Proteste neobișnuite la summitul G7. În caiace, bărci de tot felul sau chiar pe plăci de surf, manifestanții au vrut să-şi facă vocea auzită
Cu proteste şi discuţii despre încălzirea globală. Aşa s-a sfârşit primul summit G7 din ultimii doi ani la care liderii lumii s-au întâlnit faţă în faţă. Cu toţii şi-au luat angajamentul să reducă emisiile de carbon până în 2030 la jumătate faţă de 2010. Pentru o climă şi o lume mai bune.
De Redactia Observator la 13.06.2021, 21:20În caiace, bărci de tot felul sau chiar pe plăci de surf, protestatarii au făcut tot posibilul să îşi facă vocea auzită.
Protestatari: Noi nu provocăm probleme. Liderii G7 provoacă probleme prin faptul că nu fac ceea ce trebuie făcut.
Activiştii au înconjurat o navă de croazieră ce găzduieşte 1000 de poliţişti care au asigurat securitatea la Summit. Seara, au proiectat sloganuri pe vasul uriaş.
Protestatari: Emisiile provocate de această navă sub formă de de dioxid de sulf şi oxid de nitrogen sunt echivalentul emisiilor a 1000 de poliţişti care zboară fiecare la lună şi înapoi de şase ori într-o maşină mică.
Protestatarilor din port li s-au alăturat alte câteva mii pe uscat.
Protestatari: Membrii G7 de astăzi trebuie să se trezească şi să asculte ce spune ştiinţa. G7-ul trebuie să facă mult mai mult dacă vrem să oprim haosul climatic.
Sir David Attenborough, naturalist britanic: Natura se va transforma din cel mai mare aliat în cel mai mare duşman. Să rămânem sub pragul de 1,5 grade Celsius este singura şansă pentru a stabiliza din nou lumea noastră.
Pentru ţările în curs de dezvoltare, a fost creat un fond financiar de aproape 3 milioane de dolari ca să le ajute să renunţe la cărbune şi să folosească surse de energie alternative.
Boris Johnson, premierul Regatului Unit: Avem nevoie de un angajament mai mare în ceea ce priveşte finanţarea climei, raţionalizarea cărbunelui şi să luăm măsuri pentru protejarea naturii şi biodiversităţii.
Nivelul emisiilor de carbon pe Terra este la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 miliarde de ani.