Protest încheiat cu VIOLENŢĂ EXTREMĂ, într-un oraş din statul american Virginia!
Starea de urgenţă a fost instituită într-un oraş din statul american Virginia, unde un miting de orientare rasistă a degenerat în confruntări de o violenţă de necrezut. O femeie a murit şi câteva zeci de persoane au fost rănite după ce o maşină a lovit în plin un grup de manifestanţi. Doi poliţişti au murit în prăbuşirea unui elicopter care supraveghea desfăşurarea mitingului.
De Redactia Observator la 13.08.2017, 10:22Starea de urgenţă a fost instituită într-un oraş din statul american Virginia, unde un miting de orientare rasistă a degenerat în confruntări de o violenţă de necrezut. O femeie a murit şi câteva zeci de persoane au fost rănite după ce o maşină a lovit în plin un grup de manifestanţi. Doi poliţişti au murit în prăbuşirea unui elicopter care supraveghea desfăşurarea mitingului.
Zeci de manifestanţi care protestau faţă de mitingul extremist au fost seceraţi de o maşină care a lovit alte două vehicule, înainte de a se retrage. O femeie şi-a pierdut viaţa. Şoferul, un bărbat de 20 de ani, a fost reţinut şi este acuzat de omucidere.
A fost cel mai grav incident al zilei, la Charlottesville. Dar din păcate nu şi singurul. Violenţele au început încă din seara precedentă, când sute de aşa-numiţi "apărători ai rasei albe" au defilat cu torţe prin campusul universităţii locale. Ei au fost întâmpinaţi de militanţi anti-rasişti iar conflictul n-a fost curmat decât de intervenţia poliţiei.
Mitingul de la Charlottesville era menit să protesteze faţă de decizia primăriei de a îndepărta statuia unui general sudist din Războiul de Secesiune.
Dar obiectivul său a fost descris ca "apărarea rasei albe" pe reţelele sociale, unde şi-au anunţat participarea grupări rasiste şi neonaziste din toată ţara, inclusiv Ku Klux Klanul. În replică, organizaţiile antirasiste s-au mobilizat pentru a le arăta manifestanţilor că erau nedoriţi. Confruntarea nu a putut fi evitată iar străzile oraşului au devenit teren de luptă.
Pe lângă combatanţii din cele două tabere au avut de suferit şi mulţi cetăţeni obişnuiţi ai oraşului, prinşi într-un război cu care nu aveau nimic de-a face. Doar intervenţia poliţiei, în ţinută de luptă, a pus capăt violenţelor.
Tulburările au culminat cu incidentul maşinii intrate cu viteză în grupul de manifestanţi antirasişti. Prăbuşirea unui elicopter al poliţiei a făcut alte două victime. Guvernatorul Virginiei a decretat starea de urgenţă şi i-a acuzat, în termeni duri, pe cei veniţi la mitingul extremist.
"Mesajul meu este clar şi simplu: plecaţi acasă. Nu sunteţi doriţi în această mare comunitate. Să vă fie ruşine! Pretindeţi că sunteţi patrioţi, dar sunteţi orice altceva decât patrioţi", spune un manifestant.
Preşedintele Donald Trump a lăsat de o parte disputa cu Coreea de Nord pentru a înfrunta criza de acasă. El a afirmat că ura de rasă nu-şi are locul în America şi a făcut apel la reconciliere.
"Trebuie să ne reunim, ca americani, cu iubire faţă de naţiunea noastră şi afecţiune reală - şi o spun într-adevăr cu tărie - afecţiune reală, unii faţă de ceilalţi", este mesaul preşedintelui Donald Trump.
Dar unii participanţi la miting mărturisesc că s-au simţit încurajaţi de aluziile rasiste din retorica de campanie a lui Trump. Deocamdată, statuia care a declanşat conflictul rămâne pe loc: un tribunal a suspendat demolarea pe motiv că este vorba de un monument istoric.