Primele două decizii majore luate de Donald Trump, la doar câteva ore după ce a devenit preşedintele SUA
O nouă eră a început în Statele Unite, o epocă pe care Donald Trump a numit-o de aur. Republicanul a devenit cel de-al 47-lea preşedinte american, începându-şi al doilea mandat în fruntea celei mai puternice democrații a lumii. Noul lider de la Casa Albă a luat primele decizii chiar ieri. I-a graţiat pe cei care au participat la atacul asupra Capitoliului pe 6 ianuarie 2021 şi a semnat amânarea interzicerii TikTok-ului cu 75 de zile.
De Redactia Observator la 21.01.2025, 08:45Cel de-al 47-lea preşedinte american a depus jurământul în interiorul Rotondei Capitoliului din cauza frigului şi a avut-o alături pe soţia sa, Melania, care a ţinut în mână două biblii - biblia lui Abraham Lincoln şi una primită de republican din partea mamei lui. Momentul a atras însă imediat atenţia internauţilor care au observat că Trump nu şi-a pus mâna stângă pe cărţile sfinte, aşa cum este tradiţia.
Primul discurs ca preşedinte, de două ori mai lung decât la primul mandat
Ulterior, Donald Trump a păşit în sala în care a rostit primul discurs în calitate de preşedinte. Însă nu înainte de a se opri în dreptul Melaniei pentru a-i da un sărut pe obraz, dar borul pălăriei i-a stat în cale. Preşedintele Statelor Unite a vorbit timp de aproape 30 de minute, aproape de două ori mai mult decât la începutul primului său mandat. El a adus în discuţie, din nou, problema celor care intră ilegal în ţară şi a declarat că va semna o serie de ordine executive care vor impune politici anti-migrație. În primă fază, Trump a anunţat că va declara stare de urgenţă la frontiera de sud.
"Toate intrările ilegale vor fi oprite imediat şi vom începe procesul de returnare a milioane şi milioane de străini infractori înapoi în locurile din care au venit. Vom reinstaura politica mea 'rămâneți în Mexic'", a declarat Donald Trump. Republicanul a continuat prin a spune că este serios în ceea ce privește preluarea controlului american asupra Canalului Panama. Apoi, miliardarul a anunţat şi măsuri de eliminare a programelor de diversitate, echitate și incluziune din instituțiile federale.
"În această săptămână, voi pune capăt, de asemenea, politicii guvernului de a încerca să includă rasa şi genul în fiecare aspect al vieţii publice şi private. Prin urmare, politica oficială a guvernului Statelor Unite va fi aceea că există doar două genuri, masculin şi feminin", a declarat Donald Trump, preşedintele Statelor Unite. După ce Trump şi-a încheiat discursul, artista Carrie Underwood a cântat "America the Beautiful" acapella din cauza unor probleme tehnice. La ceremonie au participat vicepreşedintele Chinei şi preşedintele Argentinei, dar şi şefa guvernului italian, Giorgia Meloni.
Primele decizii luate de Donald Trump
Înconjurat de membri ai Congresului, Donald Trump a semnat câteva documente prin care face numiri la conducerea agențiilor și departamentelor guvernamentale. S-a îndreptat, apoi, către primul său prânz oficial. În meniu s-au aflat chifteluțe de crab din golful Chesapeake și friptură de vită Angus. În faţa susţinătorilor de la Capitoliu, Trump a vorbit din nou de pierderea alegerilor din urmă cu cinci ani. "În 2020, apropo, acele alegeri au fost complet fraudate. Dar este în regulă. Au fost alegeri fraudate. Singurul lucru bun a fost că a arătat cât de răi sunt", a declarat Donald Trump, preşedintele Statelor Unite.
Preşedintele Statelor Unite şi prima doamnă au participat apoi la o ceremonie de trecere în revistă a trupelor armatei americane. De la Capitoliu, familia prezidenţială a plecat către parada inaugurală. Trump a fost aplaudat puternic când a intrat în arena din care susţinătorii lui au urmărit întreaga ceremonie de învestire. Parada, care are loc de obicei în aer liber, a inclus studenţi de la Academia Militară din New York, dar şi membri ai serviciului de urgenţă din Pennsylvania unde republicanul a fost ţinta unei tentative de asasinat.
Mai apoi, Trump şi-a prezentat unele dintre planuri, iar în spatele lui s-au aflat rudele ostaticilor din Fâşia Gaza. "În primul rând, voi revoca aproape 80 de acţiuni executive distructive şi radicale ale administraţiei anterioare, una dintre cele mai rele administraţii din istorie. Nu doar că semnez eliberarea ostaticilor J6 (n.red- protestatarii din 6 ianuarie 2021), o să semnez şi alte lucruri pe care le veţi iubi", a declarat Donald Trump, preşedintele Statelor Unite. Imediat după, el a semnat ordinele executive chiar pe scenă. În Biroul Oval, a continuat să semneze ordine şi şi-a ţinut promisiunea faţă de cei care au participat la violenţele asupra Capitoliului pe 6 ianuarie 2021.
"Acesta este '6 ianuarie'. Aceştia sunt ostaticii, aproximativ 1.500 pentru graţiere. Da. Graţiere completă", a declarat Donald Trump, preşedintele Statelor Unite. În plus, a semnat şi amânarea interzicerii platformei TikTok cu 75 de zile şi a anunţat că va impune noi tarife Canadei şi Mexicului începând cu 1 februarie. Miliardarul a găsit şi o scrisoare pe care Joe Biden i-a lăsat-o în birou, dar nu a deschis-o. Donald Trump şi-a început marea zi a învestirii, potrivit tradiţiei, cu o scurtă slujbă religioasă. Însoţit de viitoarea Primă Doamnă, Melania, şi de ceilalţi membri ai familiei, el a intrat în Biserica Sfântul Ioan la ora 8 şi 45 de minute dimineaţa, cu jumătate de oră întârziere. Dacă republicanul a fost îmbrăcat clasic, prima doamnă a Statelor Unite a purtat un palton bleumarin, peste genunchi, de la Adam Lippes, şi o pălărie creată de celebrul Eric Javits. În interiorul bisericii, cuplul prezidenţial s-a întreţinut cu vicepreşedintele JD Vance şi soţia lui.
După serviciul religios, Trump şi Melania au mers la Casa Albă pentru ceremonia de predare a puterii. Într-o încercare de a da uitării jignirile şi conflictele din ultimii patru ani, Biden l-a primit cu braţele deschise. Tot împreună, cele două cupluri prezidenţiale au plecat spre Capitoliu, cu acceeaşi limuzină prezidenţială. Sărbătoare a fost şi pe străzi unde americanii au ignorat frigul şi au stat ore întregi la coadă pentru a putea urmări ceremonia din arenele acoperite. De trei zile, Washington DC a devenit neîncăpător pentru votanţii lui Trump veniţi din toate colţurile ţării.