Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Scenariul în care SUA ar putea recunoaște Ucraina drept stat membru NATO

Soarta României este în mâna Marilor Puteri. Sunt în continuare negocieri între statele europene şi SUA, dar şi între SUA şi Rusia, iar şeful cancelariei prezidenţiale, Cristian Diaconescu, insistă că am putea asista la o Ialta 2. 

de Marius Gîrlaşiu

la 20.02.2025 , 18:03

Șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a spus inițial că trimișii lui Vladimir Putin la negocierile de pace de la Riad ar fi propus părții americane retragerea NATO la granițele din 1997, și nu doar atât, ci și retragerea garanțiilor de securitate pentru țările din flancul estic al NATO, ceea ce ar însemna de facto ca România și alte țări din estul Europei să revină în sfera de influență a Federației Ruse. Însă nu doar atât.

Cristian Diaconescu spunea că în acest moment, deși informațiile care au ajuns în România arată că partea americană ar fi respins oferta făcută de oficialii ruși, nu avem nicio garanție în acest moment că lucrurile nu se vor schimba. Se pot schimba de la o oră la o oră, de la zi la zi, spunea consilierul prezidențial, care ulterior și-a nuanțat aceste declarații, precizând că s-a referit de fapt la negocierile din urmă cu trei ani, mai exact din decembrie 2021, ianuarie 2022, înainte de invazia armatei ruse din Ucraina. Ne amintim că la acea vreme secretarul de stat american Anthony Blinken negocia cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, aAta după ce Ministerul de Externe de la Moscova ceruse într-adevăr țărilor NATO și Statelor Unite ale Americii să retragă Alianța Nord-Atlantică pe aliniamentele din 1997, ceea ce evident ar fi însemnat ca țările din estul Europei să intre în sfera de influență a Federației Ruse.

Presa britanică a dezvăluit astăzi un posibil plan de pace pe care săptămâna viitoare premierul britanic Keir Starmer, dar și președintele Franței, Emmanuel Macron, ar urma să-l prezinte la Casa Albă într-o întâlnire cu președintele american Donald Trump. Un plan de pace franco-britanic care prevede ca țările NATO din Europa să trimită în Ucraina o forță de menținere a păcii de până la 30.000 de soldați, care să fie plasați în principalele orașe din Ucraina și care să păzească în același timp obiectivele de infrastructură critică din Ucraina, inclusiv centralele nucleare și porturile Ucrainei. Iar dincolo de acest lucru, scrie presa britanică, Starmer ar urma să îi propună, lui Donald Trump, în conversațiile de săptămâna viitoare de la Casa Albă, ca Statele Unite ale Americii să-și întărească poziția militară în Estul Europei, inclusiv prin plasarea de avioane de luptă și de rachete în țările din Estul Europei; să intervină în cazul în care, dacă se va ajunge la un acord de pace pe care Federația Rusă să-l încalce ulterior, armata lui Vladimir Putin să relanseze o invazie asupra Ucrainei, atunci Statele Unite ale Americii să intervină alături de trupele europene, care ar fi prezente ca forțe de menținere a păcii în Ucraina. 

Vezi și

Scenariile administrației Trump cu privire la Ucraina

Patru oficiali ai administrației lui Donald Trump, sub protecție anonimatului, au dezvăluit pentru postul de televiziune NBC News faptul că un scenariu pe masa negocierilor este acela ca Statele Unite ale Americii să recunoască Ucraina drept un stat membru al Alianței Nord-Atlantice, automat în cazul în care s-ar ajunge la un acord de pace, dar ulterior Vladimir Putin ar încălca acest acord de pace iar armata rusă ar relansa ofensiva și invazia din Ucraina. Au apărut reacții și pe scena politică de la București. Astăzi candidatul comun al coaliției PSD-PNL UDMR, Crin Antonescu, a cerut o ședință de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care liderii politici și militari de la București să clarifice poziția României în actualul context de securitate. 

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cât vorbiţi la telefon pe zi?
Observator » Evenimente » Scenariul în care SUA ar putea recunoaște Ucraina drept stat membru NATO