Promisiunea lui Joe Biden, după discuția cu Volodimir Zelenski: "Statele Unite vor reacţiona rapid şi decisiv"
Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat duminică după-amiază cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, liderul de la Casa Albă reafirmând angajamentul faţă de suveranitatea Ucrainei şi pledând pentru continuarea eforturilor diplomatice pentru evitarea unui atac al Rusiei.
De Redactia Observator la 13.02.2022, 20:22- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
UPDATE Primele concluzii după discuția lui Joe Biden cu Volodimir Zelenski
"Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Preşedintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru integritatea teritorială a ţării. Preşedintele Biden a transmis clar că Statele Unite vor reacţiona rapid şi decisiv, împreună cu aliaţii şi partenerii, la orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei", anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.
"Cei doi lideri au convenit asupra importanţei continuării diplomaţiei şi acţiunilor în sensul descurajării, în contextul acumulării de către Rusia a forţelor militare la frontierele Ucrainei", precizează Casa Albă.
Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.
- Lista ţărilor care le cer cetăţenilor evacuarea Ucrainei. Replică acidă a unui ambasador rus: "Nu dăm doi bani...
- Rusia, pregătită să atace Ucraina. Guvernele îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească ţara
- Discuție crucială Joe Biden - Vladimir Putin. Avertismentul președintelui SUA pentru liderul de la Kremlin
“Dragi colegi, în orele următoare preşedintele Volodimir Zelenski va discuta despre situaţia de securitate şi actualele eforturi diplomatice de detensionare a situaţiei cu preşedintele Joe Biden”, a anunţat Serghei Nikiforov, purtătorul de cuvânt al președinției, pe Facebook. Liderii occidentali au avertizat în aceste zile că o invazie a Ucrainei de către Rusia poate avea loc în orice moment, ţinându-se cont de mişcările de trupe ale ruşilor la frontiera cu ţara vecină.
Zelenski: "Cel mai bun prieten al inamicilor noştri este panica"
Cu o zi în urmă, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că cel mai bun prieten pentru inamicii ţării sale este panica. "Toate informaţiile nu fac decât să creeze panică, nu ne ajută. Ar trebui să fim pregătiţi în orice zi. Înţelegem riscurile, înţelegem că există. Dacă dumneavoastră sau altcineva are informaţii suplimentare despre invazia 100% a Rusiei care începe pe 16, vă rugăm să ni le daţi", a declarat el.
Potrivit serviciilor de informaţii americane, Rusia ar putea invada Ucraina peste doar câteva zile. Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron au vorbit la telefon cu Vladimir Putin pentru a-l convinge să nu atace Ucraina, dar discuţiile nu au adus nimic nou. În aceste condiţii, tot mai multe guverne îşi îndeamnă cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească imediat ţara. România a evacuat personalul diplomatic neesenţial şi recomandă evitarea deplasărilor în ţara vecină.
Lista ţărilor care le cer cetăţenilor să părăsească Ucraina
The Guardian a publicat, duminică, o listă a ţărilor care le cer propriilor cetăţeni să părăsească Ucraina, să evite călătoriile acolo sau să se gândească bine dacă vor să rămână pe teritoriul acestui stat.
Astfel, pe lista ţărilor care le solicită cetăţenilor să părăsească Ucraina se află: SUA, Marea Britanie, Germania, Australia, Irlanda, Italia, Suedia, Iordania, Olanda, Kuwait şi Irak. Arabia Saudită îşi sfătuieşte cetăţenii să evite deplasările în Ucraina şi să contacteze ambasada pentru a facilita plecarea imediată. De altfel, Australia a anunţat că evacuează ambasada sa de la Kiev, situaţia de la frontiera Ucrainei cu Rusia deteriorându-se rapid, iar premierul Scott Morrison i-a cerut Chinei să ia atitudine în privinţa actualei crize, relatează Reuters.
"Evitaţi deplasările în Ucraina" este mesajul transmis de autorităţile din Emiratele Arabe Unite, Turcia şi Slovacia, iar Polonia îşi îndeamnă cetăţenii să evite deplasările neesenţiale în această ţară. Grecia recomandă ca oamenii să ţină legătura cu ambasada de la Kiev, iar Lituania le cere cetăţenilor să evalueze dacă este necesar să rămână în ţară, relatează news.ro. China îndeamnă la prudenţă: "Fiţi foarte atenţi!".