Proteste masive în Iran, după ce guvernul a recunoscut doborîrea avionului ucrainean
Iranul fierbe din nou. După ce liderii de la Teheran au recunoscut doborârea avionului de pasageri cu 176 de oameni la bord, oamenii au ieşit în stradă. De data aceasta au cerut demisia liderului suprem.
De Redactia Observator la 13.01.2020, 03:44Iranul fierbe din nou. După ce liderii de la Teheran au recunoscut doborârea avionului de pasageri cu 176 de oameni la bord, oamenii au ieşit în stradă. De data aceasta au cerut demisia liderului suprem.
După ce Gărzile Revoluţionare au recunoscut că au ucis 176 de oameni, dintr-o "greşeală", mulți iranieni sunt revoltați. Oficialii de la Teheran şi-au recunoscut vina abia când au ajuns experţii străini. Printre victime se aflau mulţi studenţi iranieni consideraţi genii, studiau la universităţi din Canada.
”Tot ce pot să spun este că negarea şi ascunderea adevărului, din ultimele trei zile, a provocat şi mai multă suferinţă şi durere în rândul familiilor şi mie. Acest lucru mă face să sufăr mai mult şi mă face mult mai tristă”, spune o localnică din Teheran.
Mii de oamenii au cerut sâmbătă seară plecarea liderului suprem: Ali Khamenei. Reacţii curg din întreaga lume.
BENJAMIN NETANYAHU, Premierul Israelului: Au ştiut de la bun început că ei au doborât-o. Au ştiut că a fost un accident, dar au minţit intenţionat. Au minţit întreaga lume.
Donald Trump a scris pe Twitter, în limba persană, mesaje de susţinere pentru protestatarii iranieni. Acum câteva zile, regimul reuşise să scoată în stradă milioane de oameni care să plângă moartea generalului Soleimani, ucis în raidul american. Sâmbătă seară, poporul iranian a rupt afişe cu imaginea lui.
”Pentru oamenii curajosi, care suferă de mult timp în Iran: am stat alături de voi de la începutul Președinției mele, iar Administrația mea va continua să stea cu alături de voi. Vă urmărim protestele și suntem inspirați de curajul vostru”, a scris Trump.
Sâmbătă seară, ambasadorul Marii Britanii în Iran a fost reţinut jumătate de oră. A fost fotografiat la proteste şi ridicat de pe stradă.
Ministerul britanic de la Londra a transmis că a fost o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale. Iar ambasadorul a venit cu detalii pe Twitter.
”Pot să confirm că nu participam la niciun protest. Am fost acolo ca să particip la comemorarea victimelor din tragedie. Am plecat după cinci minute”, a scris ambasadorul.
Potrivit ultimelor informaţii, aeronava ucraineană a fost confundată cu o ameninţare ostilă lansată de americani. S-au tras două rachete care au explodat sub carlingă, susţine presa internaţională, iar piloţii ar fi murit pe loc. Prăbuşirea a fost inevitabilă. Autorităţile iraniene dau vina pe un singur om - operatorul care a lansat rachetele. Ar fi avut doar 10 secunde la dispoziţie să ia o decizie. Şi nu ar fi existat un ordin.
JUSTIN TRUDEAU, Premierul Canadei: Ceea ce a recunoscut Iranul este foarte grav. Doborârea unui avion civil este ceva groaznic.
VOLODIMIR ZELENSKI, Președintele Ucrainei: Fac apel la întreaga comunitate mondială să fie unită şi să insiste pentru cercetarea deplină a tuturor împrejurărilor acestei catastrofe.
Protestele faţă de liderul suprem, Ali Khamenei, au continuat și duminică pe teritoriul Iranului.