Proteste masive în Serbia faţă de exploatarea unei mine de litiu. Peste 30.000 de oameni, în stradă
Proteste de amploare în Serbia împotriva primei mine de litiu din Europa. 30.000 de localnici au ieşit pe străzi şi au cerut autorităţilor să blocheze exploatarea aflată la 150 de kilometri de graniţa noastră. Litiul este un metal esenţial în industria maşinilor electrice, iar activiştii de mediu avertizează - un proiect de amploare ar putea provoca dezastre ecologice.
De Redactia Observator la 11.08.2024, 20:56Protestatarii au invadat dimineaţă străzile din centrul Belgradului. Au blocat marile bulevarde şi gara centrală. Circulaţia trenurilor a fost paralizată ore în şir.
Sârbii protestează faţă de exploatarea litiului
Mina de litiu ar urma să fie deschisă în Valea Jadar, la graniţa cu Bosnia şi Herţegovina, nu departe de ţara noastră. Activiştii pentru protecţia mediului spun că exploatarea litiului, componentă esenţială în fabricarea bateriilor pentru maşini electrice, ar putea avea efecte devastatoare asupra naturii.
Zăcământul de litiu din Serbia este unul dintre cele mai mari din Europa. Guvernul a acord dreptul de extracţie unui gigant minier din Marea Britanie şi a prezentat mina drept o sursă de venit pentru ţară. Preşedintele sârb i-a certat pe protestatari.
- Preşedintele Serbiei avertizează asupra unui conflict uriaş: "Occidentul se pregăteşte pentru un conflict...
- Atac în faţa ambasadei Israelului din Belgrad. Un bărbat a tras cu o arbaletă într-un poliţist. Atacatorul a...
- Europa, între caniculă şi furtuni. O grădiniţă a fost evacuată în Serbia, după ce apa a intrat în clădire....
"Aceasta nu este o contribuţie la democraţie! De fapt, este contrariul, o batjocură la adresa democraţiei. Este violenţa minorităţii, terorizarea majorităţii de o minoritate", a spus Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei.
Rezerve importante de litiu sunt şi în alte ţări din Uniunea Europeană - Austria, Portugalia şi Cehia - dar nu sunt exploatate. Proiectul pentru exploatarea zăcământului din Serbia a fost abandonat în 2022, după o serie de proteste de stradă. Acum, gigantul minier britanic a câştigat în instanţă dreptul de exploatare.