Antena Meniu Search
x

Video Rusia, pregătită să atace Ucraina. Guvernele îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească ţara

Criza din Ucraina se adânceşte! Serviciile de informaţii americane consideră că Rusia ar putea invada ţara vecină peste doar câteva zile. Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron au vorbit, ieri, la telefon cu Vladimir Putin pentru a-l convinge să nu atace Ucraina, dar discuţiile nu au adus nimic nou. În aceste condiţii, tot mai multe guverne îşi îndeamnă cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească imediat ţara. România a evacuat personalul diplomatic neesenţial şi recomandă evitarea deplasărilor în ţara vecină. 

de Redactia Observator

la 13.02.2022, 09:18

Vezi și

În timp ce manevrele militare continuă de ambele părţi ale graniţei ruso-ucrainene, liderii occidentali şi-au intensificat eforturile de a preveni războiul. Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că o invazie a Ucrainei va provoca suferinţe grele şi va declanşa o "ripostă decisivă" a Occidentului, care va izola Rusia pe scena mondială. Mai devreme, şi Emmanuel Macron îl contactase, în acelaşi sens, pe liderul de la Kremlin. Dar acesta a replicat, din nou, că Occidentul nu ţine seama de interesele Rusiei. 

Pentru Putin, obiectivul major este să schimbe ordinea internaţională după Războiul Rece care îl nemulţumeşte şi care, spune el, dezavantajează Rusia. Alt obiectiv major este să menţină Ucraina în zona de influenţă a Rusiei. 

La Moscova, Occidentul este acuzat de "dezinformare şi isterie" iar Putin a repetat, în convorbirile telefonice, că NU va ataca Ucraina. Dar nimeni nu crede asigurările sale de vreme ce 150.000 de soldaţi ruşi sunt mobilizaţi la frontierele ţării vecine. Potrivit revistei Der Spiegel, chiar dacă ordinul final NU a fost încă dat, s-a stabilit şi o dată a atacului: miercurea viitoare.

Guvernele îşi înseamnă cetăţenii să părăsească ţara

Pe acelaşi subiect

Marea Britanie, Spania, Italia, Germania sunt câteva din ţările care, asemenea Statelor Unite, le recomandă cetăţenilor lor să părăsească Ucraina cât mai repede. Şi chiar Rusia şi-a redus personalul diplomatic din această ţară, pe motiv că se teme de "provocări". La Kiev, mii de ucraineni şi-au exprimat, într-un "marş al unităţii", hotărârea de a rezista oricărei agresiuni. "Suntem siguri că naţiunea ucraineană va lua toate măsurile pentru a lupta împotriva agresorului". 

"Suntem gata să primim duşmanul, nu cu flori, ci cu rachete antitanc şi antiaeriene", declară, într-un comunicat, ministrul apărării şi şeful statului-major al armatei ucrainene. Demnitarii de la Kiev fac totuşi apel la calm, deoarece panica poate fi la fel de primejdioasă ca războiul. Preşedintele Zelenski susţine că ţara se aşteaptă să fie atacată oricând încă de la conflictul cu Rusia din 2014. El spune că NU are informaţii despre o invazie iminentă şi cere serviciilor occidentale să-i comunice dovezile pe care susţin că le au. 

Volodimir Zelenskyy: Adevărul este că informaţiile noastre sunt diferite. Iar în acest moment, cel mai bun prieten al duşmanilor noştri ar fi panica declanşată în ţara noastră. 

Asemenea preşedintelui, mulţi ucraineni speră şi ei că invazia nu va avea loc. Şi nici locuitorii regiunilor controlate de separatiştii din Donbas nu par să se teamă că războiul se va abate asupra lor peste doar câteva zile. 

Oleg din Kiev: Mi se pare că sunt şanse să nu se întâmple nimic. Dar cine ştie? 

Evhenii Medved, locuitor de lângă Luhansk: Cred că nu va începe niciun război. Aici e vorba numai de politică, de bani şi politică. 

Dar salvele de artilerie şi rafalele de arme automate, care răsună deocamdată doar în manevre, arată că ameninţarea se menţine. Iar tensiunea creşte nu doar la frontiera ruso-ucraineană. Ministerul apărării de la Moscova susţine că un submarin american a pătruns în apele teritoriale ale Rusiei în Oceanul Pacific, dar navele de luptă l-au obligat să se retragă. Pentagonul dezminte că ar fi avut loc un asemenea incident. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Rusia, pregătită să atace Ucraina. Guvernele îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească ţara