Ce simptome are Flurona și de ce este o boală periculoasă
Flurona nu este o nouă variantă înfricoșătoare a coronavirusului, ci apare atunci când există o infectare simultană cu COVID-19 și gripă, lucru deloc surprinzător pentru cadrele medicale, care s-au confruntat de-a lungul pandemiei cu mai multe astfel de situații.
În urmă cu aproape doi ani, când cercetătorii britanici au identificat unele dintre primele cazuri de gripă plus Covid-19, au estimat că acești pacienți erau mult mai expuși riscului de a muri, din cauza simptomelor, decât cei infectați doar cu Covid-19.
Până în prezent, în pandemie, cazurile de flurona par să fi fost destul de neobișnuite – mai ales iarna trecută, când rata cazurilor de gripă a fost neobișnuit de scăzută, tendință pe care experții au atribuit-o distanțării sociale. Dar, cu gripa în creștere din nou în această iarnă, medicii spun că acesta este un motiv în plus pentru a lua măsuri de precauție. Atât gripa cât și Covid-19 se transmit prin aer, așa că riscul unei infectări simultane este foarte mare.
Principalele simptome de flurona
Majoritatea persoanelor Flurona, adică gripă și Covid-19, ar putea să nu-și dea seama de dubla infecție, deoarece testarea în afara spitalului pentru gripă este neobișnuită. Iar simptomele sunt asemănătoare.
Gripa invadează de obicei căile aeriene superioare, în timp ce unele tulpini ale coronavirusului se pot replica în căile respiratorii inferioare și tractul digestiv. Iar aici intră în joc tot felul de variabile, cum ar fi expunerea anterioară a persoanei la oricare dintre cei doi viruși, indiferent dacă a fost sau nu vaccinat, și numărul mare de viruși la care a fost expus.
În general, medicii vorbesc despre simptome la nivelul aparatului respirator (tuse, dureri de gât, rinoree), însoțite de febră, oboseală, dureri musculare și dureri de cap.
De ce este periculoasă boala flurona
Impactul unei infectări simultane cu gripă și Covid-19 poate fi devastator atunci când apare și o infecție bacteriană. Gripa și Covid-19 provoacă leziuni temporare ale mucoasei căilor respiratorii, afectând capacitatea pacientului de a învinge bacteriile. Astfel, bacteriile pot pătrunde mai ușor și, la persoanele în vârstă, ori la cele care fumează, asta poate duce la pneumonie.
Cazuri de flurona în lume
Primul caz din lume de "Flurona" a fost raportat oficial în Israel. Este vorba despre o femeie nevaccinată, care a născut recent. Deşi acesta a fost primul caz documentat al unei persoane infectate simultan cu ambele virusuri, experţii în sănătate cred că există şi altele care nu au fost diagnosticate.
Potrivit The Washington Post, cazuri de flurona au fost deja detectate în SUA, Brazilia, Ungaria, Filipine și chiar din nou în Israel. Potrivit Dr. Edsel Salvana, membru al grupului tehnic de consiliere al Departamentului de Sănătate din Filipine, primul deces cauzat de COVID-19 în afara Chinei, la începutul anului 2020 (care a fost în Filipine), a fost un caz de coinfecție. Acest pacient era un cetățean chinez care avea COVID-19, gripă și pneumonie cu streptococ toate în același timp.
Flurona este infecția concomitentă cu virusul gripal sezonier și cu SARS-CoV-2
Așa cum aminteam încă de la începutul articolului, flurona nu este o nouă variantă înfricoșătoare de Covid-19, ci o infectare simultană cu gripă și SARS-CoV-2. Cu sistemele de sănătate din întreaga lume copleșite de cazurile în creștere de COVID-19, teama de a avea de-a face și cu gripa este justificată.
Din acest motiv, specialiștii în sănătate recomandă respectarea măsurilor preventive de răspândire a noului coronavirus prin vaccinare, distanțare socială, purtarea măștilor și spălarea mâinilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰