Primul caz de "flurona" confirmat în Austria. Pacienta era vaccinată anti-COVID, dar nu şi pentru gripă
Austria a confirmat primul caz de "flurona", adică infectarea simultană cu gripă şi coronavirusul SARS-CoV-2. Pacienta, o femeie vaccinată cu schema completă împotriva COVID-19, nu era imunizată şi pentru gripă.
De Redactia Observator la 15.01.2022, 14:06Austria a înregistrat primul caz de "flurona", infectare simultană cu gripă şi coronavirusul SARS-CoV-2, anunţă publicaţia Blick. Potrivit AFP, este unul din primele cazuri din lume, după unul semnalat la începutul anului în Israel. Şi în Ungaria au fost detectate recent două cazuri de infectare simultană cu gripă şi SARS-CoV-2.
Potrivit autorităţilor sanitare austriece, pacienta dublu infectată este o tânără vaccinată de două ori împotriva COVID-19, dar nu şi împotriva gripei, relatează news.ro. Suferind de tuse şi febră, ea a mers săptămâna trecută la medic pentru un control. Testul său de screening a detectat ambii viruşi, a anunţat ziarul „Blick”. Femeia, care a avut o evoluţie uşoară a bolii, este acum vindecată.
Ce este flurona şi care sunt simptomele asociate
Termenul "flurona" este o combinaţie creată din alăturarea cuvintelor "flu" (gripă în engleză) şi corona. Până în prezent, în pandemie, cazurile de flurona par să fi fost destul de neobișnuite – mai ales iarna trecută, când rata cazurilor de gripă a fost neobișnuit de scăzută, tendință pe care experții au atribuit-o distanțării sociale. Dar, cu gripa în creștere din nou în această iarnă, medicii spun că acesta este un motiv în plus pentru a lua măsuri de precauție. Atât gripa cât și COVID-19 se transmit prin aer, așa că riscul unei infectări simultane este foarte mare.
În general, medicii vorbesc despre simptome la nivelul aparatului respirator (tuse, dureri de gât, rinoree), însoțite de febră, oboseală, dureri musculare și dureri de cap.
De ce este periculoasă boala flurona
Impactul unei infectări simultane cu gripă și COVID-19 poate fi devastator atunci când apare și o infecție bacteriană. Gripa și COVID-19 provoacă leziuni temporare ale mucoasei căilor respiratorii, afectând capacitatea pacientului de a învinge bacteriile. Astfel, bacteriile pot pătrunde mai ușor și, la persoanele în vârstă, ori la cele care fumează, asta poate duce la pneumonie.