică, Rusia a pregătit o lege care ar permite confiscarea activelor companiilor din statele "neprietenoase". Proiectul de lege nu a fost încă aprobat de Duma de Stat.
La momentul înghețării activelor, Banca Centrală Rusă avea: 207 miliarde de dolari în euro, 67 miliarde de dolari în dolari americani, 37 miliarde de dolari în lire sterline, 36 de miliarde de dolari în yeni japonezi, 19 miliarde de dolari în dolari canadieni, 6 miliarde de dolari în dolari australieni, 1,8 miliarde de dolari în dolari singaporezi, 1 miliard de dolari în franci elvețieni.
Rusia raportează rezervele totale de aur și valută la aproximativ 627 de miliarde de dolari, incluzând fondurile înghețate. Valoarea activelor înghețate ale Rusiei fluctuează în funcție de prețurile obligațiunilor și de mișcările valutare.
Cele mai mari dețineri de obligațiuni ale băncii erau în titluri de stat din China, Germania, Franța, Marea Britanie, Austria și Canada. Rezervele de aur ale Rusiei sunt păstrate pe teritoriul național.
La începutul anului trecut, aproximativ 159 de miliarde de euro din aceste active erau administrate de Euroclear Bank, instituție financiară cu sediul în Bruxelles.
Deși înghețarea fondurilor a provocat furie la Moscova, unii dintre cei mai radicali susținători ai războiului s-au împăcat cu ideea că Rusia nu va mai primi acces la active, cu condiția ca teritoriile ucrainene aflate sub control rusesc să rămână parte a Rusiei.
"Propun o soluție. Plătim acești bani să cumpărăm acele teritorii care doresc să fie alături de noi", a declarat în 2023 Margarita Simonyan, șefa postului RT, finanţat de Kremlin.
Regiunile controlate de Rusia în estul Ucrainei reprezintă aproximativ 1% din PIB-ul Rusiei, dar importanța lor economică ar putea crește rapid. Deja, aceste teritorii furnizează circa 5% din producția de cereale a Rusiei.