Proteste violente în Franța. Peste 125.000 de oameni au ieșit în stradă
Pentru al patrulea weekend la rând scene de violenţă extremă au pus stăpânire pe teritoriul Franţei. Cel mai mare protest de până acum al "Vestelor Galbene" a continuat şi în timpul nopţii. Peste 125.000 de oameni au ieşit în stradă, dintre care mai mult de 10.000 doar la Paris
De Redactia Observator la 09.12.2018, 10:39Pentru al patrulea weekend la rând scene de violenţă extremă au pus stăpânire pe teritoriul Franţei. Cel mai mare protest de până acum al "Vestelor Galbene" a continuat şi în timpul nopţii. Peste 125.000 de oameni au ieşit în stradă, dintre care mai mult de 10.000 doar la Paris. Manifestanţii s-au luptat cu jandarmii, iar la nivel naţional 1.385 de oameni au fost reţinuţi. În urma confruntărilor, cel puţin 118 protestatari şi 18 poliţişti au fost răniţi. Proteste au avut loc şi la Bruxelles, în cartierul european, unde "vestele galbene" au cerut demisia premierului belgian.
Violenţele au continuat la Paris, Toulouse, Bordeaux şi în marile oraşe din Franţa şi după lăsarea serii. Manifestanţii au ridicat baricade şi au incendiat maşini, cauciucuri şi alte obiecte pe străzi, în timp ce forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.
În haosul creat, mai multe magazine şi localuri de pe Champ Elysees au fost vandalizate şi jefuite.
Numărul reţinerilor de pe teritoriul francez se apropie de 1400. Autorităţile sunt convinse că acest bilanţ va creşte în următoarele ore.
Mai rămân locuri în care există tensiuni, atât la Paris, cât şi în alte regiuni din ţară - Cristophe Castaner, ministru de interne al Franţei
Violențele din Paris ar fi fost planificate
"Vestele Galbene" susţin însă că manifestaţia este una paşnica. Românii care locuiesc în Franţa vorbesc însă despre violenţe atent planificate.
S-au făcut percheziţii şi au fost găsiţi manifestanţi cu diverse arme albe, bâte de baseball, cuţite, ciocane, bile de metal, măşti de gaze, indicii care arătau că nu se pregătesc deloc pentru o manifestaţie pacifistă - Oana Gharbi, româncă stabilită în Paris
Înainte de manifestaţii, magazinele de pe Champs Elysee au fost baricadate, iar Arcul de Triumf, vandalizat sâmbăta trecută, a fost înconjurat de vehicule blindate.
90 de mii de forţe de ordine au fost scoase pe străzi în toată Franţa. De data aceasta, jandarmii nu mai stau la discuţii și nu se mai lasă intimidaţi.
Valul de furie care a cuprins Franţa de patru săptămâni pare să nu se mai oprească. Actriţa Rona Hartner, care trăieşte la Paris, ştie problemele care i-au scos în stradă pe francezi.
Francezul a ajuns la limita răbdării. După ce oamenii şi-au schimbat toată vara maşinile şi au trecut la maşini pe benzină, s-a dublat preţul carburantului - Rona Hartner
Au fost însă şi momente încărcate de simboluri. Faţă în faţă cu jandarmii, francezii au cântat imnul naţional și le-au oferit flori.
Mai mulţi manifestanţi au îngenunchiat în faţa autorităţilor, în semn de susţinere faţă de studenţii care, în urmă cu trei zile, au fost obligaţi de poliţişti să stea în genunchi, cu mâinile la ceafă sau încătuşaţi.
De peste Ocean, Donald Trump dă vina pe Acordul Climatic pentru violenţele din Paris, acord pe care el nu l-a susţinut niciodată. Într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele american pretinde că manifestanţii i-au scandat numele în semn de apreciere.
Număr de urgență pentru românii din Franța
Ministerul Afacerilor Externe i-a îndemnat pe românii care se află zilele acestea în Franţa să evite zonele în care s-au anunţat proteste.
Cei care au nevoie de sprijin consular sau de vreo asistenţă care ţine de resortul Ambasadei, îi rog mult să se uite pe site-ul nostru, pe pagina de Facebook a Ambasadei, unde am trecut numerele de telefon ale Ambasadei şi, mai ales, numărul de telefon consular de urgenţă - Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa
Manifestaţii asemănătoare au avut loc şi în Amsterdam şi Bruxelles, unde s-a cerut demisia premierului.
Poliţia a reţinut peste 450 de oameni care au participat la demonstraţia din cartierul în care se află cele mai importante instituţii europene. Şi pentru Belgia, Ministerul de Externe a emis o avertizare de călătorie.