Primii angajați concediați pentru că au refuzat să se vaccineze: agenți vamali și asistente din Noua Zeelandă și SUA
Noua Zeelandă a concediat nouă agenți vamali care au refuzat să fie vaccinați anti-Covid. Țara le-a cerut tuturor agenților vamali să fie vaccinați până la sfârșitul lunii aprilie, din cauza gradului mare de risc ridicat de aceste joburi. Și câțiva angajați din Sănătate din SUA au fost concendiați din același motiv.
De Redactia Observator la 04.05.2021, 00:48În februarie, prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că guvernul său nu va face vaccinul obligatoriu pentru personalul din prima linie și că cei care refuză vaccinarea vor fi mutați în alte joburi mai puțin riscante. Dar nu s-a găsit nicio altă soluție pentru redistribuirea celor nouă agenți vamali care erau angajați pe termen determinat la granița maritimă, a declarat Jacinda Funnell, vicepreședinte executiv al Agenției Vamale. „Ne pare rău că aceste persoane au fost nevoite să-și părăsească locul de muncă și înțelegem situație dificilă prin care trec”, a spus Funnell într-un comunicat. Ea a spus că aproximativ 95% din personalul Agenției Vamale, din prima linie, care trebuia vaccinat a primit prima doză, iar 85% a primit a doua doză de vaccin, relatează The Guardian.
Agenția a discutat despre opțiuni cu cei 9 muncitori de la începutul lunii martie când le-a spus că „variantele de redistribuire erau foarte limitate din cauza lipsei de joburi vamale în zonă”. Agenția a explorat și soluții de redistribuire a muncitorilor în cadrul serviciului public mai larg. Un ordin al Ministerului Sănătății prevede că oricine lucrează în medii de frontieră cu risc ridicat de a face COVID trebuie să fie vaccinat până la data limită de 1 mai. În aprilie, armata din Noua Zeelandă a amenințat că îi va concedia pe membrii care au refuzat să fie vaccinați împotriva Covid-19.
Sindicatele din Noua Zeelandă s-au pronunțat împotriva concedierii muncitorilor care refuză vaccinul, spunând că acesția ar trebui să fie redistribuiți, nu dați afară. „Nu acceptăm vaccinarea obligatorie și nu vom tolera discriminarea împotriva lucrătorilor care aleg să nu se vaccineze”, a declarat cel mai mare sindicat din sectorul privat din Noua Zeelandă. Sindicatul Asociației Serviciului Public a declarat că personalul de frontieră nevaccinat „ar trebui redistribuit, iar drepturile angajaților trebuie protejate”.
Și în SUA, mai mulți lucrători din sănătate au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul
- În Israel viaţa s-a întors la normalitate, cu mai bine de 60% din populaţie imunizată: "Ne simțim liberi după...
- Danemarca exclude vaccinul Covid-19 Johnson & Johnson din programul de vaccinare, după ce a renunţat şi la...
- Paşi mici către relaxare, în Europa. Peste 5.000 de tineri au participat la un concert, fără măşti, în Liverpool
Cazul nu e este singular. O asistentă medicală din Houston, SUA, a mărturisit că și-a pierdut slujba din cauză că a refuzat vaccinul - o problemă care ar putea deveni mai frecventă în toate sectoarele industriale odată cu redeschiderea birourilor și dacă angajatorii încep să impună vaccinările, relatează Forbes.
Fosta asistentă din Houston, Michelle Fuentes, a declarat pentru postul KRIV-TV că a fost concediată și escortată afară din spital după ce a refuzat să respecte termenul limită impus de angajator pentru a se vaccina. Fuentes a spus că așteapta să se facă „un pic mai mulă cercetare” cu privire la vaccinuri și că a trimis preavizul ei de două săptămâni, dar contractul a fost reziliat înainte de data planificată a demisiei.
Jennifer Bridges, o altă asistentă de la spitalul Houston Methodist, primul spital din SUA care solicită vaccinarea obligatorie a tuturor angajaților, a declarat pentru postul KHOU-TV că intenționează să intenteze un proces împotriva spitalului. Și unele instituții de îngrijire și asistență medicală mai mici au avut deja solicitări de vaccinare obligatorie pentru angajați.
Luna trecută, Desiree Pelletier a avut o poveste similară. A declarat pentru postul WPMT-TV că a fost concediată de la locul de muncă - un centru de sănătate din Pennsylvania - pentru că a refuzat să fie vaccinată. În ianuarie, muncitorii de la o casă de bătrâni din Rock, Wisconsin, care au refuzat vaccinul au fost concediați după ce li s-a spus că vaccinarea reprezintă „o cerință pentru tot personalul”, potrivit Milwaukee Journal Sentinel.