Antena Meniu Search
x

Update Discuție crucială Joe Biden - Vladimir Putin. Avertismentul președintelui SUA pentru liderul de la Kremlin

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin au purtat o discuție crucială cu privire la viitorul Ucrainei și al păcii în Europa, la o zi după ce administrația de la Casa Albă și-a anunțat aliații din NATO și UE că o invazie rusească este iminentă.

de Redactia Observator

la 12.02.2022, 20:47

Joe Biden și Vladimir Putin
Discuție crucială Joe Biden - Vladimir Putin. Viitorul Ucrainei și al păcii în Europa, pe masa negocierilor - Profimedia Images

UPDATE 19:30 Discuția dintre Joe Biden și Vladimir Putin a luat sfârșit

Discuția dintre Joe Biden, aflat la Camp David, și Vladimir Putin a durat puțin peste o oră. Înainte de a discuta cu președintele SUA, liderul de la Kremlin a avut o convorbire prin telefon cu Emmanuel Macron, președintele Franței, cu care s-a întâlnit chiar în cursul acestei săptămâni la Moscova. Preşedintele american i-a transmis omologului său rus că Statele Unite şi aliaţii vor riposta prin sancţiuni masive împotriva Rusiei, în cazul unui atac asupra Ucrainei, pledând însă pentru continuarea acţiunilor diplomatice în scopul evitării unui conflict militar.

"Preşedintele Joseph R. Biden a discutat astăzi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre escaladarea mobilizării de forţe militare la frontierele Ucrainei. Preşedintele Biden a transmis clar că, în cazul în care Rusia va lansa o nouă invazie în Ucraina, Statele Unite împreună cu aliaţii şi partenerii vor reacţiona decisiv şi vor impune rapid costuri severe asupra Rusiei", anunţă Preşedinţia Statelor Unite, citată de MEDIAFAX.

"Preşedintele Biden a reiterat că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferinţe umane extinse şi va afecta poziţia Rusiei. Preşedintele Biden a subliniat clar în conversaţia cu preşedintele Putin că deşi Statele Unite rămân pregătite să se implice în eforturi diplomatice, în coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii noştri, în acelaşi timp, suntem pregătiţi şi pentru alte scenarii", precizează Casa Albă.

Pe acelaşi subiect

Discuția a început la ora 11:04 Eastern Standard Time (n.r. 18:04 ora României), a anunțat Casa Albă. Oficialii americani au avertizat că mobilizarea militară terestră, maritimă și aeriană a Rusiei, lângă Ucraina, a atins punctul în care o invazie s-ar putea produce oricând.

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a ordonat evacuarea ambasadei de la Kiev, iar cetățenii americani de pe teritoriul Ucrainei au fost îndemnați să părăsească țara. Potrivit Associated Press, Putin și-ar fi dorit ca această conversație să aibă loc luni, însă Joe Biden a insistat să discute mai devreme, în lumina noilor informații obținute de serviciile secrete americane.

Statele Unite cred că Vladimir Putin s-a decis să atace

Statele Unite cred că Vladimir Putin s-a decis să invadeze Ucraina, le-a spus președintele Joe Biden liderilor NATO și UE, vineri seara. Potrivit unor surse diplomatice citate de The Guardian - informații care nu au fost confirmate oficial - invazia ar putea începe chiar în următoarele zile. Discuția cu liderii europeni, între care și Klaus Iohannis, a avut loc după o ședință ținută la Casa Albă cu șefii serviciilor secrete americane.

Oficial, convorbirea "a prilejuit un amplu schimb de opinii cu privire la cele mai recente evoluții și perspectivele gestionării crizei curente de securitate. Au fost prezentate evaluări și concluzii în urma dialogului recent cu partea rusă și au fost analizați pașii următori care trebuie avuți în vedere, inclusiv măsurile cuprinzătoare de răspuns, necesare pentru creșterea nivelului securității pe continentul european și descurajarea utilizării forței militare", a transmis Administrația Prezidențială de la București.

Neoficial, însă, un diplomat european a explicat că Statele Unite au fost cele care au cerut această discuție de urgență cu aliații din NATO, pentru a împărtăși noile informații obținute. De altfel, comunitatea serviciilor din Vest consideră că scopul unei posibile ofensive rusești ar fi încercuirea capitalei Kiev și schimbarea regimului cu unul prietenos Moscovei. La câteva minute după discuția cu Biden, ministerul de Externe al Regatului Unit i-a îndemnat pe cetățenii britanici "să plece acum cu zboruri comerciale cât timp mai sunt disponibile".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Discuție crucială Joe Biden - Vladimir Putin. Avertismentul președintelui SUA pentru liderul de la Kremlin