Antena Meniu Search
x

Avertisment OMS: "Covid-19 nu poate fi tratată ca o boală endemică precum gripa"

Covid-19 nu poate fi tratat deocamdată ca o boală endemică precum gripa, deoarece incertitudinile sunt mari, iar virusul evoluează destul de rapid, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății, notează Mediafax.

de Redactia Observator

la 11.01.2022, 13:52

Avertisment OMS: "Covid-19 nu poate fi tratată ca o boală endemică precum gripa"
- Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat marți că răspândirea variantei Omicron nu s-a stabilizat încă, conform Reuters. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat luni că ar putea fi momentul să se schimbe modul în care este urmărită evoluția COVID-19. Ar putea fi folosită o metodă similară ca cea prin care urmărește gripa, deoarece letalitatea COVID a scăzut, a spus Pedro Sanchez.

Acest lucru ar implica tratarea virusului ca pe o boală endemică, mai degrabă decât ca pe o pandemie. „Avem încă o cantitate uriașă de incertitudini și un virus care evoluează destul de rapid, ducând la noi provocări. Nu suntem în punctul în care să putem spune că este o boală endemică", a declarat Catherine Smallwood, managerul OMS Europa pentru COVID.

Planul Spaniei era de a trata COVID ca pe o gripă

Guvernul spaniol analizează un plan prin care Covid-19 va fi tratată și monitorizată ca o gripă comună, scrie El Pais. Astfel, nu ar mai urma să fie anunţat bilanțul zilnic al infecțiilor, ci doar cel al internărilor. Nu există o dată fixată pentru aceste modificări, fiind vehiculată perioada de după valul 6 de COVID, cu care se confruntă în prezent vestul Europei.

Guvernul spaniol ia în calcul metode alternative de supraveghere epidemiologică. Relația oamenilor cu coronavirusul este în continuă schimbare. Protocoalele devin din ce în ce mai laxe, la fel și restricțiile pe măsură ce tot mai multe persoane se infectează iar vaccinurile protejează majoritatea populației de o formă gravă de boală. Următorul pas: tratarea Covid-ului într-un mod mai asemănător cu gripa. Adică fără a număra fiecare caz și fără a testa și cel mai mic simptom, relatează El Pais.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Avertisment OMS: "Covid-19 nu poate fi tratată ca o boală endemică precum gripa"