Primii români evacuați din Sudan, la bordul unui avion francez. Țara este măcinată de lupte interne
Nouă români şi un sudanez au fost evacuaţi din Khartoum noaptea trecută. Au ajuns în Djibouti la bordul unui avion francez. Ministerul Afacerilor Externe anunţă că alţi 20 de conaţionali şi 3 membri de familie, cetăţeni sudanezi şi egipteni, au solicitat sprijin pentru a părăsi statul african măcinat de lupte interne.
De Redactia Observator la 24.04.2023, 20:34Românii au fost chemaţi la Ambasada Franţei ieri, în jur de ora 11. După-amiază, au plecat cu autocarele spre un aeroport militar. Abia după miezul nopţii au decolat şi la 5 dimineaţă au aterizat la baza franceză din Djibouti. Au rămas pe aeroport şi aşteaptă să fie aduşi acasă, după ce mai fac o escală în Grecia, Spania sau Franţa.
Țara este măcinată de lupte interne
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: O să pledez pentru o mai bună coordonare între statele membre UE pentru evacuarea cetăţenilor europeni din Sudan şi transmit mulţumirile româniei pentru autorităţile franceze.
În jur de 1.000 de cetăţeni europeni fuseseră evacuaţi din Sudan până astăzi, la prânz. Numai Franţa a dus în siguranţă în jur de 400 de oameni de 30 de naţionalităţi cu avioane militare. Au apărut şi critici, pentru că drumul de la ambasada franceză la aeroport a fost securizat şi cu ajutorul trupelor paramilitare, ostile armatei sudaneze.
- Nouă români au fost evacuați din Sudan, cu ajutorul francezilor. Alți 20 așteaptă să fie scoși din mijlocul...
- Război în Sudan: 22 de români sunt captivi în țara măcinată de lupte între armată şi forţele paramilitare....
- Catastrofă umanitară în Sudan: cel puţin 185 de morţi după confruntări violente cu armata. Armistiţiul impus...
Jurnalist France 24: Al doilea punct este să prevenim cetăţenii francezi care sunt în oraş să aplice planurile de evacuare şi să se deplaseze către anumite puncte de adunare, unde o să mergem să îi recuperăm.
Doar şapte state europene mai au ambasadă în Sudan, iar ele se ocupă în principal de evacuări. Cele mai multe transporturi de până acum au fost către Djibouti. Olanda şi Germania fac evacuările prin Iordania. Turcia îşi aduce acasă cetăţenii pe cale terestră, prin Egipt. Şi, chiar dacă pe şosele este mult mai periculos de circulat, sunt şi oameni care sunt transportaţi la Port Sudan, iar de acolo sunt îmbarcaţi pe vapoare, cu destinaţia Arabia Saudită.
Josep Borrell, ministrul de Externe al UE: Vreau să mulţumesc pentru eforturile combinate ale multor ţări care şi-au recuperat cetăţenii, dar au luat şi alte naţionalităţi. Trebuie să continuăm să insistăm pentru o soluţionare politică. Nu ne putem permite ca Sudanul, care este o ţară foarte populată, să facă implozie, pentru că ar fi o undă de şoc în întreaga Africă.
De zece zile cei doi generali, ai armatei şi ai forţelor paramilitare rebele, se luptă pentru putere.
Peste 420 de oameni au murit până acum şi mai mult de 3.700 au fost răniţi. Nu pare a exista, deocamdată, cale de înţelegere, aşa că cele mai multe ţări străine fac eforturi să îşi evacueze cetăţenii. Altele, cum ar fi Statele Unite sau Marea Britanie, s-au ocupat până acum doar de personalul diplomatic.